Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Den bästa globala branschaktören under ledning av Viktor Rashnikov pressar på med ESG-mål trots geopolitik

DELA MED SIG:

publicerade

on

ESG-agendan har blivit ett nyckelämne på global, inhemsk och företagsnivå, vilket resulterat i betydande framsteg inom miljöskydd. För vissa företag är hållbarhet ett nytt fokus, medan det för andra har blivit den senaste inkarnationen av mångåriga ansträngningar att ge tillbaka till området där de verkar. Det senare är fallet med MMK, ett av de största industriföretagen i Ryssland, som har gjort snabba framsteg mot att minska sin miljöpåverkan och främja social utveckling på initiativ av sin styrelseordförande Viktor Rashnikov.

Viktor Rashnikov.

Om du reser till centrum av Eurasien där väst möter öst vid Uralfloden, hittar du många industristäder som såg en snabb utveckling under det föregående århundradet. En av dem är Magnitogorsk, vars namn, "magnetiska berg", hyllar en massiv järnmalmsfyndighet som först utlöste utvecklingen här i slutet av 1920-talet.

Magnitogorsk dök upp på kartan 1929 som en bosättning för byggare av en ny metallurgisk anläggning som så småningom skulle utgöra ryggraden i den sovjetiska industrialiseringen. Sedan dess har stadens och anläggningens öde varit oupplösligt bundna.  

Idag fortsätter fabrikskomplexet för MMK, ett av de ledande företagen inom den globala stålindustrin, att fungera som huvudmotorn och välgöraren i en stor ekonomisk region i Ryssland. Företaget spelar en dominerande roll inom lokal sysselsättning, förutom att finansiera mängder av sociala och stadsutvecklingsprojekt i närområdet.

Under visionen av sin styrelseordförande och majoritetsägare, Viktor Rashnikov, har MMK framför allt drivit framåt med ett stort initiativ för att modernisera sina produktionsanläggningar och öka den ekologiska hälsan i den omgivande regionen. Företaget blev ett av de första i Ryssland att placera hållbarhet i kärnan i sin utvecklingsstrategi.

Det har sedan dess vuxit fram som en branschledare i landets omfamning av ESG – en ansträngning som har fortsatt trots nya utmaningar (inklusive sanktioner från USA, Storbritannien och EU) till följd av den nuvarande geopolitiska miljön.

I linje med Rashnikovs strategiska initiativ har MMK byggt sin verksamhet kring kärntron att långsiktigt hållbar företagsutveckling måste gå hand i hand med att radikalt minska påverkan på miljön.

Annons

För det ändamålet har företaget allokerat närmare 1 miljard euro till ett nyckelstensprojekt för att förbättra luftkvaliteten i Magnitogorsk och minskat sina brutto utsläpp till atmosfären med över 22 tusen ton mellan 2017 och 2021 – ett belopp som man räknar med att fördubblas när projektet är klart. . Tack vare dessa ansträngningar har stadens poäng på Comprehensive Air Quality Index (CAQI) nästan tredubblats, med Magnitogorsk på väg att snart uppnå statusen "ren stad".

MMK har också förbundit sig att upprätthålla FN:s mål för hållbar utveckling och andra globala miljömål. Enligt sin senaste strategi för hållbar utveckling har företaget lovat att minska utsläppen av växthusgaser till 1.8 ton CO2-ekvivalenter per ton råstål till 2025, vilket placerar det under det genomsnittliga globala riktmärket för industrin. För att nå sina avkarboniseringsmål satsar företaget på stora högteknologiska uppgraderingar av sina anläggningar, inklusive byggandet av ett nytt koksugnsbatteri och masugn som tillsammans beräknas minska brutto CO2-utsläpp med 2.8 miljoner ton till 2025.

Dessa ansträngningar har inte gått obemärkt förbi av det globala samfundet. MMK:s miljöprestanda har rankats högt av World Wildlife Fund, och företaget har mottagit Energy Management Leadership Awards för bästa praxis inom energiledning och effektivitet under den internationella ISO 50001-standarden.

Rashnikov har riktat betydande medel till användningen av förnybar energi, återvunnen spillgas och vatten i MMK:s produktion, samt utvecklingen av ett utsläppsövervaknings- och kontrollsystem i realtid som säkerställer överensstämmelse med miljöstandarder. Detta är ett tillägg till dussintals lokala projekt, allt från säker avfallshantering och lagring till landåtervinning. Totalt, enligt företagets uppskattningar, har cirka 60 % av MMK:s investeringar i utveckling de senaste åren varit knutna till att minska dess miljöpåverkan – med huvuddelen av de resulterande fördelarna till invånarna i Magnitogorsk och omgivande områden.

Men att investera i hållbarhet är ingen billig uppgift, och den nuvarande miljön kan ytterligare hindra företag i att genomföra sina ESG-strategier. Detta skulle vara särskilt olyckligt för företag som MMK, som, som ett så kallat ”stadsbildande” företag, har ett överdrivet stort ansvar för medborgarnas välbefinnande och det område där det verkar. Rashnikov verkar förstå detta väl: under hans ledning har företaget investerat stora medel för att utveckla och gröna Magnitogorsk, som råkar vara hans hemstad. Han har också främjat ett erkännande av staden genom att bland annat göra en kritisk insats för att göra det lokala hockeylaget till en nationell mästare.

Rashnikov blev också initiativtagare och huvudinvesterare till ett storskaligt projekt för att förändra stadsmiljön i Magnitogorsk. Projektet, som har kallats "Attraktion", har redan inlett sin första etapp. Inom några år kommer ett helt komplex som spänner över 400 hektar territorium att dyka upp i staden, med kulturella, detaljhandels-, underhållnings-, offentliga och affärsmässiga, utbildnings-, sport-, park- och rekreationsanläggningar. Projektet gör Magnitogorsk till en mer bekväm och intressant plats att bo på för lokalbefolkningen, samtidigt som det erbjuder nya möjligheter till rekreation och för start av små och medelstora företag. I linje med namnet ökar "Attraktion" också stadens attraktionskraft – både för turister och för yrkesverksamma som kan tänka sig MMK som en framtida arbetsgivare.

Utöver sitt arbete med miljö- och sociala projekt har Rashnikov gjort mycket för att öka företagets öppenhet. Som ett resultat av detta är MMK nu ett av flaggskeppsföretagen inom rysk industriturism, och bjuder in besökare att uppleva en av flera turistvägar vid anläggningen som gör det möjligt för dem att på första hand bekanta sig med arbetet i dess högteknologiska produktionsanläggningar.

Eftersom kampen mot klimatförändringarna blir den största globala utmaningen idag, är det viktigt att ha alla händer på däck – särskilt från ett land med den industriella produktionens storlek och skala som Ryssland har. Det är bara att hoppas att hållbarhetsarbetet som det som Rashnikov och MMK lanserade kan fortsätta arbeta för att lösa detta problem, trots den geopolitiska motvind som kan uppstå.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend