Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Baku Energy Week öppnar ett nytt kapitel i Azerbajdzjans energiportfölj  

DELA MED SIG:

publicerade

on

Shahmar Hajiyev, Senior Advisor vid Center of Analysis of International Relations

Azerbajdzjan var värd för Baku Energy Week, och kombinerade tre prestigefyllda evenemang som den 29:e internationella Caspian Oil & Gas Exhibition (4-6 juni), den 12:e Caspian International Power and Green Energy Exhibition (4-6 juni) och den 29:e Baku Energy Forum (5) -6 juni) under ett paraply. Årets energievenemang har deltagit av cirka 300 företag från 37 länder. Baku Energy Week samlade företag, högt uppsatta gäster, statsmän och internationella experter inom energiområdet från många länder. Republiken Azerbajdzjans president Ilham Aliyev deltog också i detta viktiga evenemang och talade om invigningen av den 29:e Caspian Oil & Gas och 12:e Caspian Power-mässorna som en del av Baku Energy Week. Som noterat av President Ilham Aliyev ”den Kaspiska olje- och gasutställningen startade för 30 år sedan 1994. Detta evenemang har spelat en avgörande roll för att locka utländska direktinvesteringar till energisektorn i Azerbajdzjan. Sedan dess har detta evenemang förvandlats till ett större evenemang och kallas nu Baku Energy Week, eftersom det omfattar alla de stora segmenten av energipolitiken – olja, gas, uppströms, nedströms och naturligtvis grön energi”.

När det gäller Baku Energy Week är det viktigt att underbygga att Azerbajdzjans framgångsrika energipolitik och strategi förvandlade landet till en regional ledare som säkerställer energisäkerheten för många nationer. Idag levererar Azerbajdzjan naturgas till europeiska energimarknader via Trans Adriatic Pipeline (TAP). Från 2020 till 2023, KLAPP levererat totalt nästan 31 miljarder kubikmeter (bcm) naturgas till europeiska köpare, varav cirka 1.83 miljarder kubikmeter har levererats till Bulgarien, 3.03 miljarder kubikmeter till Grekland och 25.9 miljarder kubikmeter till Italien. Landet kommer att fördubbla gasexporten till Europa upp till 20 miljarder kubikmeter årligen till 2027. För närvarande är Italien, Grekland, Bulgarien, Rumänien, Georgien, Turkiye, Ungern och Serbien köpare av Azerbajdzjansk naturgas, och snart kommer andra länder att ansluta sig till denna lista . Azerbajdzjansk naturgas blev en viktig källa till diversifiering för europeiska nationer för att säkerställa energisäkerhet.

Att vara värd för ett så inflytelserik internationellt evenemang i Baku visar i huvudsak Azerbajdzjans roll som en pålitlig energipartner på globala energimarknader, samt stöder landets mål för hållbar utveckling. Som ett energirikt land kan Azerbajdzjan ge betydande bidrag till kolfri energi genom att stödja förnybara energikällor. Under de senaste åren har Azerbajdzjan accelererat och ökat utbyggnaden av förnybara energikällor. För detta ändamål spelar internationellt samarbete en avgörande roll för att främja grön energi på en global skala, och Azerbajdzjan stärker det internationella samarbetet med globala energiföretag för att öka kapaciteten för förnybar kraft. Forumet är också minnesvärt eftersom Azerbajdzjan har skrivit på med Förenade Arabemiratens globala företag för förnybar energi Masdar för att bygga två solenergi växter i Bilasuvar (445 MW) och Neftchala (315 MW), samt ett vindkraftverk i Garadagh, Absheron, med en kapacitet på 240 MW. Den totala investeringen i dessa projekt uppskattas till cirka 1 miljard dollar. Anläggningarna förväntas producera en genomsnittlig årlig produktion på totalt 2 miljarder 3025 miljoner kWh el, vilket i sin tur sparar 496 miljoner kubikmeter naturgas per år och förhindrar mer än 943 tusen ton koldioxidutsläpp.

Förra året höll Azerbajdzjan och Förenade Arabemiraten (UAE) en officiell invigning av 230 MW Garadagh Solar PV Plant, regionens största operativa solcellsanläggning. De växt byggdes på bekostnad av utländska investeringar värda 262 miljoner dollar. Det är det första solkraftverket i industriell skala som realiseras genom att locka utländska investeringar i vårt land. Anläggningen kommer att producera 500 miljoner kilowattimmar el årligen, vilket sparar 110 miljoner kubikmeter naturgas. Anläggningen är det första och viktigaste förnybara energiprojektet i Azerbajdzjan, vilket öppnade nya möjligheter för samarbete mellan Azerbajdzjan och Förenade Arabemiraten. Azerbajdzjan undertecknade Parisavtalet 2016 och åtog sig att minska nivån på växthusgasutsläppen med 35 % 2030 jämfört med basåret (1990). Eftersom landet siktar på att generera minst 30 % av sin el från förnybara källor till 2030, kommer genomförandet av sådana projekt att stödja Azerbajdzjans mål för att öka andelen förnybar energi i sin energiportfölj och uppfylla Parisavtalets mål.  

2024 utropades till "Green World Solidarity Year" i Azerbajdzjan, och det är en viktig åtgärd för att visa Azerbajdzjans engagemang för miljöskydd och klimatåtgärder. Landet kommer också att vara värd för FN:s klimatkonferens 2024 (UNFCCC COP 29) i Baku för första gången i regionen från 11-22 november 2024. Det är en enorm möjlighet att få med sig stats- och regeringschefer, organisationer från det civila samhället, näringslivet och internationella institutioner tillsammans i regionen för att tackla klimatkrisen. Azerbajdzjans engagemang i Baku Energy Week och COP29 symboliserar att utnyttja nationella kapaciteter och resurser genom strategiska investeringar i projekt för förnybar energi, stödja initiativ för återplantering av skog och länders politik för hållbar utveckling.

Annons

Baku COP29 kommer att vara en viktig plattform för att diskutera miljöutmaningar och fokusera på långsiktiga klimatstrategier och mål. Dessutom planerar Azerbajdzjan att ta upp potentiella ämnen att diskutera under COP29. Enligt Huseyn Huseynov, Chef för avdelningen för hållbar utveckling och socialpolitik vid ekonomiministeriet i Republiken Azerbajdzjan, "Azerbajdzjan kommer att föreslå skapandet av en ny nord-sydlig finansiell mekanism vid COP29. Den nord-sydliga finansiella mekanismens roll kommer att fungera som en brygga mellan nationella oljebolag (energi) och internationella oljebolag (energibolag) och visa upp samarbetsinsatser för global nytta”.

Tillsammans med miljöproblem kommer fredsagendan i regionen att vara ett prioriterat ämne på COP29-agendan. Som framhållits av Elshad Iskandarov, Ambassadör i stort vid Azerbajdzjans utrikesministerium “COP29 som hålls i Baku kan bidra till global fred. Fler och fler bevis visar att krig och konflikter, såväl som deras konsekvenser – förstörelsen av biologisk mångfald, utsläpp av skadliga ämnen och förorening av minor, inte bara förorenar miljön utan också för mänskligheten närmare klimatets oåterkalleliga röda linje. förändra". En annan azerbajdzjansk regeringstjänsteman, Hikmet Hajiyev, Utrikespolitisk rådgivare till Azerbajdzjans president underströk att "Azerbajdzjan fortsätter och kommer att göra ytterligare ansträngningar för att göra Cop till ännu en framgångssaga när det gäller fred, och att göra COP29 till en COP för fred vid sidan av klimatåtgärdsfrågan."  

Sammanfattningsvis är Baku Energy Week och COP29 två stora evenemang som stödjer Azerbajdzjans mål för hållbar utveckling, eftersom två evenemang stödjer en bredare användning av förnybara energikällor i hela ekonomin och påskyndar den gröna omställningen. Azerbajdzjans energipolitik och gröna energiprojekt kommer också att förvandla landet till ett "grönt energinav" i regionen för att exportera förnybar energi från Sydkaukasien och Centralasien till Europa.  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend