Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Ozon söker en kompromiss med obligationsinnehavare för att behålla tillväxten i e-handeln

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Många internationella investerare inom teknik- och konsumentsektorerna har ansett NASDAQ-noterade Ozon vara en lovande satsning. Det är den ledande onlineåterförsäljaren i Ryssland, ett av de få länder där Amazon inte har etablerat någon större närvaro. Företaget har fördubblat omsättningen på sin plattform varje år och utökat sin marknadsandel. Under de senaste åren har Ozon varit en framstående tillväxthistoria, med en värdering som har överstigit 10 miljarder dollar.
Det som hände med Ozon de senaste veckorna har varit en chock för investerare. Från den 28 februari avbröt USA handeln med Ozon och andra ryska företagsaktier på NASDAQ. Företaget befann sig som gisslan för de ökade spänningarna mellan Ryssland och västvärlden om Ukraina, eftersom handelsstoppet utlöste en så kallad avnoteringshändelse som krävde tidig återbetalning av konvertibla obligationer.

Efter det, som Ozon avslöjade den 9 mars, har en grupp obligationsinnehavare bildat en särskild kommitté och utsett investeringsbanken Houlihan Lokey för att föra samtal med företaget i syfte att hitta en rättvis och hållbar lösning för alla intressenter. Ozon anlitade i sin tur finanskonsulten Alvarez & Marsal för att ge råd om situationen och inledde diskussioner med en ad hoc-grupp av obligationsinnehavare och deras rådgivare om en "samförståndsmässig omstrukturering" av dess skyldigheter. Ozon siktar på att vara i position för att nå ett standstill-avtal med ett betydande antal obligationsinnehavare på kort sikt och komma överens om en långsiktig omstrukturering inom innevarande räkenskapsår, som bolaget sa i sin årsrapport som publicerades i maj.

Avstängningen av handeln på NASDAQ innebär också att de flesta fonder inte kan sälja företagets American Depositary Shares (ADS) på aktiemarknaden. Vissa investerare kan försöka byta ut dem mot Ryssland-handlade aktier, men detta är ganska svårt och inte ett gångbart alternativ för många investerare på grund av kapitalrestriktioner.

Denna utveckling kan negativt påverka Ozons förmåga att skaffa ytterligare finansiering, sade företaget i sin senaste årsrapport. Dessutom kan kapitalkontrollåtgärder som nyligen genomförts av Rysslands centralbank komplicera överföringen av medel mellan Ozon-kontona i Ryssland och Cypern, där holdingbolaget som emitterade obligationen är baserat.

Branschanalytiker tenderar att hålla med om att omstrukturering av obligationerna under dessa omständigheter ser ut som en ömsesidigt fördelaktig lösning som gör det möjligt för företaget att genomföra sin strategi i investerarnas intresse medan full återbetalning, även om det blir tekniskt möjligt, kan undergräva företagets ansträngningar. Förhandlingar med obligationsinnehavare om omstrukturering går bra, och många av dem kommer sannolikt att komma överens om föreslagna villkor, enligt personer som är bekanta med frågan.

Ozons affärsgrunder är fortfarande starka. Företaget ökade bruttovaruvärdet (GMV) med 127 % förra året och siktar på en tillväxt på 80 % i år trots geopolitiska spänningar. Efter att ha investerat mycket i sitt eget lager och logistiknätverk är Ozon nu mindre beroende av tredjepartslogistikoperatörer och mindre mottagliga för importrestriktioner. En annan styrka med företaget är att Ozon, förutom att arbeta med varumärken, har 90,000 XNUMX handlare som säljer olika varor via sin marknadsplats, och erbjuder en rad fintech-lösningar för entreprenörer och deras kunder. Denna modell gör företaget mer hållbart än traditionella återförsäljare som behöver omorganisera sin leveranskedja som svar på handelsrestriktioner.

Ozon sa i sina senaste uttalanden att det fortfarande är öppet för att arbeta med utländska investerare. Fonder och individer som är intresserade av e-handel och teknik på marknader över hela EMEA kan fortfarande investera i en rad företag, inklusive Allegro i Polen, Jumia i Nigeria, Hepsiburada i Turkiet och Kaspi i Kazakstan. Tyvärr, för tillfället, är de i praktiken förbjudna att komma med i Ozons tillväxthistoria – en av de mest dynamiska marknadsutsikterna i regionen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend