Anslut dig till vårt nätverk!

Antitrust

Kommissionen bötfäller före detta etanolproducenten Abengoa med 20 miljoner euro i kartelluppgörelse

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har bötfällt det spanska företaget Abengoa SA och dess dotterbolag Abengoa Bionenergía SA (tillsammans "Abengoa") med 20 miljoner euro för att ha deltagit i en kartell om prisbildningsmekanismen i grossistledet på den europeiska etanolmarknaden. Abengoa erkände sin inblandning i kartellen och gick med på att lösa fallet. Etanol är en alkohol gjord av biomassa som, när den tillsätts till bensin, kan användas som biobränsle för motorfordon. Rotterdams hamn och Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen pråmmarknad är de viktigaste handelsplatserna för etanol i Europa. S&P Global Platts (”Platts”) tar hänsyn till handelsverksamheten inom detta område i sin bedömningsprocess för att fastställa sina etanolriktmärken, som används som referenspriser i branschen. För att fastställa sina riktmärken använder Platts en prisbedömningsprocess som kallas 'Market on Close' ('MOC').

Kommissionens undersökning avslöjade att Abengoa regelbundet samordnade sitt handelsbeteende med andra företag före, under och efter det så kallade Platts "MOC Window", vilket är perioden mellan 16:00 och 16:30 London-tid. Abengoas mål var att på konstgjord väg öka, underhålla och/eller förhindra att nivåerna av Platts etanolriktmärken sänks. Abengoa begränsade också utbudet av etanol som levererades till Rotterdamområdet, för att minska volymerna tillgängliga för leverans i MOC-fönstret. Abengoas etanolhandlare hade illegala kontakter med individer på andra företag, vanligtvis i form av chattar, för att samordna vissa av dess etanolhandelsaktiviteter med dem före, under och efter MOC Windonw. Dessa metoder är förbjudna enligt EU:s konkurrensregler. Överträdelsen omfattade hela Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Abengoas inblandning varade från 6 september 2011 till 16 maj 2014.

Vice vice ordförande Margrethe Vestager (avbildad), med ansvar för konkurrenspolitiken, sa: "Vi bötfäller idag Abengoa, tidigare en av de största etanoltillverkarna i EU, för att ha som mål att påverka etanolriktmärken på marknaden. Biobränslen kan bidra till att främja renare transporter och minska utsläppen av växthusgaser och av denna anledning spelar effektiva biobränslemarknader en nyckelroll. Kommissionen har nolltolerans för karteller och kommer att tillämpa sina antitrustregler strikt för att säkerställa konkurrens på alla marknader, inklusive de som är relevanta för den gröna omställningen, såsom etanolmarknaden."

Ett pressmeddelande finns nätet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend