Anslut dig till vårt nätverk!

Data

Europeiska kommissionen antar nya verktyg för säkert utbyte av personuppgifter

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit två uppsättningar standardavtalsklausuler, en för användning mellan styrenheter och processorer och en för överföring av personuppgifter till tredjeländer. De återspeglar nya krav enligt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och tar hänsyn till Schrems II-dom från domstolen, vilket säkerställer en hög nivå av dataskydd för medborgarna. Dessa nya verktyg kommer att erbjuda mer juridisk förutsägbarhet för europeiska företag och hjälpa i synnerhet små och medelstora företag att säkerställa efterlevnad av kraven för säker dataöverföring, samtidigt som data kan flyttas fritt över gränserna utan juridiska hinder.

Värder och öppenhet Vice president Vera Jourová sa: ”I Europa vill vi vara öppna och låta data flöda, förutsatt att skyddet flödar med det. De moderniserade standardavtalsklausulerna hjälper till att uppnå detta mål: de erbjuder företag ett användbart verktyg för att säkerställa att de följer dataskyddslagar, både för deras verksamhet inom EU och för internationella överföringar. Detta är en nödvändig lösning i den sammankopplade digitala världen där dataöverföring tar ett klick eller två. ”

Justice Commissioner Didier Reynders sa: ”I vår moderna digitala värld är det viktigt att data kan delas med nödvändigt skydd - inom och utanför EU. Med dessa förstärkta klausuler ger vi företag större säkerhet och rättssäkerhet för dataöverföring. Efter Schrems II-beslutet var det vår plikt och prioritet att komma med användarvänliga verktyg som företag helt kan lita på. Detta paket kommer att hjälpa företag att följa GDPR avsevärt. ”

Mer information finns här.

Data

Spionage och datastöld, den europeiska kampen

publicerade

on

Eftersom den pågående konflikten om dataskydd når nya toppar, kämpar Europa fortfarande för att hitta lämpliga lösningar för att skydda sig själv och sin medborgare från stöld, användning och missbruk av privata uppgifter.

Fortsätt läsa

Data

Den nederländska dataskyddsmyndigheten böter Booking.com med 475,000 XNUMX euro

publicerade

on

Nederländska dataskyddsmyndigheten (AP) har ålagt böter på 475,000 4,000 euro på Booking.com för ett dataintrång där brottslingar fick tillgång till personuppgifter från mer än 300 XNUMX kunder, inklusive att få kreditkortsuppgifter för nästan XNUMX användare av den populära resesidan.

Kriminella extraherade inloggningsuppgifter till kontona från anställda på 40 hotell i Förenade Arabemiraten.

Nätfiske

"Booking.com-kunder riskerade att bli rånade här", säger Monique Verdier, vice president för den nederländska dataskyddsbyrån. "Även om brottslingarna inte stjäl kreditkortsinformation utan bara någons namn, kontaktuppgifter och information om hans eller hennes hotellbokning. Bedragarna använde dessa uppgifter för nätfiske."

"Genom att låtsas att de tillhör hotellet via telefon eller e-post försökte de ta pengar från människor. Det kan vara väldigt trovärdigt om en sådan bedragare vet exakt när du bokade vilket rum. Och frågar om du vill betala för dessa nätter. skador kan då bli betydande, säger Verdier.

Booking.com underrättades om dataintrånget den 13 januari, men rapporterade det inte inom den obligatoriska tre dagar efter att ha upptäckt ett intrång. Istället väntade de ytterligare 22 dagar.

"Detta är en allvarlig överträdelse", sa Verdier. "Tyvärr kan ett dataintrång hända var som helst, även om du har vidtagit goda försiktighetsåtgärder. Men för att förhindra skador på dina kunder och upprepning av ett sådant dataintrång måste du rapportera detta i tid. Hastighet är mycket viktigt." 

Fortsätt läsa

Data

Europeisk strategi för data: Vad parlamentsledamöterna vill ha

publicerade

on

Ta reda på hur parlamentsledamöterna vill utforma EU: s regler för delning av icke-personuppgifter för att öka innovation och ekonomi samtidigt som de skyddar integriteten.

Data är kärnan i EU: s digitala omvandling som påverkar alla aspekter av samhället och ekonomin. Det är nödvändigt för utvecklingen av artificiell intelligens, som är en av EU: s prioriteringar, och ger betydande möjligheter till innovation, återhämtning efter Covid-19-krisen och tillväxt, till exempel inom hälsa och grön teknik.

Läs mer om stora datamöjligheter och utmaningar.

Svara på Europeiska kommissionens Europeiska strategin för dataParlamentets industri-, forsknings- och energikommitté efterlyste lagstiftning inriktad på människor baserat på europeiska värden om integritet och öppenhet som gör det möjligt för européer och EU-baserade företag att dra nytta av potentialen i industriella och offentliga uppgifter i en rapport som antogs den 24 februari 2021.

Fördelarna med en EU-ekonomi

Ledamöterna sade att krisen har visat behovet av effektiv datalagstiftning som stöder forskning och innovation. Stora mängder kvalitetsdata, särskilt icke-personliga - industriella, offentliga och kommersiella - finns redan i EU och deras fulla potential är ännu inte utforskad. Under de kommande åren kommer mycket mer data att genereras. MEP: er förväntar sig att datalagstiftningen hjälper till att utnyttja denna potential och göra uppgifter tillgängliga för europeiska företag, inklusive små och medelstora företag och forskare.

Att möjliggöra dataflöde mellan sektorer och länder kommer att hjälpa europeiska företag i alla storlekar att förnya sig och trivas i Europa och därefter och hjälpa till att etablera EU som en ledande aktör inom dataekonomin.

Kommissionen beräknar att dataekonomin i EU kan växa från 301 miljarder euro 2018 till 829 miljarder euro 2025, med antalet dataproffs som ökar från 5.7 till 10.9 miljoner.

Europas globala konkurrenter, som USA och Kina, innoverar snabbt och tillämpar sina sätt att komma åt och använda data. För att bli ledande inom dataekonomin bör EU hitta ett europeiskt sätt att frigöra potential och sätta standarder.

Regler för att skydda integritet, öppenhet och grundläggande rättigheter

Ledamöterna sade att reglerna bör baseras på integritet, öppenhet och respekt för grundläggande rättigheter. Den fritt delningen av data måste begränsas till icke-personuppgifter eller irreversibelt anonymiserade uppgifter. Individer måste ha full kontroll över sina uppgifter och skyddas av EU: s dataskyddsregler, särskilt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).

Utskottet uppmanade kommissionen och EU-länderna att samarbeta med andra länder om globala standarder för att främja EU: s värderingar och principer och se till att unionens marknad förblir konkurrenskraftig.

Europeiska datarum och infrastruktur för stora data

Parlamentsledamöterna krävde att det fria flödet av data skulle vara den ledande principen och uppmanade kommissionen och EU-länderna att skapa sektoriella datarum som gör det möjligt att dela data samtidigt som de följer gemensamma riktlinjer, lagkrav och protokoll. Mot bakgrund av pandemin sade parlamentsledamöter att det gemensamma europeiska hälsodatautrymmet bör ägnas särskild uppmärksamhet.

Eftersom framgången för datastrategin till stor del beror på infrastruktur för informations- och kommunikationsteknik, uppmanade ledamöterna att påskynda den tekniska utvecklingen i EU, såsom cybersäkerhetsteknik, optiska fibrer, 5G och 6G, och välkomnade förslag för att främja Europas roll i superdator och kvantberäkning . De varnade för att den digitala klyftan mellan regioner bör hanteras för att säkerställa lika möjligheter, särskilt mot bakgrund av återhämtningen efter kovid.

Miljöavtryck av stora data

Medan data har potential att stödja grön teknik och EU: s mål att bli klimatneutralt till 2050, ansvarar den digitala sektorn för mer än 2% av de globala utsläppen av växthusgaser. När den växer måste den fokusera på att sänka sitt koldioxidavtryck och minska E-avfallSa ledamöterna.

EU: s lagstiftning om datadelning

Kommissionen lade fram en europeisk strategi för data i februari 2020. Strategin och vitboken om artificiell intelligens är de första pelarna i kommissionens digitala strategi.

Läs mer om möjligheter till artificiell intelligens och vad parlamentet vill ha.

Kommittén för industri, forskning och energi förväntar sig att rapporten kommer att beaktas i den nya datalagen som kommissionen kommer att lägga fram under andra halvan av 2021.

Parlamentet arbetar också med ett betänkande om Data Governance Act som kommissionen lade fram i december 2020 som en del av strategin för data. Det syftar till att öka datatillgängligheten och stärka förtroendet för datadelning och till mellanhänder.

Parlamentet kommer att rösta om utskottets betänkande under ett plenarsession i mars.

En europeisk strategi för data 

Data Governance Act: Europeisk datastyrning 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend