Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Ras Al Khaimah investeringsfond i konkurs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Försök att byta ägarskap av Georgias dotterbolag Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace Hotel, som förvaltas av Marriott Group, i ett uppenbart försök att undvika tvångsåtgärder.

Farhad Azima, en flygledare och medborgare i USA har ansökt till den georgiska högsta domstolen om erkännande av ett beslut om cirka 8.9 miljoner pund från High Court of Justice i England och Wales mot Ras Al Khaimah suveräna förmögenhetsfond, Ras Al Khaimah Investment Authority ("RAKIA"). RAKIA är ägare till ett georgiskt dotterbolag, Ras Al Khaimah Investment Authority Georgia LLC (“RAKIA Georgien”) som fram till förra veckan ägde Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace Hotel, som förvaltas av Marriott Group.

Herr Azima har försökt förhindra RAKIA från att avyttra sina georgiska tillgångar, inklusive Sheraton Grand Tbilisi, men förra veckan överförde RAKIA detta till Tbilisi Hotels Holding LLC för 44.8 miljoner USD, i ett uppenbart försök att undvika tvångsåtgärder. Direktörerna för den nya enheten är dock alla också direktörer för RAKIA Georgia och ledande befattningshavare på RAK Hospitality Holding LLC, inklusive Alison Jayne Grinnell deras verkställande direktör, Stefan Johann Hanekom deras finanschef och Donald William Bremner deras Chief Operating Officer.

Herr Azima kommenterade:

"Det är skamligt att Ras Al Khaimahs suveräna förmögenhetsfond inte är villig att betala sina skulder enligt den engelska domstol. Det har nu gått nästan åtta månader sedan de var skyldiga mig stora summor och jag har inget annat val än att driva in skulden. När Ras Al Khaimahs suveräna förmögenhetsfond inte har någon respekt för rättsstatsprincipen, kastar det en skugga över investeringsklimatet i Emiratet. Att byta ägare är ett grovt försök att undvika verkställighet, vilket inte kommer att lyckas. Vi varnar tredje part för att hjälpa RAKIA med att försvinna tillgångar."

2016 stämde RAKIA Azima i den engelska högsta domstolen, med stöd av vissa dokument som erhållits från 30 GB privat och konfidentiell data som hade hackats från Azima och publicerats online. Herr Azima motsatte sig att RAKIA var ansvarig för hackningen och publiceringen av hans data.

Annons

Under de kommande fyra åren kom bevis för att RAKIA och dess rådgivare hade engagerat privatutredare för att hacka Azima, rapportera om innehållet i hans data och släppa det online. En utredare erkände hackningen och, tillsammans med andra, deltog i en konspiration för att dölja det: vittnen var underordnade, avslöjandet undanhölls medvetet, vilseledande bevis var

repeterade, bland annat på en "menedskola" som drivs av en Dechert LLP-advokat på ett schweiziskt lyxhotell, och falska bevis lämnades till den engelska High Court.

I juni 2022, mot bakgrund av den nya bevisningen, skrev RAKIA till den engelska högsta domstolen och uppgav att den inte skulle spela någon ytterligare roll i förfarandet. RAKIA bekräftade att de skulle respektera alla domar som fällts mot det.

RAKIA bröt därefter mot olika domstolsbeslut, bland annat genom att underlåta att avslöja och lägga fram ett försvar. På ansökan från Mr Azima, genom ett beslut av den 3 oktober 2023, fällde den engelska högsta domstolen dom mot RAKIA och tillerkände Mr Azima skadeståndskostnader och ränta värda cirka 8.9 miljoner pund.

RAKIA har underlåtit att göra någon betalning till Azima och bryter fortfarande mot ordern från oktober 2023. Herr Azima vidtar därför verkställighetsåtgärder i Georgien och över hela världen för att förhindra RAKIA från att avyttra sina tillgångar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend