Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

SLAPP: EU måste stoppa tystandet av arbetare med grundlösa juridiska hot

DELA MED SIG:

publicerade

on

Eftersom storföretag i allt högre grad använder irriterande juridiska hot som kallas "SLAPPs" för att tysta fackföreningsmedlemmar, måste EU inkludera arbetarnas rättigheter i ett nytt direktiv utformat för att stoppa taktiken.

Antalet "Strategic Lawsuits Against Public Participation" som lanserats i Europa har ökat från 4 2010 till minst 111 förra året, med journalister, aktivister och akademiker som främst riktas mot företag, politiker och regeringar.

Majoriteten av ärendena avskrivs, dras tillbaka eller avgörs, men inte före långdragna förfaranden som orsakar betydande ekonomiska och psykologiska konsekvenser för de måltavla. 

Privata företag men också offentliga enheter använder taktiken i ett försök att förhindra legitima fackliga åtgärder. De inkluderar följande fall:

 •    Frankrike: Tre fackliga aktivister stämdes utan framgång för förtal efter att ha fördömt dåliga arbetsförhållanden bland utländska arbetare inom jordbruket.
   
 •    Finland: En laglig strejk av Finnair-arbetare avbröts efter att ha blivit föremål för en juridisk invändning av arbetsgivaren. En domstol fann senare att åtgärden var olaglig. Finnair betalade därefter 50,000 XNUMX euro till facket samt rättegångskostnader.
   
 •    Kroatien:  Public broadcaster HRT inledde rättsliga förfaranden mot ordförandena för sina journalisters fackföreningar mellan juldagen och nyårsafton 2019 och begärde 67,000 XNUMX euro i böter.

EU-kommissionen lovade i februari 2021 att presentera ett initiativ för att skydda journalister och civilsamhället mot SLAPP och förväntas publicera sitt förslag till direktiv på onsdag.

EFS, som är medlem i CASE Coalition Against SLAPPS i Europa, uppmanar kommissionen att se till att förslaget uttryckligen skyddar arbetarnas och fackföreningarnas rättigheter. Det bör också:

 • Begränsa inte åtgärder till gränsöverskridande fall, som bara står för en av tio SLAPPs. Detta är särskilt viktigt med tanke på att inga medlemsländer har antagit nationell lagstiftning för att förhindra SLAPP.
   
 • Förhindra "forumshopping" där sökande kan lämna in klagomål baserat på var de upplever att de skulle ha den bästa chansen att uppnå det önskade resultatet eller framgångsrikt lyckas förbruka resurserna, tiden och energin för sina mål.
   
 • Avskräcka kraftfulla aktörer från att lansera SLAPPs genom att se till att irriterande stämningar avskrivs i ett tidigt skede, initiativtagare till sådana rättsliga övergrepp sanktioneras och deras offer får stöd.

Inför direktivets publicering sa EFS förbundssekreterare Isabelle Schömann:

Annons

"SLAPP-processer utnyttjas av företag för att skrämma och attackera arbetare och fackföreningsmedlemmar som utövar grundläggande demokratiska rättigheter som yttrandefrihet och rätten till kollektiva åtgärder. Det här måste ta slut.  

"Trots den enorma eskaleringen av antalet SLAPPs under det senaste decenniet har inget EU-land vidtagit lagstiftningsåtgärder för att stoppa denna praxis. Det gör ett starkt EU-direktiv mot SLAPPs än viktigare för att upprätthålla demokratin mot den kylande effekten av dessa kränkande juridiska hot.

"Medan EU:s whistleblower-direktiv utgör ett viktigt prejudikat för att skydda arbetstagare som uttalar sig i allmänhetens intresse, är det avgörande att detta kompletteras med EU:s regler om SLAPP. På samma sätt som whistle-blowing spelar allmänhetens deltagande en nyckelroll för att säkerställa ett genuint åtnjutande av grundläggande rättigheter, allmänhetens tillgång till information och rättsstatsprincipen.”

Tea Jarc, ordförande för EFS ungdomskommitté som har kampanjat mot SLAPPs utfärdade av den slovenska regeringen för att underminera rätten att protestera, tillade:

"Under de senaste två åren, under den högerextrema regeringen i Slovenien, har aktivister, fackföreningar och mediareportrar attackerats med SLAPP-processer på grund av deras arbete.

"Det här är en känd och alltför ofta framgångsrik taktik för att skrämma medborgare, stoppa protester och stänga av kritiskt tänkande. Det äventyrar demokratin.

"Det mest synliga exemplet på detta i Slovenien är ett aktuellt fall, med över 20 stämningar inlämnade av den slovenska regeringen mot en individ för att ha organiserat protester mot regeringen, där olika aktörer från det civila samhället, inklusive fackföreningar, deltog. Europeiska unionen måste stoppa denna orättvisa praxis och säkerställa rättsligt skydd för aktivister."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend