Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

Digitala avtal: EU:s regler om digitalt innehåll och försäljning av varor träder i kraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den 1 januari kommer nya EU-regler om digitalt innehåll och om försäljning av varor ansökt. Från och med nu kommer det att bli lättare för konsumenter och företag att köpa och sälja digitalt innehåll, digitala tjänster och varor och "smarta varor" i hela EU. Justitiekommissionär Didier Reynders sa: "2022 börjar på en mycket positiv ton för EU:s konsumenter och företag. EU-konsumenter kommer nu att ha samma rättigheter i händelse av problem eller defekter med digitalt innehåll, digitala tjänster eller smarta produkter som de har med andra varor, var de än köpte dessa varor och tjänster från i EU. Våra harmoniserade regler stärker inte bara konsumenternas rättigheter, de kommer också att uppmuntra företag att sälja sina varor och tjänster i hela EU genom att tillhandahålla rättssäkerhet. Detta kommer att hjälpa konsumenter i miljontals dagliga transaktioner. Jag uppmanar de medlemsländer som ännu inte har införlivat de nya reglerna att göra det utan dröjsmål.”

Med de nya reglerna om digitala avtal kommer konsumenterna att skyddas när digitalt innehåll (t.ex. nedladdad musik eller programvara) och digitala tjänster är felaktiga. De kommer att ha en laglig rätt till en lösning till exempel en prissänkning eller säga upp avtalet och få en återbetalning. Direktivet om försäljning av varor kommer att säkerställa samma skyddsnivå för konsumenter när de handlar online från hela EU eller i en butik, och omfattar alla varor inklusive varor med digitala komponenter (t.ex. ett smart kylskåp). De nya reglerna upprätthåller den tvååriga minimigarantiperioden från det att konsumenten tar emot varan och föreskriver en ettårsperiod för omvänd bevisbörda till konsumentens fördel. I praktiken innebär det att det under det första året blir upp till säljaren att bevisa att varan inte var felaktig från början.

Majoriteten av medlemsländerna har fullt ut införlivat både direktivet om digitalt innehåll och direktivet om försäljning av varor. Kommissionen kommer noga att övervaka införlivandet för de återstående medlemsstaterna. Faktum är att flera överträdelseförfaranden mot medlemsstater som ännu inte har anmält sina införlivandeåtgärder redan pågår. Mer information finns på sidorna på digitala avtalsregler och i faktablad.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend