Anslut dig till vårt nätverk!

Digital teknik

"Låt dig övervakas": EU:s regeringar kommer överens om chattkontroll med användarens "samtycke"

DELA MED SIG:

publicerade

on


Baserat på ett nytt förslag från den belgiske inrikesministern skulle EU:s regeringar kunna stödja den mycket kritiserade förordningen om sexuella övergrepp mot barn (CSAR eller chattkontroll) trots allt redan i juni. Detta avslöjar intern information som läckt till Piratpartiets ledamot och skuggföredragande Patrick Breyer.


Konkret skulle användare av appar med kommunikationsfunktion enligt förslaget via villkor eller popup-meddelanden behöva gå med på att alla bilder och filmer som skickas till andra ska skannas automatiskt och eventuellt rapporteras till EU och polisen. För detta ändamål skulle övervakning av bakdörrar behöva integreras i tidigare säkert end-to-end-krypterade meddelandetjänster, även om belgierna hävdar att deras föreslagna "upload-moderering"-schema skiljer sig från den mycket kritiserade "client-side scanning".

Om en användare inte går med på att skanna sina privata bilder och videor, skulle de fortfarande kunna använda tjänsten för att skicka textmeddelanden, men skulle inte längre kunna dela bilder och videor. Scanneralgoritmerna är tänkta att rapportera känd CSAM såväl som okända bilder och videor som anses potentiellt misstänkta av "artificiell intelligens"-teknik. Skanningen av textmeddelanden för indikationer på grooming, som hittills knappast har använts, skulle tas bort från lagförslaget, liksom skanningen av ljudkommunikation, som inte alls används.

När förslaget presenterades första gången den 8 maj uttryckte flera tidigare kritiska regeringar sitt stöd och sin öppenhet. Förslaget ska diskuteras igen i övermorgon (24 maj)[1]. EU:s inrikesministrar kommer att träffas direkt efter EU-valet och kan godkänna lagförslaget.

"Det läckta belgiska förslaget innebär att kärnan i EU-kommissionens extrema och aldrig tidigare skådade inledande chatkontrollförslag skulle genomföras oförändrat", varnar Europaparlamentarikern och den mest framstående motståndaren till chattkontrollen Patrick Breyer (Piratpartiet). "Att använda messengertjänster enbart för att skicka sms är inte ett alternativ på 21-talet. Och att ta bort överdrifter som ändå inte används i praktiken är en bluff.

Miljontals privata chattar och privata foton av oskyldiga medborgare ska genomsökas med hjälp av opålitlig teknik och sedan läcka ut utan att de berörda chattanvändarna ens på distans är kopplade till sexuella övergrepp mot barn - detta skulle förstöra vår digitala integritet för korrespondens. Våra nakenbilder och familjebilder skulle hamna hos främlingar i vars händer de inte hör hemma och som de inte är säkra med. Trots läpparnas bekännelse för kryptering skulle skanning på klientsidan undergräva tidigare säker end-to-end-kryptering för att förvandla våra smartphones till spioner - detta skulle förstöra säker kryptering.

Jag är oroad över att EU:s regeringar som hittills varit kritiska hyllar de ompaketerade planerna, som hotar att störta den tidigare blockerande minoriteten. Inte ens ett skriftligt yttrande från rådets rättstjänst om denna uppenbara kränkning av grundläggande rättigheter har ännu begärts. Om EU:s regeringar verkligen går in i trepartsförhandlingarna med denna radikala ståndpunkt av urskillningslös chattkontroll, visar erfarenheten att parlamentet riskerar att gradvis överge sin ursprungliga position bakom stängda dörrar och gå med på dåliga och farliga kompromisser som sätter vår onlinesäkerhet på spel.

Nu är det dags att ta sig till barrikaderna för integritet och säker kryptering!'
[1] https://www.parlament.gv.at/dokument/XXVII/EU/184770/imfname_11373735.pdf

Breyers informationssida och dokumentarkiv om chattkontrollförslaget: https://www.chatcontrol.eu

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend