Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Shell har hittat köparen till sina tillgångar i Ryssland redo att köpa på marknadsvillkor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Shell säljer sina bensinstationer och smörjmedelsfabriker i Ryssland till privatägda Lukoil, ryskt oljebolag.

Shell har mött riskerna för förstatligande av sina tillgångar i Ryssland till följd av den nuvarande situationen i landet. En annan risk var att "brandförsälja" tillgångarna för ett mycket lägre pris än deras verkliga värde.

Enligt källorna i rysk olja&gas sker köpet på marknadsmässiga villkor och kan samtidigt rädda bolagets egendom från den potentiella risken.

Shell kan komma att underteckna avtalet inom de närmaste dagarna. Samma källor hävdar att Shell förhandlade med minst två andra företag, som kan förvärva och driva över 400 detaljhandelsstationer, huvudsakligen belägna i de centrala och nordvästra delarna av Ryssland. Preferenserna gavs till företaget med den största internationella erfarenheten i EU och Amerika och egna anläggningar för tillverkning av smörjmedel. Affären omfattar även Shells anläggning för blandning av smörjmedel, cirka 200 kilometer nordväst om Moskva.

Experterna säger att detta är en "bra affär" för Shell under rådande omständigheter. I allmänhet, "Situationen i Ryssland kan inte kallas lämplig för att göra affärer, så det borde inte vara några höga förväntningar. Men det är trots allt en marknadstransaktion”, hävdar experten.

Lukoil var ett av de första stora ryska företagen som öppet uttryckte sin förbittring mot den väpnade konflikten i Ukraina och krävde att den snarast skulle avslutas.

Lukoil, ett oljebolag med huvudkontor i Ryssland och internationell verksamhet i mer än 30 länder, mestadels i EU, äger över 1800 stationer i Amerika och Eurasien och mer än 2220 märkesstationer i Ryssland. Det driver 8 egna smörjmedelsfabriker och 2 joint ventures i och utanför Ryssland, samt 25 partnerfabriker över hela världen och distribution i mer än 100 länder.

Annons

Enligt källorna ska affären avslutas före slutet av detta år efter antimonopolgodkännandet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend