Anslut dig till vårt nätverk!

Digitala ekonomin

European Digital Identity: Enkel onlineåtkomst till nyckeltjänster 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förbättrade regler för den europeiska digitala identiteten - en personlig digital plånbok för EU-medborgare - kommer att göra det lättare för människor att få tillgång till offentliga tjänster och göra onlinetransaktioner, Samhället.

Sedan starten av covid-19-pandemin har fler offentliga och privata tjänster blivit digitala. Detta kräver säkra och pålitliga digitala identifieringssystem. Under plenarsessionen i mitten av mars kommer Europaparlamentet att anta sin ståndpunkt om föreslagen uppdatering av ramverket för den europeiska digitala identiteten.

Ta reda på mer om digital omvandling, en av EU:s prioriteringar.

Vad är den europeiska digitala identiteten?

Den europeiska digitala identiteten (eID) möjliggör ömsesidigt erkännande av nationella elektroniska identifieringssystem över gränserna. Det gör det möjligt för EU-medborgare att identifiera och autentisera sig online utan att behöva ta till kommersiella leverantörer. Det ger också människor tillgång till onlinetjänster från andra EU-länder med hjälp av sitt nationella elektroniska identitetskort.

Vilka är fördelarna med den europeiska digitala identiteten?

Den europeiska digitala identiteten kan användas för:

Annons
  • Offentliga tjänster som att begära födelsebevis, läkarintyg, anmäla adressändring
  • Öppna ett bankkonto
  • Lämna in skattedeklarationer
  • Att söka till ett universitet i ditt eget land eller i ett annat EU-land
  • Förvara ett medicinskt recept som kan användas var som helst i Europa
  • Bevisar din ålder
  • Hyra en bil med digitalt körkort
  • Checkar in på ett hotell
Förbättrade regler

Den 2014 Förordning om elektronisk identifiering, autentisering och förtroendetjänster (eIDAS). krävde att EU-länderna skulle upprätta nationella system för elektronisk identifiering som uppfyller vissa tekniska och säkerhetsstandarder. Dessa nationella system kopplas sedan ihop så att människor kan använda sitt nationella elektroniska identitetskort för att få tillgång till onlinetjänster i andra EU-länder.

2021 lade Europeiska kommissionen fram en förslag som bygger på eIDAS-ramverket, som syftar till att göra det möjligt för minst 80 % av människor att använda en digital identitet för att få tillgång till viktiga offentliga tjänster över EU:s gränser senast 2030.

Rapporten om den föreslagna uppdateringen, som var antagen av industri-, forsknings- och energinämnden, understryker vikten av att säkerställa att nationella system fungerar med varandra, är enkla att använda och att människor har kontroll över sina personuppgifter.

Kolla in fler EU-åtgärder för att stärka den digitala ekonomin

Europeisk digital identitet 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend