Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

EU Digital Markets Act och Digital Services Act förklaras

DELA MED SIG:

publicerade

on

Two major EU pieces of legislation are about to change the digital landscape. Find out what the Digital Markets Act and Digital Services Act are all about.

Kraften i digitala plattformar

Under de senaste två decennierna har digitala plattformar blivit en integrerad del av våra liv – det är svårt att föreställa sig att göra något online utan Amazon, Google eller Facebook.

Även om fördelarna med denna omvandling är uppenbara, ger den dominerande ställning som vissa av dessa plattformar uppnår dem betydande fördelar gentemot konkurrenter, men också otillbörligt inflytande över demokrati, grundläggande rättigheter, samhällen och ekonomin. De avgör ofta framtida innovationer eller konsumenternas val och fungerar som så kallade gatekeepers mellan företag och internetanvändare.

För att komma till rätta med denna obalans arbetar EU med att uppgradera de nuvarande reglerna för digitala tjänster genom att införa Digitala marknadslagen (DMA) och Lag för digitala tjänster (DSA), vilket kommer att skapa en enda uppsättning regler som är tillämpliga i hela EU. > 100,000 90 Antal onlineplattformar som är verksamma i EU. Mer än XNUMX % av dessa är små och medelstora företag.

Ta reda på vad EU gör för att forma den digitala transformationen.

Reglering av stora tekniska metoder: Digital Markets Act

Syftet med lagen om digitala marknader är att säkerställa lika villkor för alla digitala företag, oavsett storlek. Förordningen kommer att fastställa tydliga regler för stora plattformar - en lista över "do" och "don'ts" - som syftar till att stoppa dem från att införa orättvisa villkor för företag och konsumenter. Sådan praxis inkluderar att ranka tjänster och produkter som erbjuds av gatekeepern själv högre än liknande tjänster eller produkter som erbjuds av tredje part på gatekeeperns plattform eller att inte ge användarna möjlighet att avinstallera någon förinstallerad programvara eller app.

Annons

Reglerna ska stärka innovation, tillväxt och konkurrenskraft och kommer att hjälpa mindre företag och nystartade företag att konkurrera med mycket stora aktörer. Idag är det tydligt att konkurrensreglerna inte ensamma kan ta itu med alla de problem vi står inför med teknikjättar och deras förmåga att sätta reglerna genom att ägna sig åt orättvisa affärsmetoder. Digital Markets Act kommer att utesluta dessa metoder och sända en stark signal till alla konsumenter och företag på den inre marknaden: reglerna fastställs av medlagstiftarna, inte privata företag Andreas Schwab (EPP, Tyskland) Ledande parlamentsledamot i Digital Markets Act.

Digital Markets Act kommer också att fastställa kriterierna för att identifiera stora onlineplattformar som gatekeepers och kommer att ge Europeiska kommissionen befogenhet att genomföra marknadsundersökningar, vilket möjliggör uppdatering av skyldigheterna för gatekeepers vid behov och sanktioner mot dåligt beteende.

Säkrare digitala utrymmen: Digital Services Act

Lagen om digitala tjänster fokuserar på att skapa ett säkrare digitalt utrymme för digitala användare och företag, genom att skydda grundläggande rättigheter online. Bland de kärnfrågor som denna lag tar itu med är handel och utbyte av illegala varor, tjänster och innehåll online och algoritmiska system som förstärker spridningen av desinformation.

Digital Services Act kommer att ge människor mer kontroll över vad de ser online: användare kommer att kunna bestämma om de vill tillåta riktad reklam eller inte och kommer att ha tydlig information om varför specifikt innehåll rekommenderas till dem.

De nya reglerna kommer också att skydda användare från skadligt och olagligt innehåll. De kommer att avsevärt förbättra borttagningen av olagligt innehåll och se till att det görs så snabbt som möjligt. Det kommer också att hjälpa till att ta itu med skadligt innehåll som, liksom politisk eller hälsorelaterad desinformation, inte behöver vara olagligt och införa bättre regler för innehållsmoderering och skydd av yttrandefriheten. Användare kommer att informeras om att deras innehåll tas bort av plattformar och kan bestrida det.

Lagen om digitala tjänster kommer också att innehålla regler som säkerställer att produkter som säljs online är säkra och följer de högsta standarder som ställs i EU. Användare kommer att få bättre kunskap om de verkliga säljarna av produkter som de köper online.

Nästa steg

Parliament will debate on its position on the Digital Markets Act on 14 December and vote on it on 15 December. It will then be able to start negotiations with the EU governments in the first half of 2022.

Kommittén för den inre marknaden godkände sitt ställningstagande till lagen om digitala tjänster den 14 december. Denna text kommer att behandlas och röstas om av hela parlamentet i januari, vilket skulle göra det möjligt för förhandlingar med EU-länder i rådet att även inledas under första halvåret 2022.

Kolla in mer om hur EU formar den digitala världen

Pressmeddelanden 

Läs mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend