Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

"Det är viktigt att bli av med föroreningarna i vår digitala miljö" Schaldemose

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommittén för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO) antog sin ståndpunkt om förslaget till lagen om digitala tjänster (DSA). Huvudreportern Christel Schaldemose (S&D, DK) jämförde den nuvarande situationen med kampen mot miljöföroreningar.

Hon sa att parlamentets förslag var i linje med Facebook-visselblåsaren Frances Haugens avslöjanden: ”Vi öppnar upp den svarta lådan av algoritmer. Vi föreslår att de mycket stora onlineplattformarna kommer att behöva bedöma spridningen av olagligt innehåll, men även innehåll som kan bryta mot deras egna villkor. och annat innehåll som kan ha en negativ inverkan."

DSA syftar till att förbättra ansvars- och ansvarsreglerna för leverantörer av förmedlingstjänster, och i synnerhet onlineplattformar. Mycket stora onlineplattformar (VLOPs) kommer att omfattas av specifika skyldigheter på grund av de risker de utgör i spridningen av både olagligt och skadligt innehåll.

"DSA tar med EU:s tekniska reglering in i 21-talet och det är på tiden", sa Schaldemose; hon fortsatte med att lista några av de negativa effekterna, "algoritmer utmanar våra demokratier genom att sprida hat och splittring, teknikjättar utmanar våra lika villkor och onlinemarknadsplatser utmanar våra konsumentskyddsstandarder och produktsäkerhet. Det här måste sluta. Av denna anledning bygger vi ett nytt ramverk, så att det som är olagligt offline också är olagligt online.”

Kommittéordförande Anna Cavazzini (Gröna/EFA, DE) tillade: "Istället för att plattformar dikterar reglerna kommer DSA att beskriva hur man ska hantera olagligt innehåll och moderering av innehåll. Ytterligare regler för mycket stora plattformar, såsom riskbedömning och revisioner, kommer att gynna konsumenterna, våra samhällen och våra demokratier. Dagens utskottsomröstning banar väg för en omröstning av parlamentsledamöterna i januaris plenarsammanträde och sedan starten av förhandlingarna med rådet. Som en av den här riksdagsperiodens mest omfattande lagstiftningar om digital politik är jag glad att vi hittade kompromisser som en bred majoritet kan stödja."

Dela den här artikeln:

Trend