Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

Facebooks whistleblower beskriver tre områden där parlamentsledamöter bör forma lagen om digitala tjänster

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ledamöterna träffade whistleblower och tidigare Facebook-anställd Frances Haugen (8 november). Utfrågningen kom vid en viktig tidpunkt då avslöjandena kommer att få inverkan på lagen om digitala tjänster, som snart kommer att antas av riksdagen. 

Haugen var upprörd över vad hon beskrev som "Toxic Facebook" som satte sin egen vinst före säkerhet och förstärkt division. Hon välkomnade EU:s föreslagna lag om digitala tjänster, men manade till försiktighet.

Om transparens sa hon: "Nästan ingen utanför Facebook vet vad som händer inuti Facebook. Företagets ledarskap håller viktig information från allmänheten, den amerikanska regeringen, dess aktieägare och regeringar runt om i världen. De dokument jag har tillhandahållit bevisar att Facebook upprepade gånger har vilseleda oss om vad deras egen forskning avslöjar om barns säkerhet. Dess roll i att sprida hatiska och polariserande budskap och så mycket mer.” Haugen efterlyste full tillgång till data för forskning och fler experter för att studera data. Hon sa att det inte borde finnas ett brett undantag för företagshemligheter, annars klassar Facebook allt som en företagshemlighet. 

För det andra beskrev Haugen engagemangsbaserade rankningssystem som farliga. Hon citerar Marc Zuckerberg 2018 och sa att det var farligt eftersom människor dras mer till extremt innehåll än mer mainlineinnehåll, vilket ger en större del av den offentliga plattformen till det mest extrema. 

För det tredje varnade Haugen för farorna med kryphål och undantag. I synnerhet varnade hon för undantag för nyhetsmedieinnehåll och sa att "neutrala" regler innebär att ingenting pekas ut och ingenting är undantaget: "Låt mig vara väldigt tydlig. Varje modern desinformationskampanj kommer att utnyttja nyhetsmediekanaler på digitala plattformar genom att spela systemet. Om DSA gör det olagligt för plattformar att ta itu med dessa problem riskerar vi att undergräva lagens effektivitet." 

Dela den här artikeln:

Trend