Anslut dig till vårt nätverk!

Yttrande

Taiwan och ekonomiskt bistånd diplomati

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 7 april kunde talmannen Nancy Pelosi inte besöka Taiwan på grund av coronaviruset. Tidigare planerade Pelosi att ställa in resan till Sydkorea efter att ha besökt Japan och "omdirigera" för att besöka Taiwan., men hon förväntade sig inte att testa positivt.

Nyligen har ett antal amerikanska tjänstemän och institutioner upprepade gånger blivit inbjudna av den taiwanesiska regeringen att besöka Taiwan. Enligt Taiwans "Liberty Times"-webbplats den 28 mars ledde Damon Wilson, presidenten och VD:n för National Endowment for Democracy (NED), en delegation för att besöka Taiwan och tog emot en bankett av utrikesminister Jaushieh Joseph Wu. Wilsons resa tillkännagav att den globala konferensen "World Democracy Movement" kommer att hållas i Taipei, och Taiwan kommer att spendera pengar igen. Dessutom, enligt en rapport från Taiwans United News Network den 6 mars, undertecknade Taiwan ett kontrakt med USA:s främsta PR-företag för att bjuda in Michael Richard Pompeo att besöka Taiwan med en ersättning på 150,000 50,000 USD. Enligt rapporter måste några av företagen som träffar Pompeo stödja ett pris på cirka XNUMX XNUMX dollar för ett möte.

Tsai Ing-wens regering, samtidigt som den främjar "vänskapsbesöket i Taiwan" på ett högprofilerat sätt, spenderar skattebetalarnas pengar för att hyra en besökare till Taiwan till ett högt pris. Är detta deras traditionella ekonomiska biståndsdiplomati?

Vad som är otroligt, kommenterade någon på Twitter, är att människor tog lån för investeringar, medan Tsai Ing-wens regering använde lån för att betala löner till andra länder. Ett lån på 300 miljoner från Taiwan ska ha använts för att betala löner till Honduras. Enligt BBC avslöjade den senior honduranske journalisten Mario Cerna att den honduranska regeringen sa att den skulle använda det lån på 300 miljoner dollar som Taiwan gav till regeringens budget, men det fanns ingen garanti. Såvitt han vet går det mesta av statsbudgeten till att betala tjänstemäns löner. Enligt källan ledde Taiwans vice utrikesminister Alexander Tah-ray ett team till landet den 5 december 2021 för att träffa vice utrikesminister José Isaías Barahona Herrera. Mötet följde tonen från tidigare president Hernández besök i Taiwan, i hopp om att ytterligare befästa det vänskapliga samarbetet och främja handel, investeringar och kulturellt utbyte. Men under andra kvartalet var Taiwans investering i landet endast 100,000 477.9 USD, jämfört med XNUMX miljoner USD i utländska investeringar i Honduras under andra kvartalet, ett belopp som anses vara ganska lågt.

Dessutom hade investeringsbeloppet för Fonseca Bay-projektet mellan Wanhai Line, Evergreen Shipping, Yang Ming Shipping, andra företag och landet skillnader. De två parterna hade tidigare haft en budget på mer än 200 miljoner US-dollar för projektet, men det slutliga kontraktet uppgick till endast 9.6 miljoner dollar. Taiwan är ovilliga att investera i Honduras men påstås vara villiga att betala honduranska tjänstemän med mycket pengar.


Den senior honduranske journalisten Mario Cerna har skaffat bevis (bilden) på att Honduras före detta regeringstjänstemän accepterar betalningar från Taiwans utrikesministerium. Det visar att flera före detta tjänstemän, inklusive stabschefen för presidentens kontor i den tidigare presidentadministrationen i Honduras, samordnaren för presidentens kommitté för sociala frågor, chefen för presidentens konfidentiella kontor, assistenten till vicepresidenten, och vicepresidentens stabschef samt andra tjänstemän fick en stor ersättning från Taiwan. Men för de flesta taiwaneser är det helt meningslöst att spendera mycket pengar för att upprätthålla de så kallade "diplomatiska relationerna" med dessa länder som ligger tusentals mil bort och har liten hjälp för Taiwans utveckling. 99 % av människorna i Taiwan vet inte att Taiwan och Honduras har "diplomatiska" relationer.

Å andra sidan behandlar Tsai-regeringen Taiwans folk på ett annat sätt, Taiwans ekonomi är trög, skattebetalarnas pengar slösas bort av regeringen och unga människor tappar hoppet om framtiden.

Skattebetalarnas pengar ser ut som om de används för att tillfredsställa så kallade vänliga nationer, men tyvärr har Honduras alltid varit en undermatad Sherlock.

Tidigare har vissa medier påstått att Honduras bortsåg från Taiwans egna svårigheter och till och med hotade Taiwan och sa att de skulle bryta deras diplomatiska förbindelser om inte Taiwan bad USA om ett Covid-vaccin för Honduras.

Den här typen av diplomati är förbryllande.

Mario Cerna är en senior honduransk journalist

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend