Anslut dig till vårt nätverk!

Digital Society

DSA behöver en tydlig och sammanhängande kompromiss om digital reklam

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Efter att ha säkrat en överenskommelse om Digital Markets Act (DMA) förra månaden, är EU nu redo att gå in i slutskedet av förhandlingar om den andra hälften av Digital Services Package; lagen om digitala tjänster (DSA). Denna period kommer att vara en avgörande tid för DSA eftersom den kommer att behöva lösa några svåra problem helt innan konsensus uppnås, men debatten hittills har varit robust, skriver Konrad Shek, direktör, Advertising Information Group.

En av de frågor som har fått särskilt fokus är riktad reklam. Riktad reklam är ett viktigt verktyg för många organisationer över hela Europa. Vi vet att det gör det möjligt för små företag att få kontakt med kunder; hjälper sociala och välgörande rörelser att mobilisera stöd och det genererar avgörande intäkter för förlag. Därför kan åtgärder för att begränsa eller till och med förbjuda riktad reklam få allvarliga konsekvenser för dessa organisationer och företag.

Trots detta kan det komma som en överraskning att höra att det fortfarande inte finns någon överenskommen definition av vad riktad reklam innebär. Inriktning i sig är ett brett begrepp och man kan säga att reklam "inriktar sig" på människor, oavsett om det är online eller offline. Därför är juridisk klarhet över definitionen av inriktning så viktig, särskilt eftersom DSA kommer att få djupgående och långtgående effekter som kan påverka tusentals företag över hela Europa. 

Vi är alla överens om att skyddet av barn är av största vikt. Barn spenderar mer tid på nätet och föräldrar är oroliga över vad deras barn möter på nätet. Principen att skydda barn med avseende på riktad reklam och användning av vissa typer av data är välkommen. Det är i själva verket en princip som har inskrivits i industrins självregleringskoder och upprätthålls av självreglerande organisationer över hela Europa i många år. Vi måste dock vara säkra på att eventuella restriktioner inte leder till ett generellt förbud genom bakdörren. Detta beror på att för att rikta annonser bort från barn krävs viss behandling av personuppgifter för att bekräfta att användaren verkligen är ett barn. Alternativet är åtgärder för svåra ålderskontroller, vilket skulle vara ett förbannelse för alla konsumenter.

Det är knappt fyra år sedan GDPR trädde i kraft. Kommissionen har tidigare sagt att GDPR framgångsrikt uppfyllde sina mål och har blivit en referenspunkt för världen för höga nivåer av skydd av personuppgifter. Medborgare har blivit mer bemyndigade och medvetna om sina rättigheter till personuppgifter. GDPR anger redan regler om användning av känsliga kategorier av uppgifter som är verkställbara av nationella dataskyddsmyndigheter. Därför känns det konstigt att införa ytterligare bestämmelser genom DSA som replikerar det som redan finns i GDPR. Vi riskerar inte bara att skapa förvirring och osäkerhet, särskilt när det gäller att säkerställa korrekt upprätthållande av reglerna, det är också oklart vad resultatet blir om det blir en konflikt mellan de reglerande befogenheter som ges i både DSA och GDPR. Visst borde en fullständig och korrekt implementering av GDPR vara vägen framåt.

Ett annat område som har uppmärksammat beslutsfattare i DSA-debatten är de så kallade "mörka mönstren" som påstås försöka påverka konsumenternas beteende via onlineanvändargränssnitt. Men vi kämpar för att se skillnaden mellan mörka mönster och det väletablerade juridiska konceptet om orättvisa affärsmetoder. Faktum är att nyligen gjorda riktlinjer från kommissionen gör det klart att artikel 6 i direktivet om otillbörliga affärsmetoder omfattar alla vilseledande handlingar som vilseleder eller sannolikt kommer att vilseleda genomsnittskonsumenten och som sannolikt kommer att få honom eller henne att fatta ett transaktionsbeslut som han eller hon skulle har annars tagit. Vi har med andra ord redan ett regelverk som behandlar så kallade "mörka mönster". Men nuvarande DSA-förslag är alltför breda och vagt definierade utan någon hänvisning till befintlig lagstiftning eller vägledning och ändå försöker de förbjuda all praxis som anses vara ett "mörkt mönster". Vilken lekman som helst skulle kunna känna igen de enorma konsekvenserna för användarinteraktion online och det kommer att vara en mardröm för alla tillsynsmyndigheter att upprätthålla. Även om det verkligen finns metoder som behöver undersökas, är lösningen definitivt inte ett grossistförbud.

DSA är en av de viktigaste lagarna för EU de senaste åren. Mycket framsteg har gjorts i förhandlingarna hittills. Vi är fortfarande hoppfulla om att en tydlig och sammanhängande kompromiss om digital reklam kan uppnås innan förhandlingarna avslutas.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend