Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

Finns det faror med att göra affärer i Förenade Arabemiraten?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Dubai International Financial Center (DIFC) i sin onlineannonsering hävdar att de erbjuder en blomstrande och stabil affärsmiljö i världsklass. Det säger att det tillhandahåller ett stödjande ekosystem utformat för att hjälpa företag att starta, växa och nå framgång.

Ett mått på dess rätt att göra anspråk på sådana meriter är det faktum att andra emiratstater, som Abu Dhabi och Ras Al Khaimah (RAK) har ingått ett Memorandum Of Agreement med DIFC i Dubai där de går med på skiljedom och hävdar att de ska höras där om dess avtalsförpliktelse anger detta.

I sin tur vill DIFC bli känd och erkänd som en internationellt säker plats att föra och skilje. Många internationella advokatbyråer har nu kontor där.

Utöver detta har Emirates ett ömsesidigt avtal med HMCS om att erkänna varandras domar och detta i logisk förlängning relaterar till verkställighet.

Många individer och multinationella företag inser nu bara konsekvenserna av detta.

Ett exempel är Fallet Azima vs Ras Al Khaima, som mullrar inte bara i Londons High Courts utan också i District Court for Middle District of North Carolina, där en privatdetektiv vid namn Nicholas Del Rosso har varit anklagad för att ha hackat den amerikanske flygaffärsmannen Farhad Azima.

Annons

High Court i London beviljade fortsättningen av en världsomspännande frysordning mot Ras Al Khaimah Investment Authority (RAKIA), den suveräna förmögenhetsfonden för Ras Al Khaimah, ett emirat i Förenade Arabemiraten.

Azima, genom sina advokater i en Arkivering på 180 sidor, hävdar att Del Rosso, en före detta Metropolitan-polis och privatdetektiv som ursprungligen kom från London,  hackade hans e-postmeddelanden på uppdrag från en amerikansk advokatbyrå som heter Decherts.

Dessutom, iDet påstås att Del Rosso hackade filerna från en annan advokatbyrå som inte är direkt relaterad till Azima. Kravet är ett överklagande av en dom som begränsar tillgången till upptäckten av Del Rossos filer.

Del Rosso är verkligen en gammal hackare. Han har arbetat för Kroll tidigare och var involverad i hackning för många år sedan i British Airways – Virgin-tvisten. Enligt Brian Basham, en nu pensionerad PR-experten Del Rosso spelade båda sidor av planen och kunde inte motstå en mycket god lunch.

Azima gläds inte bara över den World Wide Freezing Order som beviljades förra månaden utan fortsätter också RAK för skadestånd över £20 miljoner pund i USAK.

För Ras Al Khaima skadan kan dock mycket väl vara större och pågående. Ras Al Khaima Investment Authority välkomnar inåtriktade investeringar och har även tagit investeringspositioner i några av dessa, möjligen som aktieägare.

Ras Al Khaimas MOA med Dubai innebär att den måste genomdriva alla rättstvister inklusive World Wide Freezing Orders, med åtföljande konsekvenser för alla andra företag eller individer baserade i Ras Al Khaima. 

Enkelt uttryckt kan det mycket väl finnas en risk för rättsliga åtgärder och verkställighet av Azima mot varje enhet som deltar i ett gemensamt företag med RAK Investment Authority och har tillgångar som kan beslagtas eller rättstvistas.

DIFC har kontaktats för en kommentar men har ännu inte svarat.

Författaren kan kontaktas på [e-postskyddad]

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend