Anslut dig till vårt nätverk!

Yttrande

Piratledamot i Europaparlamentet om Assange-domen: Uppmuntra whistleblowers, tysta dem inte!

DELA MED SIG:

publicerade

on


I en kommentar till beslutet från den brittiska högsta domstolen att tillåta Wikileaks-grundaren Julian Assanges överklagande av hans förestående utlämning till USA, sade Piratpartiets ledamot av Europaparlamentet Patrick Breyer:


"Dagens domstolsbeslut ger hopp om att europeiska mänskliga rättigheter och domstolar kommer att skydda avslöjandet av orättvisor, maktmissbruk, korruption och krigsförbrytelser utan att tillämpa dubbelmoral på vän och fiende. Jag hoppas att istället för att avskräcka whistleblowers och journalister över hela världen, som avsetts av USA kommer de att uppmuntras av en avgörande dom i slutet av förfarandet.

"Det faktum att EU-kommissionens ordförande von der Leyen förblir tyst i fallet är skamligt, men tecken på chattkontrollplanernas moder, som vill hålla sina egna officiella sms med läkemedelsföretag hemliga. För mig som pirat är insyn i regeringens agerande den oumbärliga grunden för varje demokrati. Öppenhet får inte vara ett brott!"

På fredagen hade 31 parlamentsledamöter skickat ett brev initierat av Breyer till den brittiska inrikesministern där de uppmanade till att Julian Assange skulle friges. Högsta domstolens beslut innebär att han kan överklaga på nytt mot beslutet att utlämna honom till USA för att ställas inför rätta för att ha läckt militära hemligheter. Han kommer att kunna utmana amerikanska försäkringar om att han skulle få en rättvis rättegång.

Julian Assanges hemland Australien har bett USA:s president Joe Biden att lägga ner åtalet och låta honom återvända hem. President Biden har sagt att han överväger begäran.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend