Anslut dig till vårt nätverk!

konst

Wiens "några graders" utställning lutar målningar för att uppmana till klimatåtgärder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ett Wienmuseum där klimataktivister nyligen attackerade glasskärmen som skyddar en Gustav Klimt-målning har svarat med en utställning med titeln "Några grader till" som lutar verk för att uppmärksamma behovet av åtgärder mot klimatförändringar.

Aktivister från gruppen Last Generation smetade in skärmen framför Klimts "Death and Life" på Leopoldmuseet i Wien och limmade en av sina händer på den i November protest kräver ett slut på oljeborrningar.

"Vi fann att det här sättet var helt fel", sa museets konstnärliga ledare, Hans-Peter Wipplinger, på öppningsdagen för sitt svar: en liten utställning med den fullständiga titeln "A Few Degrees More (Will Turn the World into an Uncomfortable Place)".

Det handlar om att hänga 15 verk av konstnärer inklusive Klimt och den österrikiske stormannen Egon Schiele i vinkel, med texter som uppmärksammar effekten som en global uppvärmning på mer än 1.5 grader Celsius (2.7 Fahrenheit) från förindustriella nivåer skulle ha på de avbildade landskapen i dem.

Enligt FN:s mellanstatliga panel för klimatförändringar (IPCC) måste utsläppen halveras till mitten av 2030-talet om världen ska ha någon chans att begränsa temperaturhöjningen till 1.5 grader Celsius över förindustriella nivåer – ett centralt mål inskrivet i Parisavtalet 2015.

"Vi ville initiera något produktivt, något kommunikativt. Det betyder att förmedla ett budskap och inte bara i spektakulära bilder (som protesten) utan genom att hjälpa besökarna att lära sig om situationen och de olika sammanhangen av denna globala uppvärmning," sa Wipplinger.

Utställningen pågår till 26 juni.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend