Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Europa skjuter sig själv i foten och försöker förbjuda ryskt gummi

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen utlovade att införa ett nytt sanktionspaket mot Ryssland denna månad, som markerar ettårsdagen av Rysslands invasion i Ukraina. Detta skulle redan vara det tionde paketet med antiryska sanktioner. Nya sanktioner införs nästan varje månad, och varje gång måste EU tänja på sin fantasi för att komma på nya personer och enheter att sanktionera.

Enligt Interfax newswire kan det nya sanktionspaketet innehålla ett förbud mot köp av ryskt syntetgummi, som har varit en viktig råvara för europeiska däcktillverkare. Initiativet att förbjuda ryskt gummi kom tydligen från en konkurrent – ​​Polens Synthos Group, som arbetar med att utöka sin egen gummiproduktion.

Många däckfabriker - särskilt i Italien, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Rumänien - är inte riktigt nöjda med ett sådant öppet lobbyarbete. Deras tillverkningsprocess bygger på vissa gummikvaliteter från Ryssland, som Synthos inte kan producera. Skulle ryskt gummi förbjudas helt måste dessa fabriker hitta alternativ från leverantörer som ligger längre bort och betala ett högre pris, vilket kan leda till ekonomiska förluster.

De flesta ryska råvaror som olja, naturgas, kol, stål, plast, trä, etc., har redan hamnat under EU-restriktioner. Detta har inte haft någon betydande inverkan på Ryssland, vars företag lyckades omdirigera exporten till Kina och andra tillväxtmarknader, och det tvingade inte heller Kreml att stoppa militära aktioner i Ukraina. Tvärtom orsakade dessa handelsrestriktioner problem för Europa självt, ökade energipriserna och störde befintliga leveranskedjor.

Som ett resultat har företag inklusive BASF, ArcelorMittal, Volkswagen och andra varit det nyligen skala ner verksamheten i Europa och funderar på att expandera till Nordamerika istället. Det fullständiga förbudet mot ryskt gummi kan ha en liknande förödande effekt på europeiska däcktillverkare i en tid då efterfrågan i Europa redan är under press på grund av konsumentprisinflation och svårigheter inom bilindustrin.

Många europeiska däcktillverkare kände redan svedan förra året. Under politiska och offentliga påtryckningar lämnade företag från Michelin till Nokian Tyres Ryssland, där de hade produktionsanläggningar av hög kvalitet. De använde dessa anläggningar som en bas inte bara för att försörja den stora lokala marknaden, utan också för att exportera däck till Europa, och dra fördel av de låga kostnaderna för råmaterial, elektricitet och arbetskraft i Ryssland.

För att minska riskerna i leveranskedjan började vissa däcktillverkare i Europa också självsanktionera förra året. De minskade sina inköp av syntetiskt gummi från Ryssland och bytte till produkter från mer avlägsna regioner som Kina, Indien och USA, även om deras produkter är dyrare på grund av högre fraktkostnader. Andelen ryskt syntetgummi i EU:s import sjönk från 53 % 2021 till 30 % förra året. Samtidigt, volymer av europeisk däckproduktion också tappade mitt i kostnadsinflationen.

Annons

Ändå förblev ekonomisk effektivitet viktigare för många europeiska däckfabriker än politik, och de fortsatte att köpa syntetiskt gummi från Ryssland på grund av förmånliga villkor och teknisk bekvämlighet. Nu kan EU tvinga dem att ändra den befintliga leveranskedjan och möta högre kostnader, vilket kommer att äventyra efterfrågan på deras produkt.

Tanken på att straffa Ryssland med ett gummiförbud kan ha viss politisk betydelse, men ekonomiskt tål den inte kritik. Det verkar som att EU kan skjuta sig själv i foten ännu en gång och skada sina egna tillverkare samtidigt som det lämnar Ryssland oskadat.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend