Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

Första presidenten för #Kazakhstan Nursultan Nazarbayevs 80-årsdag och hans roll i internationella relationer

publicerade

on

Aigul Kuspan, Kazakstans ambassadör i kungariket Belgien och chef för Republiken Kazakstans uppdrag vid Europeiska unionen, tittar på livet och prestationerna för Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev.

Aigul Kuspan, Kazakstans ambassadör

Ambassadör Kuspan

Den 6 juli 2020 markerade Republikens Kazakstans första president 80-årsdag - Elbasy Nursultan Nazarbayev. Uppväxten av mitt land från bara en bit Sovjetunionen till en pålitlig partner i internationella relationer - inklusive EU och Belgien - är en berättelse om ledarskapssuccé som första presidenten bör beviljas för. Han var tvungen att bygga ett land, att etablera en armé, vår egen polis, vårt inre liv, allt från vägar till konstitutionen. Elbasy var tvungen att ändra sig från det kazakiska folket till 180 grader, från totalitär regim till demokrati, från statlig egendom till privat egendom.


Kazakstan i internationella relationer

Kazakstans första president Nursultan Nazarbayev fattade ett historiskt beslut 1991 att avstå från världens fjärde största kärnvapenarsenal, så att Kazakstan och hela Centralasien kunde bli fri från kärnvapen. På grund av hans starka önskan att göra världen till en fredlig plats för oss alla, erkänns han som en enastående statsman i Kazakstan och över hela världen.

Proaktiv diplomati blev ett av de viktigaste verktygen för att säkerställa Kazakstans suveränitet och säkerhet och konsekvent främja landets nationella intressen. Baserat på principerna för multi-vektorsamarbete och pragmatism upprättade Nursultan Nazarbayev konstruktiva relationer med våra närmaste grannar Kina, Ryssland, länder i Centralasien och resten av världen.

Ur ett europeiskt och internationellt perspektiv är den första presidentens arv lika imponerande: Nursultan Nazarbayev har åtagit sig sitt liv i att bidra till regional och internationell fred, stabilitet och dialog. Med sina europeiska motsvarigheter har han skapat grunden för landmärket EU-Kazakhstan Enhanced Partnership and Cooperation Agreement (EPCA). Han initierade många internationella integrations- och dialogprocesser, inklusive Astana Peace Talks om Syrien, FN: s generalförsamlings resolution som krävde en internationell dag mot kärntester, konferensen om interaktion och förtroendeuppbyggande åtgärder i Asien (CICA), Shanghai Cooperation Organization ( SCO), och samarbetsrådet för turkiska talande stater (Turkiska rådet).

Nursultan Nazarbayev vid FN: s säkerhetsråd, 2018

Ordförandeskapet i Kazakstan i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) 2010 och FN: s säkerhetsråd i januari 2018 (som utgör dagordningen för säkerhetsfrågor för hela världen) har visat framgång och livskraft för den väg som valts av Nursultan Nazarbayev på den internationella arenan.

OSSE: s toppmöte i Nur-Sultan, 2010

Förbindelserna mellan Kazakstan och EU

Kazakstan är en viktig och pålitlig partner för EU. Med sina europeiska motsvarigheter har första presidenten lagt grunden för landmärket EU-Kazakhstans förbättrade partnerskaps- och samarbetsavtal (EPCA) som trädde i kraft den 1 mars 2020. Avtalet markerar början på en helt ny etapp i förbindelserna mellan Kazak och Europa och ger stora möjligheter att bygga upp fullskaligt samarbete på lång sikt. Jag är övertygad om att ett effektivt genomförande av avtalet kommer att göra det möjligt för oss att diversifiera handeln, utvidga ekonomiska band, locka investeringar och ny teknik. Betydelsen av samarbete återspeglas också i handels- och investeringsförhållandet. EU är en Kazakstans främsta handelspartner och representerar 40% av utrikeshandeln. Det är också den främsta utländska investeraren i mitt land och står för 48% av den totala (brutto) utländska direktinvesteringen.

Nursultan Nazarbayev och Donald Tusk

Bilaterala förbindelser mellan Belgien och Kazakstan

När jag är ackrediterad som ambassadör i kungariket Belgien är jag glad att förhållandet mellan Kazakstan och Belgien ständigt har stärkts sedan mitt lands oberoende. Den 31 december 1991 erkände kungariket Belgien officiellt republiken Kazakstans statliga suveränitet. Grunden för de bilaterala förbindelserna inleddes av ett officiellt besök av president Nazarbayev i Belgien 1993, där han träffade kung Boudewijn I och premiärminister Jean-Luc Dehaene.

Nursultan Nazarbayev besökte Bryssel åtta gånger, senast 2018. Kulturutbyten har ägt rum mellan Belgien och Kazakstan utöver högnivåbesök. 2017 firade våra länder 25-årsjubileum för den bilaterala relationen. Det har också varit flera besök på hög nivå från den belgiska sidan till Kazakstan. Första besöket 1998 av premiärminister Jean-Luc Dehaene, samt två besök av kronprins och kung av Belgiens Philippe 2002, 2009 och 2010. Parlamentets förbindelser utvecklas positivt som ett effektivt verktyg för att stärka den politiska dialogen.

Möte med kung Philippe

Starka diplomatiska förhållanden har kontinuerligt utvecklats genom att stödja ömsesidigt fördelaktiga handelsförhållanden. De ekonomiska utbytena mellan Belgien och Kazakstan har också haft en betydande ökning sedan 1992 med prioriterade områden för samarbete inom energi, sjukvård, jordbrukssektorer, mellan hamnar och ny teknik. År 2019 ökade mängden kommersiella börser till mer än 636 miljoner euro. Från och med den 1 maj 2020 registrerades 75 företag med belgiska tillgångar i Kazakstan. Volymen av belgiska investeringar i den kazakiska ekonomin har nått 7.2 miljarder euro under perioden 2005 till 2019.

Officiell mottagning i Egmont Palace

Arvet från den första presidenten

Första presidenten Nursultan Nazarbayev har lett mitt land från 1990 till 2019. I början av 1990-talet ledde Elbasy landet under finanskrisen som drabbade hela det post-sovjetiska området. Ytterligare utmaningar väntade framåt när den första presidenten hade att hantera den östasiatiska krisen 1997 och den ryska finanskrisen 1998 som påverkade utvecklingen av vårt land. Som svar genomförde Elbasy en serie ekonomiska reformer för att säkerställa den ekonomiska tillväxten. Under denna tid övervakade Nursultan Nazarbayev privatiseringen av oljeindustrin och förde de nödvändiga investeringarna från Europa, USA, Kina och andra länder.

På grund av historiska omständigheter blev Kazakstan etniskt mångfaldigt land. Den första presidenten garanterade att alla människor i Kazakstan var jämställda, oavsett etniska och religiösa anslutningar som vägledande princip för statspolitiken. Detta har varit en av de ledande reformerna som har lett till fortsatt politisk stabilitet och fred i inrikespolitiken. Genom ytterligare ekonomiska reformer och modernisering har den sociala välfärden ökat och en växande medelklass har uppstått. Ännu viktigare är att flytta huvudstaden från Almaty till Nur-Sultan som ett nytt administrativt och politiskt centrum i Kazakstan har lett till en fortsatt ekonomisk utveckling i hela landet.

En av de viktigaste utmaningarna som Nursultan Nazarbayev skisserade för landet var Kazakstans 2050-strategi. Målet med detta program är att marknadsföra Kazakstan till ett av de 30 mest utvecklade länderna i världen. Det har lanserat nästa fas av modernisering av Kazakstans ekonomi och det civila samhället. Detta program har lett till genomförande av fem institutionella reformer samt nationens 100 konkreta steg för att modernisera ekonomin och statliga institutioner. Första presidentens förmåga att utveckla konstruktiva internationella och diplomatiska förbindelser har varit en ledande faktor för landets utveckling och har lett till ett flöde av miljarder euro av investeringar i Kazakstan. Samtidigt har mitt land anslutit sig till de 50 bästa konkurrenskraftiga ekonomierna i världen.

En höjdpunkt i den första presidentens arv var hans beslut att inte driva en kärnkraftsstat. Detta löfte stöds genom att stänga världens största kärnkraftsprovningsplats i Semipalatinsk, samt genom att Kazakstans kärnvapenprogram helt övergavs. Elbasy var också en av ledarna som främjade integrationsprocesserna i Eurasien. Denna integration ledde till den Eurasiska ekonomiska unionen, som har vuxit till en stor sammanslutning av medlemsländer som försäkrade fria flöden av varor, tjänster, arbetskraft och kapital och gynnades Kazakstan och dess grannar.

2015 meddelade första presidenten Nursultan Nazarbayev att valet skulle bli hans sista och att "när institutionella reformer och ekonomisk diversifiering har uppnåtts. landet bör genomgå en konstitutionell reform som innebär överföring av makten från presidenten till parlamentet och regeringen."

Den nya ledningen fortsatte sin verksamhet under den första presidentens anda av ekonomisk utveckling och konstruktivt internationellt samarbete, som avträdde från sin position 2019, omedelbart ersatt av Kassym-Jomart Tokayev.

Som president Tokayev nämnde i sin senaste artikel: ”Utan tvekan är det bara en riktig politiker, klok och framåtblickande, som kan välja sin egen väg, mellan två delar av världen - Europa och Asien, två civilisationer - västra och östra, två system - totalitär och demokratisk. Med alla dessa komponenter kunde Elbasy bilda en ny typ av stat som kombinerar asiatiska traditioner och västerländska innovationer. Idag känner hela världen vårt land som ett fredsälskande transparent tillstånd som aktivt deltar i integrationsprocesserna. "

Besök i Belgien för det 12: e toppmötet i ASEM, 2018

Belgien

Kommissionen godkänner ett belgiskt system på 15.8 miljoner euro för att stödja hotell och lägenhetshotell i Bryssel i samband med koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen godkände ett belgiskt system på 15.8 miljoner euro för att stödja hotell och lägenhetshotell i huvudstadsregionen Bryssel i samband med koronavirusutbrottet. Åtgärden godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det offentliga stödet kommer att ske i form av direkta bidrag på minst 20,000 200,000 euro eller högst XNUMX XNUMX euro per hotell eller lägenhetshotell. Bidragen syftar till att ge stöd till berörda hotell och lägenhetshotell för förlorade inkomster och löpande driftskostnader, såsom kostnader för försäkring, underhåll och säkerhet.

Syftet med åtgärden är att mildra den plötsliga brist på likviditet som dessa företag står inför på grund av de restriktiva åtgärder som införts av regeringen för att begränsa spridningen av viruset och för att säkerställa kontinuitet i deras ekonomiska aktivitet. Kommissionen fann att den belgiska åtgärden överensstämmer med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet kommer stödet (i) inte att överstiga 800,000 31 euro per företag; och (ii) beviljas senast den 2020 december XNUMX.

På denna grund godkände kommissionen åtgärden enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.58763 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa

Belgien

Kommissionen godkänner 2.2 miljoner euro belgiska stödåtgärder för att stödja flamländska flygplatser i samband med koronavirusutbrottet

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt 2.2 miljoner euro belgiska stödåtgärder för att stödja operatörerna av flamländska flygplatser (Antwerpen flygplats, Ostend flygplats och Kortrijk flygplats) i samband med koronavirusutbrottet. Åtgärderna godkändes enligt statligt stöd Tillfälligt ramverk. Åtgärderna består av: i) en stödordning, enligt vilken alla flamländska flygplatsoperatörer kommer att få stöd i form av ett direkt bidrag, och (ii) stöd till operatörerna i flygplatserna i Antwerpen och Oostende i form av betalningsuppskjutande av vissa kostnader och avgifter (nämligen årlig ersättning för användningen av lagstadgad personal i den flamländska regionen och koncessionsavgift för användning av flygplatsinfrastrukturen på grund av år 2020).

Syftet med stödåtgärderna är att hjälpa de flamländska flygplatsoperatörerna att mildra den brist på likviditet som de har utsatts för på grund av koronavirusutbrottet. Kommissionen fann att åtgärderna överensstämde med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet i) åtgärderna kan endast beviljas till slutet av detta år. (ii) de direkta bidragen inte överstiger 800,000 31 euro per företag, enligt de tillfälliga ramarna, och (iii) betalningsuppskjutanden kommer att beviljas senast den 2020 december 31 och kommer att förfalla till betalning senast den 2021 december XNUMX och medföra minimilöner, i linje med den tillfälliga ramen.

Kommissionen drog därför slutsatsen att åtgärderna är nödvändiga, lämpliga och proportionella för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i linje med artikel 107 bi EUF-fördraget och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen åtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd. Mer information om den tillfälliga ramen och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska inverkan av koronaviruspandemin finns här.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.58299 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa

Belgien

Kommissionen godkänner ett belgiskt system på 10 miljoner euro för att stödja potatisproducenter som drabbats av koronavirusutbrott i Wallonien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt ett belgiskt system på 10 miljoner euro för att stödja den vallonska potatisektorn i samband med koronavirusutbrottet. Systemet godkändes under statligt stöd Tillfälligt ramverk. Det offentliga stödet, som kommer att ske i form av direkta bidrag, kommer att vara öppet för producenter och lagerförare som är verksamma inom potatisektorn i Vallonien.

Systemet syftar till att tillgodose stödmottagarnas likviditetsbehov och därmed hjälpa dem att fortsätta sin verksamhet under och efter koronavirusutbrottet. Kommissionen fann att det belgiska systemet är i linje med villkoren i det tillfälliga ramverket. I synnerhet i) stödet överstiger inte 100,000 31 euro per stödmottagare enligt den tillfälliga ramen för företag i den primära jordbrukssektorn och ii) ordningen kommer att löpa till och med den 2020 december XNUMX.

Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden är nödvändig, lämplig och proportionell för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 bi EUF-fördraget och villkoren i den tillfälliga ramen. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd.

Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som vidtagits av kommissionen för att hantera den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärenumret SA.58649 i EU statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend