Anslut dig till vårt nätverk!

Digital teknik

Gigabit-infrastrukturlag: Rådet och parlamentet träffar en överenskommelse om snabbare utbyggnad av höghastighetsnät i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

För att påskynda utbyggnaden av gigabitnätverksinfrastruktur i hela Europa nådde rådets ordförandeskap och Europaparlamentets förhandlare i dag en provisorisk överenskommelse om ett förslag att ersätta 2014 års bredbandsdirektiv (BCRD) med gigabitinfrastrukturlagen (GIA).

GIA är en viktig del av lagstiftningen för att uppnå Europas anslutningsmål och mål, som fastställts i EU:s digitala kompass för detta decennium, och att distribuera nästa generation elektroniska kommunikationsnät i EU.

"I Europa kan utbyggnaden av fiber och 5G bli mycket enklare med mindre administration. Vi tar itu med den administrativa bördan genom den så kallade Gigabit Infrastructure Act. Vi har nått en preliminär överenskommelse med Europaparlamentet nu. Detta skulle göra det möjligt för europeiska medborgare att surfa snabbare med fiber eller 5G.”
Petra de Sutter, Belgiens vice premiärminister och minister för offentliga företag, offentlig förvaltning, post och telekommunikation

"Med avslutningen av trilogen visar Belgien sitt fasta engagemang för snabb och optimal internetåtkomst för alla. Genom att förena nätverket över hela territoriet bygger vi broar till ett bredare europeiskt ekosystem, vilket visar vårt intresse för en europeisk harmonisering. Detta initiativ kommer inte bara att främja snabba anslutningar för våra medborgare, utan också skalfördelar för de operatörer och företag som är inblandade.”
Mathieu Michel, Belgiens statssekreterare för digitalisering, administrativ förenkling, integritetsskydd och byggreglering

Huvudmålen med den nya lagstiftningen

Den nya lagen syftar till att sänka de onödigt höga kostnaderna av utbyggnaden av elektronisk kommunikationsinfrastruktur, delvis orsakad av förfarandena för beviljande av tillstånd före utbyggnad eller uppgradering av nätverken. Dessa förfaranden är fortfarande komplexa, ibland utdragna och olika mellan medlemsstaterna.

Förordningen syftar också till att påskynda utbyggnaden av nätverken, ge rättssäkerhet och insyn för alla inblandade ekonomiska aktörer, och tillhandahålla effektivare planerings- och utbyggnadsprocesser för operatörer av allmänna elektroniska kommunikationsnät.

Denna lag av minimiharmonisering naturen tar också upp utbyggnad och tillgång till inbyggd fysisk infrastruktur. Det förväntas underlätta gränsöverskridande tillämpningar och göra det möjligt för intressenter, operatörer av elektronisk kommunikation, tillverkare av utrustning eller anläggningsföretag att uppnå bättre stordriftsfördelar.

Annons

Medlagstiftarnas ändringsförslag

Det provisoriska avtalet bibehåller den allmänna inriktningen i kommissionens förslag. Medlagstiftarna ändrade dock delar av förslaget, främst avseende följande aspekter:

  • en obligatorisk förlikningsmekanism mellan offentliga myndigheter och teleoperatörer infördes som ett mellansteg för att underlätta tillståndsförfarandet
  • ett undantag för en övergångsperiod för mindre kommuner inkluderades, liksom specifika bestämmelser för att främja anslutning i lantligt och avlägset områden
  • faktorerna vid beräkningen rättvisa och rimliga villkor för tillträde klargjordes
  • en särskild bestämmelse för att ta itu med förekomsten av intermediärer mellan markägare och infrastrukturoperatörer infördes
  • särskilda bestämmelser enades om en frivillig "fiberfärdig"-märkning för byggnader
  • flera utskärningar för kritisk nationell infrastruktur ingick i texten.

Slutligen, med tanke på att det nuvarande försäljningspriset för reglerad kommunikation inom EU löper ut den 14 maj 2024, föreskriver det provisoriska avtalet en fortsättning av konsumentskydd, speciellt för utsatta användare, av förlänga pristaken, vilket är €0,19 per minut för samtal och €0,06 per SMS för närvarande.

Det provisoriska avtalet säkerställer överlag att medlemsländerna har ett brett autonomi genom att utfärda strängare och mer detaljerade regler om flera viktiga delar av denna nya förordning. Den nya lagen kommer att gälla 18 månader efter dess ikraftträdande med vissa särskilda bestämmelser som gäller i ett senare skede.

Nästa steg

Efter dagens provisoriska överenskommelse kommer det tekniska arbetet av experter från båda institutionerna att fortsätta i syfte att lägga fram en kompromisstext till medlagstiftarna för godkännande. Från rådets sida siktar det belgiska ordförandeskapet på att lägga fram texten för medlemsstaternas företrädare (Coreper) för godkännande så snart som möjligt. Efter godkännandet kommer utkastet till rättsakt att underkastas en juridisk/lingvistisk granskning innan det formellt antas av båda institutionerna, publiceras i EU:s officiella tidning och träder i kraft 20 dagar efter detta offentliggörande.

Bakgrundsinformation

Direktivet om minskning av bredbandskostnader (BCRD, 2014/61/EU), som för närvarande är i kraft, syftade till att underlätta utbyggnaden av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation genom att sänka kostnaderna för utbyggnaden med en uppsättning harmoniserade åtgärder. De digitala målen, som BCRD byggde på, har antingen uppnåtts eller blivit föråldrade sedan 2014. Till exempel, även om andelen europeiska hushåll som har tillgång till ett 30 Mbps internetnätverk har ökat från 58,1 % 2013 till 90,1 % år 2021 är denna hastighet inte längre framtidssäker, med tanke på det ökade behovet hos företag och medborgare att få tillgång till nätverk med mycket högre kapacitet.

Förutom framstegen inom den digitala tekniken sedan 2014, har andra faktorer också gjort en översyn av BCRD nödvändig. Låg avkastning på eget kapital och höga investeringskostnader som råder inom telekomindustrin har börjat spåra ur framstegen för att nå de digitala målen för 2030 som fastställs i Digital Decade Policy Programme. Kommissionen uppskattar att investeringsgapet mellan den nuvarande nivån och vad som skulle behövas för att nå dessa anslutningsmål är cirka 65 miljarder euro årligen.

Den 23 februari 2023 lade kommissionen fram ett förslag om åtgärder för att minska kostnaderna för att distribuera gigabit elektroniska kommunikationsnätverk och upphävande av direktiv 2014/61/EU (lag om gigabitinfrastruktur). Den 3 juni 2023 noterade telekommunikationsrådet en lägesrapport och nådde den 5 december 2023 en allmän riktlinje om detta ärende.

Gigabit-infrastrukturlag: Rådet antar ståndpunkt för snabbare utbyggnad av höghastighetsnät i EU (pressmeddelande, 5 december 2023)

Gigabit Infrastructure Act, rådets lägesrapport, 3 juni 2023

Gigabit-infrastrukturlagen, kommissionens förslag, 23 februari 2023

Direktiv om minskning av bredbandskostnader (BCRD), 23 maj 2014

Foto: Marc-Olivier Jodoin on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend