Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Bank Trust stämmer stora handlare i BVI för över 1 miljard dollar i bedrägligt system

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Rysslands Bank Trust har lämnat in en stämningsansökan i en domstol i Brittiska Jungfruöarna mot flera stora internationella råvaruhandlare, inklusive Cargill, Louis Dreyfus, Bunge, Quadra, Xangbo och Liberty Commodities, påstådda att de deltog i ett bedrägligt system som resulterade i ekonomiska skador på över 1 miljard dollar.

Bank Trusts beslut att lämna in stämningsansökan i en utländsk domstol understryker Rysslands fortsatta strävan efter att få tillbaka medel efter en bankkris som inträffade för flera år sedan. Som ett paraply för de nödlidande lånen från Binbank, Otkritie och Promsvyazbank – långivare som räddades av den ryska centralbanken 2017 – försöker Trust dra fördel av trovärdigheten hos ett internationellt rättssystem för att stärka dess sak och förbättra möjligheterna att återhämta sig de betydande belopp som står på spel.

i stämningsansökan till court anklagade Bank Trust de stora handlarna för att konspirera med den ryske affärsmannen Mikail Shishkhanov, tidigare ägare till stora privata långivare Binbank och Rost Bank.

Enligt stämningsansökan, mellan 2013 och 2017, ska Shishkhanov ha samarbetat med handlare från de stora råvaruhandelsföretagen för att dölja överföringar från Binbank, avsedda att skingra medel i strid med finansiella regler.

Bank Trust hävdar att Binbank tillhandahöll medel till dessa handlare i form av handelsfinansiering, som sedan omdirigerades till offshorebolag kopplade till Shishkhanov genom skuggtransaktioner. Handlarna betalade sedan tillbaka pengarna som var skyldiga Binbank enligt deras handelsfinansieringsavtal med hjälp av medel från banken genom separata lån till Rost Bank. Dessa medel flyttades till handlarna via en annan serie skuggtransaktioner med olika andra företag och returnerades aldrig till Rost Bank.

Bank Trust hävdar att de internationella handlarna medvetet deltog i det bedrägliga systemet, utan att ta någon ekonomisk risk när de fick provisioner, samtidigt som de också dolde de verkliga motiven bakom sina transaktioner under sken av att köpa och sälja varor som spannmål eller rågummi.

Enligt yrkandet har ingen egentlig frakt av gods skett. Handelsfinansieringstransaktionerna mellan Binbank och handlarna verkade vara korrekt avvecklade i Binbanks register, men den faktiska tillgångsförlusten som inträffade genom dessa transaktioner kunde inte upptäckas.

Annons

Som ett resultat av systemet skulle Binbank ha kunnat manipulera sina finansiella rapporter genom att visa de höga kreditbetygen för dess nominella motparter, såsom välkända pålitliga handlare, istället för kreditbetygen för dess faktiska motparter, som var offshore-skalföretag .

I september 2017 placerade Rysslands centralbank Binbank och Rost Bank under tillfällig administration och var tvungen att tillhandahålla pengar till Rost Bank för att göra det möjligt för den senare att returnera pengar till Binbank. Följaktligen ådrog sig Rost Bank den största ekonomiska skadan från systemet eftersom den var tvungen att erkänna de förluster den åsamkades från transaktioner med sina relevanta motparter.

Bank Trust sa att den agerar som den juridiska efterträdaren till Rost Bank enligt rysk lag och att den därför har rättslig ställning att kräva skadestånd som Rost Bank ådragit sig.

"Vi är fast beslutna att hålla de individer som deltog i denna bedrägeri ansvariga för sina handlingar. Denna illegala aktivitet orsakade betydande skada för Bank Trusts kunder, på vanliga ryssar, och vi kommer att sträva efter alla tillgängliga lagliga vägar för att söka rättvisa för borgenärerna ", sade en talesperson för Bank Trust i ett uttalande.

Vid tidpunkten för publiceringen har Cargill, Louis Dreyfus, Bunge, Quadra, Xangbo och Liberty Commodities samt Shishkanov inte svarat på en begäran om kommentar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend