Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Historisk förklaring: grunden för Azerbajdzjans statskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Azerbajdzjan kommer att fira en av de viktigaste dagarna i sin historia: 106-årsdagen av skapandet av Azerbajdzjans demokratiska republik (ADR), den första demokratiska och sekulära staten i den muslimska världen med en parlamentarisk regeringsform. Detta är en av de bästa sidorna i det azerbajdzjanska folkets historia, som frammanar dess enhet, skriver Mazahir Afandiyev, Medlem av Milli Majlis av Republiken Azerbajdzjan.

Våra modiga farfäder, som älskade sitt land mest av allt, och det nationella rådet i Azerbajdzjans demokratiska republik undertecknade självständighetsförklaringen den 28 maj 1918. Detta ledde till bildandet av det första parlamentet och regeringen i Azerbajdzjan, avgränsningen av nationens gränser, skapandet av statliga attribut, proklamationen av det nationella språket som det officiella språket, inrättandet av Institutet för azerbajdzjanskt medborgarskap och en ökning av nationens känsla av självständighet.

Lagstiftningen som antogs av det nyligen bildade parlamentet var avgörande för att skapa demokratiska värden, garantera politiska, ekonomiska och kulturella framsteg i nationen och stärka nationellt oberoende.

Den primära betoningen på principerna för demokratiskt deltagande var representationen i parlamentet av alla nationella politiska partier, folk och etniska och religiösa grupperingar. Utan tvekan är den främsta förutsägelsen för en framtida demokratisk och mångkulturell stat den höga graden av representation i parlamentet. ADR-regeringen antog flera lagar och genomförde politiska, militära, rättsliga och ekonomiska reformer under en period av tjugotre månader.

Folkets läskunnighet och utbildningsnivåer höjdes till lämplig nivå som ett resultat av den nybildade republikens inledande handlingar. Baku State University och många andra utbildningsinstitutioner grundades 1919 med detta mål i åtanke. Utvecklingen av ett öppet rätts- och rättssystem fick också ett lyft under samma period.

Betydande ansträngningar gjordes för att skydda nationella intressen på den diplomatiska sfären och erkänna republiken i samband med internationella förbindelser. Vårt land kunde bli föremål för internationell rätt under en period då den politiska ordningen i världen höll på att återuppbyggas. Detta var resultatet av åtgärder som vidtagits av Demokratiska republiken, som det internationella samfundet erkände. Dessutom, efter den bolsjevikiska ockupationen, hölls Azerbajdzjan som stat från att helt avlägsnas från den politiska världskartan.

Annons

Den 28 maj borde vara en viktig dag för befolkningen i Azerbajdzjan såväl som för alla andra nationer som hedrar republikanska och demokratiska principer. De värderingar som ADR upprätthöll under dess bildande förblir i linje med målen för de nuvarande globala målen som mänskligheten strävar efter att förverkliga.

Även om ADR, som grundades på idéerna om människors makt och jämlikhet, bara varade i 23 månader, har folkets önskan om självständighet bestått sedan starten. Således, den 18 oktober 1991, 71 år senare, ratificerades den konstitutionella lagen "Om Republiken Azerbajdzjans statliga självständighet". En konstitutionell handling hänvisade till 1918 års självständighetsförklaring den 28 maj och tillkännagav att Azerbajdzjans demokratiska republik hade ersatts av republiken Azerbajdzjan.

Som den store ledaren Heydar Aliyev betonade, "Att bevara och skydda oberoende är mycket svårare än att få det." Grundaren och arkitekten för det oberoende moderna Azerbajdzjan är Heydar Aliyev, som kom tillbaka till makten genom de azerbajdzjanska folkets hårda krav under en prövande period när våra öden bestämdes.

För första gången var den nationella ledaren ordförande för den autonoma republiken Nakhchivans Högsta Majlis-session den 17 november 1990. Han tog med sig vår Tricolor-flagga, som vi fått från Demokratiska republiken, till mötesrummet i den dåvarande sovjetstaten. Vår identitet, nationalitet och moral representeras av denna flagga. Han godkände den utan att tveka som den officiella statens flagga.

Vår trefärgade flagga, som sträcker sig över mer än 30 år av Azerbajdzjans självständighet, har gett oss moralisk styrka på alla fronter och ytterligare befäst vår beslutsamhet att försvara Azerbajdzjans självständighet, återställa dess suveränitet och garantera våra framgångar.

President Ilham Aliyev gav ett varaktigt testamente till statskapande för framtida generationer med hissandet av Azerbajdzjans flagga i Shusha, Khankendi och alla andra suveräna azerbajdzjanska områden.

2018 utropades av statschefen till "Året för Azerbajdzjans demokratiska republik" i vår nation. Detta visar hur högt statsbildningstraditionerna och den första parlamentariska republiken i öst värderas, liksom hur betydelsefullt och hedervärt just detta kapitel i vår nations historia är.

Den 15 oktober 2021 godkändes Republiken Azerbajdzjans lag "På självständighetsdagen" av Milli Majlis vid den sjätte sammankomsten, ett tecken på församlingens respekt för statsskicklighet. Denna lag fastställde 28 maj som Azerbajdzjans självständighetsdag och 18 oktober som dagen för återupprättande av självständighet. Detta visar att Azerbajdzjans demokratiska republik, som grundades 1918, helt efterträds av det nuvarande Azerbajdzjan, som har återfått sin statliga suveränitet och territoriella integritet.

Det azerbajdzjanska folket kommer att samlas kring sin ledare i denna tid av global politisk förändring och se till att vinsterna och triumfen kommer att vara för evigt. Som president Ilham Aliyev sa, "Vår självständighet är evig, oåterkallelig, oförstörbar! Länge leve det starka, oberoende Azerbajdzjan!"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend