Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Azerbajdzjans energipolitik finansierar miljöskydd

DELA MED SIG:

publicerade

on

I dessa dagar firar världssamfundet och ekoaktivister Världsmiljödagen med stor entusiasm. I allmänhet härrör firandet av denna dag från vikten av att utöka miljömedvetenheten bland befolkningen, med fokus på miljöskyddsproblem, och tillkännagavs den 16 december 1972 vid FN:s generalförsamlings 27:e session – skriver Mazahir Afandiyev.

Samtidigt etablerades i samma session i generalförsamlingen en ny organisation i FN-systemet - FN:s miljöprogram (UNEP). Azerbajdzjan har i sin tur ett nära samarbete med UNEP i riktning mot att lösa miljöproblem. Det är ingen slump att staden Baku 2010 valdes till en av de centrala städerna för firandet av Världsmiljödagen i den europeiska regionen.

Jag skulle vilja notera att UNEP under den senaste perioden har haft ett nära samarbete med Azerbajdzjans regering och Heydar Aliyev Foundation och lyckats genomföra gemensamma projekt. Vice ordföranden för Heydar Aliyev Foundation och grundaren av International Dialogue for Environmental Action Public Association (IDEA), Leyla Aliyeva höll en serie möten i både UNEP:s centrala och regionala kontor och höll diskussioner i riktning att lösa globala miljöproblem.

Det vi ser idag är att det globala samhället gör praktiskt arbete för att hålla miljön ren och skyddad varje dag, inte bara på speciella dagar. De omvandlingsprocesser som sker i världen, såväl som viktiga händelser, äger rum direkt mot bakgrund av miljöförstöring och klimatförändringar. Denna process i sig dikterar att de ansvariga världsstaterna tar seriösa steg och ställer en tydligare ståndpunkt. Vi observerar det arbete som utförs i denna riktning vid de årliga COP-evenemangen under konferensen för parterna till FN:s ramkonvention om klimatförändringar.

Beslutet att hålla COP29 i Azerbajdzjan i år är ett tydligt bevis på att Azerbajdzjan och folket i Azerbajdzjan, under ledning av president Ilham Aliyev, alltid har visat lyhördhet för globala utmaningar och deras stöd vid genomförandet av åtgärder som möter alla länders intressen. inom detta område.

Olja och gas, som har varit det azerbajdzjanska folkets naturliga rikedom i århundraden, bidrar idag som ett viktigt medel för att erhålla alternativ "grön" energi till bildandet av den azerbajdzjanska regeringens energipolitik, välbefinnande och hållbar utveckling av alla nationer. Som president Ilham Aliyev nämnde, "Vi försöker visa maximalt ansvar och samtidigt bygga broar mellan olika komponenter i det internationella samfundet."

Annons

I detta avseende hölls de 29:e internationella utställningarna "Caspian Oil & Gas" och den 12:e Caspian International Energy and Green Energy - "Caspian Power" som en del av Baku Energy Week den 4-6 juni 2024, och representanter för de flesta avancerade och ambitiösa länder deltog här.

En av veckans mest anmärkningsvärda ögonblick var den speciella uppmärksamhet som ledningen för Amerikas förenta stater, Republiken Turkiet, Förenade Arabemiraten och Europeiska unionen gav denna händelse, och de trevliga vädjanden från ledarna. av dessa länder till Azerbajdzjans president, inklusive alla deltagare i evenemanget.

Som president Ilham Aliyev noterade vid öppningsceremonin är huvudmålet med COP29 inte att avgöra vem som är skyldig, utan att omvandla tillvägagångssätt som kan bidra till utvecklingen av vår planet till en mekanism. Denna mekanism kommer att avslöja sätten att säkerställa deltagande av de mindre utvecklade och eftersläpande länderna i processen för miljöskydd och kampen mot klimatförändringar och för att uppnå genomförandet av de antagna besluten.

I dag kommer Azerbajdzjan att visa den beslutsamhet man har visat under det nästan fyra år långa ordförandeskapet för Alliansfria rörelsen, som är den största organisationen i världen efter FN, som är enat av 120 länder, när det gäller att hålla COP29 och inte kommer att skona dess ansträngningar att uppnå de kommande uppgifterna.

Mazahir Afandiyev, Medlem av Milli Majlis av Republiken Azerbajdzjan

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend