Anslut dig till vårt nätverk!

Konkurrensen

Kommissionen accepterar åtaganden från Apple att öppna åtkomst till "tap and go"-teknik på iPhones

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har gjort åtaganden som erbjuds av Apple juridiskt bindande enligt EU:s antitrustregler. Åtagandena tar upp kommissionens konkurrensproblem relaterade till Apples vägran att ge konkurrenter tillgång till en standardteknik som används för kontaktlösa betalningar med iPhones i butiker ('Near-Field-Communication (NFC)' eller ''tryck och gå').

Kommissionens konkurrensproblem

Apple Pay är Apples egen mobila plånbok som används för att låta iPhone-användare betala med sina enheter i butiker och online. Apples iPhones körs uteslutande på Apples operativsystem "iOS". Apple kontrollerar alla aspekter av sitt ekosystem, inklusive åtkomstvillkor för utvecklare av mobila plånböcker.

Kommissionen fann preliminärt att Apple har betydande marknadsinflytande på marknaden för smarta mobila enheter och en dominerande ställning på marknaden för mobila plånböcker i butik på iOS. Apple Pay är den enda mobila plånboken som kan komma åt NFC-hårdvaran och mjukvaran ('NFC-ingång') på iOS för att göra betalningar i butik, eftersom Apple inte gör den tillgänglig för tredjepartsutvecklare av mobilplånböcker.

I sin undersökning drog kommissionen preliminärt slutsatsen att Apple missbrukade sin dominerande ställning genom att vägra att tillhandahålla NFC-indata på iOS till konkurrerande utvecklare av mobila plånböcker, samtidigt som denna åtkomst endast reserverades för Apple Pay.

Kommissionens preliminära uppfattning är att Apples vägran uteslöt Apple Pays konkurrenter från marknaden och ledde till mindre innovation och valmöjligheter för användare av iPhone-mobilplånböcker.

Sådant beteende kan bryta mot artikel 102 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget), som förbjuder missbruk av en dominerande ställning.

Annons

Kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager sa:

Kommissionen har beslutat att acceptera åtaganden från Apple. Dessa åtaganden tar upp vår preliminära oro över att Apple kan ha olagligt begränsat konkurrensen om mobila plånböcker på iPhones.

Innan jag går in på åtagandena kommer jag att beskriva våra preliminära resultat.

Apple har byggt ett slutet ekosystem kring sina enheter och deras operativsystem.

Och inom detta ekosystem finns det flera marknader för tjänster. Bland dessa tjänster finns mobila betalningsappar – så kallade "mobila plånböcker".

Mobila plånböcker möjliggör betalningar med en mobil enhet, i butiker och online. De integrerar också andra tjänster, som lojalitetskort, kontaktlösa biljetter till evenemang, boardingkort eller digitala identitetsuppgifter.

De senaste åren har mobila plånböcker växt avsevärt. I Europa har användningen av mobila plånböcker i butiker tredubblats under de senaste fyra åren.

Så, vad gjorde Apple för fel?

2022 tog vi upp oro över Apples beteende. Det gjorde vi i förhållande till sin egen mobila plånbokslösning. Vårt preliminära fynd var att Apple missbrukade sin dominerande ställning genom att begränsa tillgången till den teknik som behövs för att göra betalningar med iPhones.

I Europa kallas den mest tillgängliga tekniken för mobila betalningar i butiker "Near Field Communication", eller "NFC". Denna teknik möjliggör trådlös kommunikation mellan en mobiltelefon och en butiks betalterminal. Den låter dig "knacka och gå" med din mobiltelefon.

NFC-tekniken utvecklades inte av Apple. Det är en standardiserad teknik. Den görs tillgänglig gratis. Jämfört med andra tekniker, som betalningar med QR-koder, möjliggör det den säkraste och mest sömlösa mobilbetalningsupplevelsen. Det är den mest utbredda lösningen i EU.

För att utveckla livskraftiga mobila betalningsappar är tillgång till NFC-teknik därför avgörande.

I vår utredning kom vi fram till tre preliminära slutsatser.

För det första har Apple en betydande position på marknaden för smarta mobila enheter.

För det andra är Apple dominerande på marknaden för NFC-funktioner och för mobila plånböcker för iPhones.

För det tredje vägrade Apple att ge tillgång till NFC-tekniken på iPhone till rivaliserande plånboksutvecklare. Istället reserverade Apple användningen av NFC-tekniken på iPhone till sin egen mobila plånbokslösning.

Utan tillgång till iPhones NFC-funktioner kan konkurrenter inte nå Apple-användare. Så iPhone-användare kan bara betala med funktionen "knacka och gå" med Apple Pay. De kan inte betala med andra plånböcker.

Detta beteende hindrade utvecklare från att ta med nya och konkurrerande mobila plånböcker till iPhone-användare.

Genom att utesluta andra skyddade Apple orättvist sin egen mobilplånbok från konkurrens.

Vårt preliminära fynd var därför att Apple missbrukade sin dominerande ställning genom att vägra leverera NFC-tekniken till konkurrerande utvecklare av mobila plånböcker.

Genom att utesluta konkurrenter från marknaden kan det ha haft en negativ inverkan på innovationen. Denna minskning av valmöjligheter och innovation är skadlig. Det är skadligt för konsumenterna och det är olagligt enligt EU:s konkurrensregler.

För att hantera dessa farhågor erbjöd Apple en uppsättning åtaganden tidigare i år.

Under de senaste månaderna har vi testat paketet. Vi fick feedback på om botemedlen kunde fungera. Om de kunde ta itu med våra bekymmer. 

Frågan väckte stort intresse. Många banker, apputvecklare, kortutgivare och finansiella föreningar gav oss sin feedback. Vi tittade mycket noga på dessa kommentarer och bad Apple att förbättra sina åtaganden. Sedan erbjöd Apple förbättrade lösningar. Och här är vi idag och gör dessa åtgärder bindande för Apple.

Åtagandena medför viktiga förändringar i hur Apple verkar i Europa till fördel för konkurrenter och kunder.

För det första förbinder sig Apple att ge åtkomst till NFC-funktionalitet till tredje parts mobila plånböcker. Denna tillgång kommer att vara kostnadsfri.

Det kommer att ske i det som kallas "Host Card Emulation mode". Detta är en mjukvarulösning som gör att rivaliserande plånböcker kan göra säkra NFC-betalningar. Apple Pay, å andra sidan, förlitar sig på tillgång till hårdvarans "säkra element" i iPhone. Vi accepterar Apples åtagande eftersom det erbjuder en likvärdig lösning när det gäller säkerhet och användarupplevelse. Och det är lättare att implementera både för Apple och plånboksutvecklare. Faktum är att andra plånböcker redan använder denna lösning i en Android-miljö.

För det andra har Apple åtagit sig att möjliggöra åtkomst till viktiga funktioner tillgängliga på iPhones. Detta inkluderar dubbelklick och Face ID. iPhone-användare kommer att kunna dubbelklicka på sidoknappen på sina iPhones för att starta sin föredragna betalningsapplikation. Konkurrerande plånböcker kommer också att kunna använda Face ID, Touch ID och lösenord för att verifiera användarnas identiteter.

För det tredje kommer Apple också att göra det möjligt för användare att göra den plånbok de väljer till standardalternativet på sina iPhones. Detta kallas också för att ställa in standardalternativet.

Dessa åtaganden gäller för användare som är registrerade i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, inklusive när de reser utomlands.

Och Apple kommer inte att hindra utvecklare från att kombinera NFC-betalningar med andra användningsfall, till exempel transitkort, passerkontroll, konsertbiljetter, digitala identitetsuppgifter. Allt du kan ha i en plånbok.

Apple har till den 25th juli för att genomföra sina åtaganden. Från och med detta datum kommer utvecklare att kunna erbjuda en mobil plånbok på iPhone med samma "tap and go"-upplevelse som hittills har varit reserverad för Apple Pay.

Åtagandena skulle gälla i tio år. Apples efterlevnad kommer att säkerställas av en övervakningsförvaltare. Och det kommer att finnas en snabb tvistlösningsmekanism, som också kommer att möjliggöra en oberoende granskning av Apples implementering.

Dagens åtaganden avslutar vår Apple Pay-utredning.

Tack vare dessa åtaganden kommer iPhone-användare att kunna använda sin föredragna mobilplånbok för betalningar i butiker. De kommer att kunna göra det samtidigt som de njuter av alla iPhones funktioner, inklusive tryck-och-gå, dubbelklicka och FaceID.

Slutligen kommer åtagandena att gälla parallellt med Apples skyldigheter enligt andra regler.

Europeiska centralbanken bekräftade sitt stöd för dessa åtaganden. Åtagandena påverkar inte ytterligare skyldigheter som kan gälla under den digitala euron, som kommer att regleras separat.

Apple har också skyldigheter enligt Digital Markets Act. DMA kräver faktiskt att gatekeepers säkerställer effektiv interoperabilitet med hårdvaru- och mjukvarufunktioner som de använder inom sina ekosystem. Detta inkluderar tillgång till NFC-teknik för mobila betalningar.

Dagens beslut gäller därför affärspraxis som omfattas av DMA: betalningar i butik med iPhone med hjälp av NFC-teknik.

Åtagandena ger också mer än vad som krävs av DMA. De inkluderar till exempel övervaknings- och tvistlösningsmekanismer. Vi ser fram emot att se genomförandet i praktiken. Dessa bestämmelser kommer att hjälpa oss att göra det.

Detta visar att antitrusttillämpning går hand i hand med DMA.

Från och med nu kan Apple inte längre använda sin kontroll över iPhones ekosystem för att hålla andra mobila plånböcker borta från marknaden. Konkurrerande plånboksutvecklare, såväl som konsumenter, kommer att dra nytta av dessa förändringar, öppna för innovation och valmöjligheter, samtidigt som betalningarna behålls 

Åtagandena

För att ta itu med kommissionens konkurrensproblem erbjöd Apple till en början följande åtaganden:

 • För att ge tredje parts plånboksleverantörer tillgång till NFC-ingången på iOS-enheter utan kostnad, utan att behöva använda Apple Pay eller Apple Wallet. Apple kommer att aktivera åtkomst till NFC i Host Card Emulation-läge ('HCE'). HCE gör det möjligt att säkert lagra betalningsuppgifter och slutföra transaktioner med NFC, utan att förlita sig på ett säkert element i enheten.
 • Att tillämpa ett rättvist, objektivt, transparent och icke-diskriminerande förfarande och behörighetskriterier för att ge NFC-åtkomst till tredjepartsutvecklare av mobilplånbok.
 • För att göra det möjligt för användare att enkelt ställa in en HCE-betalningsapp som standardapp för betalningar i butiker och att använda relevanta funktioner som Field Detect (som öppnar användarens standardbetalningsapp när en låst iPhone presenteras för en NFC-läsare), dubbelklicka på (som startar standardbetalningsappen när du dubbelklickar på telefonens sida eller hemknapp), och autentiseringsverktyg som Touch ID, Face ID och enhetslösenord.
 • Att upprätta en övervakningsmekanism och ett separat tvistlösningssystem för att möjliggöra oberoende granskning av Apples beslut som begränsar åtkomsten.
 • Att tillämpa ovannämnda åtaganden på alla tredjepartsutvecklare av mobilappar som är etablerade inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet ('EES') och på alla iOS-användare med ett Apple-ID registrerat i EES, även när de reser tillfälligt utanför EES.

Mellan 19 januari 2024 och 19 februari 2024, testade kommissionens marknad Apples åtaganden och samrådde med alla berörda tredje parter för att kontrollera om de skulle undanröja dess konkurrensproblem. I ljuset av resultatet av detta marknadstest ändrade Apple det ursprungliga förslaget och åtog sig:

 • För att utöka möjligheten att initiera betalningar med HCE-betalningsappar på andra industricertifierade terminaler, såsom handelstelefoner eller enheter som används som terminal (så kallade SoftPOS), om detta är aktiverat.
 • Att uttryckligen erkänna att HCE-utvecklare inte hindras från att kombinera HCE-betalningsfunktionen med andra NFC-funktioner eller användningsfall.
 • Att ta bort kravet på att utvecklare ska ha en licens som betaltjänstleverantör ('PSP') eller ett bindande avtal med en PSP för att få åtkomst till NFC-ingången.
 • För att tillåta NFC-åtkomst för utvecklare att förbygga betalningsappar för tredjepartsleverantörer av mobila plånböcker.
 • Att uppdatera HCE-arkitekturen så att den överensstämmer med utvecklande industristandarder som används av Apple Pay, och att fortsätta att uppdatera standarder även om de inte längre implementeras av Apple Pay, under vissa villkor.
 • För att göra det möjligt för utvecklare att uppmana användare att enkelt ställa in sin standardbetalningsapp och omdirigera användare till standardsidan för NFC-inställningar, vilket möjliggör standardinställningar med bara några få klick.
 • För att följa samma branschstandardspecifikationer som utvecklare av HCE-betalningsappar och för att skydda konfidentiell information som erhållits i samband med en revision.
 • Att förkorta tidsfristerna för att lösa tvister. Dessutom erbjöd Apple ytterligare oberoende och procedurgarantier för den övervakande förvaltaren.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend