Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Breaking the Chains: The Urgent Need for Female Leadership in UK Business

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det finns ett mörkt moln över brittiska företag. Långsam tillväxt och brist på verklig innovation har lämnat Storbritannien som överlägset minst produktiva nation i G7. Då är det kanske dags att se över hur och ännu viktigare som driver våra företag. Det är deprimerande föga förvånande att lära sig att kvinnor inte bara utgör enbart 9 % av FTSE 100:s verkställande direktörer, medan framstegen mot jämställdhet verkar vara lika tröga som våra företag själva, med kvinnor som inte förväntas nå VD:s könslikhet tills 2076. Dessa siffror borde vara oroande inte bara för dess uppenbara orättvisa utan också av rent ekonomiska skäl. Låg nivå av jämställdhet i styrelserummet går hand i hand med vår bristande konkurrenskraft. Enkelt uttryckt har brittiska företag inte fingret på pulsen hos den bredare befolkningen, och en närmare titt på vad kvinnor kan tillföra till ledande roller är sedan länge väntad.

Framför allt handlar det om enkel ekonomi för att få in fler kvinnor i toppen. Med 60% av personlig rikedom som beräknas vara i händerna på kvinnor i Storbritannien nästa år, har det aldrig funnits ett större behov av kvinnlig representation. Kvinnor förstår vad kvinnor vill. I alla branscher, från finans till detaljhandel, finns det ett implicit behov i varje företag att förstå varför och var människor spenderar pengar på det sätt de gör. Ta Angela Ahrendts till exempel, chef för detaljhandeln för Apple mellan 2014-2019, som genomfört olika förändringar till Apples detaljhandelsverksamhet för att göra den mer tilltalande för kvinnor, med vändningen mot en mer personlig och samhällsorienterad upplevelse som sammanfaller med en enorm boom i Apples försäljning. Eftersom könsidentitet utan tvekan är den mest förutsägbara bestämningsfaktorn för hur vi ser på världen, måste förståelsen av kvinnligt beteende vara en kritisk del av alla företag, att ignorera dem som en viktig demografisk person skulle vara besläktad med att ett företag som Apple försummar att marknadsföra Kina och Indien tillsammans.

Utöver fördelen med deras levda erfarenhet, har kvinnor också visat sig vara mer kapitaleffektiva när de placeras i ledningen. Även om resonemanget bakom denna avsevärda skillnad är diskutabelt, med vissa som förklarar det till det mer rådgivande och riskvilliga tillvägagångssättet av kvinnor, talar siffrorna för sig själva. forbes rapporterar att kvinnligt ledda teknikföretag i USA uppnår imponerande 35 % högre ROI, och startups initierade av kvinnor ger konsekvent ungefär dubbelt så mycket intäkter per investerad dollar. Liknande mönster uppstår i Storbritannien, där BBC rapporter framhäva den skarpa kontrasten mellan London-noterade företag utan kvinnor i sina verkställande kommittéer, med en nettovinstmarginal på bara 1.5 %, och de med över en av tre kvinnor på den nivån, med imponerande 15.2 %. Carolyn McCalls sjuåriga regeringstid på easyJet fungerar som ett rungande bevis på det lugna och orubbliga ledarskap som kvinnor kan ge. Under turbulenta tider för flygbranschen, med finanskraschen 2008 som fortfarande hämmar marknaderna, övervakade McCall en fyrdubbling av easyJets andel pris och berömdes för hennes pragmatiska inställning till Brexit, med henne lite publicerad gå in på den kontinentaleuropeiska marknaden överträffa Ryanairs och andra konkurrenters.

Women possess a unique ability to break free from conventional CEO norms, frequently setting aside ego and excelling in the essential ‘soft skills’ crucial for business triumph. Research from forbes berättar att kvinnor överglänser män i 11 av de 12 stora känslomässiga intelligensegenskaperna, särskilt utmärkande i egenskaper som medkänsla och integritet, medan VD:ar som uppvisar styrka inom dessa områden konsekvent överträffar sina kamrater. Storbritannien har en rik historia av dynamiska kvinnliga VD:ar som skakar om industrin till det bättre. Ta Nicola Foulston till exempel, som tog över den äldre racingverksamheten Brands Hatch vid en ålder av bara 22. Under sina nio år vid rodret förvandlade Foulston ett företag på 6 miljoner pund där "beräkningar på baksidan av cigarettpaket" var normen för en mycket mer kommersiellt sinnad $ 150 miljoner business at the time of sale. Foulston has gone on to speak about how her position as a young female executive was a benefit, allowing her to make fewer assumptions and put her ego to one side – challenges all too often seen by men in leadership roles.

In essence, the UK’s business landscape is in dire need of a shake-up. The sluggish growth, lack of innovation, and abysmal gender disparity at the top levels of corporations are not just moral concerns; they’re hampering economic progress. The evidence is clear: diverse leadership isn’t just a matter of fairness; it’s a catalyst for success. The untapped potential of female leaders in understanding consumer behaviour, delivering higher returns on investment, and excelling in emotional intelligence shouldn’t be ignored. It’s time for businesses to break free from outdated norms, embrace diversity, and reap the rewards of a more dynamic and prosperous future.

Foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend