Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjans president meddelande till den internationella konferensen om landminor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Jag välkomnar dig i samband med invigningen av den internationella konferensen med temat "Mitigating Environmental Impact of Landmines: Resource Mobilization for Safe and Green Future".

Idag fortsätter minor och oexploderad ammunition att vara ett akut problem som utgör ett hot mot människors säkerhet i många länder. Tillsammans med att äventyra människoliv utmanar gruvorna på allvar den socioekonomiska utvecklingen, skadar miljön och kulturarvet, hindrar efterkrigstidens återhämtning och utvecklingsinitiativ och hindrar i slutändan målen för hållbar utveckling, även årtionden efter att krig har tagit slut.

Även om minexplosioner utgör ett hot mot människors liv och ifrågasätter deras rätt att leva, skadar de också miljön avsevärt. Plastavfall till följd av en explosion medför miljökonsekvenser genom att påverka markstrukturen negativt. Minor som förblir grävda under lång tid kan leda till farliga kemiska reaktioner. Jorden som inte används på grund av hot om gruvor är utsatt för erosion och nötning. Därför är det särskilt betydelsefullt att dagens konferens anordnas inför den 29:e sessionen av partskonferensen till FN:s ramkonvention om klimatförändringar – COP29, som Azerbajdzjan kommer att stå värd för.

Azerbajdzjan bär bördan av en 30 år lång konflikt och ockupation av sina landområden av Armenien, lider av problem med minföroreningar och är bland de mest minförorenade länderna i världen. Enligt initiala uppskattningar är ungefär 12 procent av landets territorium förorenat av 1.5 miljoner minor och ett okänt antal oexploderade ammunition.

Sedan krigets slut 2020 har 361 av våra medborgare, mestadels civila, fallit offer för minexplosion, vilket resulterat i 68 dödsfall och 293 allvarliga skador. Sammantaget, sedan början av Armeniens aggression mot Azerbajdzjan, har över 3400 av våra medborgare drabbats av minor, inklusive 358 barn och 38 kvinnor. Den stadiga ökningen av antalet minoffer är förknippad med Armeniens vägran att tillhandahålla korrekta kartor över de minor som de planterat över Azerbajdzjans territorium, och med att placera fällor längs vägarna, kyrkogårdarna och andra civila anläggningar bakom den tidigare kontaktlinjen. . Från 2020 till 2023 skapades nya gruvzoner som sträcker sig upp till 500 kilometer, nya gruvor hade planterats i Azerbajdzjan. Ansvaret för det vilar på Armenien.

Utmaningar vi står inför när det gäller minröjning hindrar också våra utvecklings- och återhämtningsansträngningar, vilket skapar allvarliga hinder för återvändandet av 800 tusen tidigare fördrivna personer.

Annons

Humanitär minröjning är bland de högsta prioriteringarna i Azerbajdzjans statspolitik, och grunden för det lades av det azerbajdzjanska folkets nationella ledare – Heydar Aliyev. Idag är det primära organet som ansvarar för humanitär minröjning i Azerbajdzjan Mine Action Agency i Republiken Azerbajdzjan – ANAMA.

Hittills har cirka 140 tusen hektar rensats från 119,946 XNUMX minor och oexploderade ammunition. Ändå sträcker sig minerade områden långt utöver det. Gruvor är lätta att plantera men minröjning är mycket svårare och mer komplex process. På kort tid har Azerbajdzjan mobiliserat all sin styrka och använder den mest avancerade och banbrytande tekniken som finns tillgänglig över hela världen. Vi genomför åtgärder för att effektivisera minröjningen och vår kapacitet har förbättrats avsevärt jämfört med tidigare år. Minröjningsteam för alla kvinnor har också varit utplacerade sedan förra året.

Vårt land genomför humanitär minröjning på egen bekostnad. Adekvat politiskt och praktiskt stöd från det internationella samfundet för att mildra de humanitära konsekvenserna av minor och minröjning av de drabbade områdena är av yttersta betydelse.

Samtidigt som Azerbajdzjan har tagit itu med sitt minproblem har Azerbajdzjan lanserat flera initiativ för att fästa det internationella samfundets uppmärksamhet på denna fråga. Som ni kanske vet har vårt land förra året officiellt deklarerat humanitär minröjning som det 18:e nationella målet för hållbar utveckling, och vi arbetar för att säkerställa att denna fråga erkänns som FN:s globala 18:e SDG. Under tiden har Azerbajdzjan lanserat ett initiativ för att upprätta en särskild kontaktgrupp för humanitär minröjning inom den alliansfria rörelsen. Kontaktgruppen har börjat arbeta sedan september förra året.

Vid det 15:e mötet för de stater som är parter i "1954 års Haagkonvention om skydd av kulturegendom i händelse av väpnad konflikt", som hölls 2013, antogs en resolution med titeln "Minornas inverkan på kulturarvet" på Azerbajdzjans initiativ . Som en uppföljning av denna betydelsefulla resolution stod Azerbajdzjan värd för en speciell konferens i Aghdam i maj, med temat "Inverkan av gruvor och oexploderad ammunition på kulturegendom."

Under de senaste tre åren har vårt land varit värd för ett antal internationella konferenser, i samarbete med FN, dedikerade till ämnet minor. Tillsammans med att vara ledande plattformar för diskussion om minhanteringsfrågor, drar dessa händelser större uppmärksamhet till detta betydande problem som bekymrar mänskligheten i modern tid. För närvarande arbetar Azerbajdzjan med FN för att upprätta "Center of Excellence" för att ge utbildning om minhanteringen. En avsiktsförklaring kommer att undertecknas mellan ANAMA och FN:s utvecklingsprogram vid sidan av denna konferens. Denna anmärkningsvärda utveckling kommer att göra det möjligt för Azerbajdzjan att dela sin expertis med de länder som står inför liknande problem.

Dagens händelse visar Azerbajdzjans beslutsamhet att ta itu med minfrågan, en av utmaningarna i modern tid. Jag tror att denna konferens kommer att bidra till att ta itu med problemet med minor och deras konsekvenser, inklusive miljöpåverkan, samt till utbyte av avancerade erfarenheter inom området för minåtgärder.

Jag önskar er alla mina lyckönskningar och önskar konferensen all framgång.

Ilham Alijev

Republiken Azerbajdzjans president

Baku, 29 maj 2024

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend