Anslut dig till vårt nätverk!

Digital teknik

Öka Europas ledarskap inom artificiell intelligens

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska rådet har nått en politisk överenskommelse om en förordning för att utöka målen för European High Performing Computer Joint Undertaking (EuroHPC), som syftar till att stärka Europas ledarskap inom artificiell intelligens (AI). Förordningen lägger till ett ytterligare mål för det gemensamma företaget: att utveckla och driva AI-fabriker till stöd för ett artificiell intelligens-ekosystem i unionen.

AI-fabriker kommer att vara enheter som tillhandahåller infrastruktur för AI-superdatortjänster. Förordningen kommer också att göra unionens superdatorkapacitet ytterligare tillgänglig för innovativa AI-europeiska startups för att träna sina modeller.

Enighet är Europas styrka och tillsammans har vi uppnått stora mål. Vi har sett detta med utvecklingen av våra superdatorer i världsklass, och nu vill vi öka resultaten av dessa kraftfulla maskiner genom en pålitlig AI. Huvudsyftet med vår politiska överenskommelse är att lansera våra nystartade företag med artificiell intelligens i den första uppdelningen av denna avgörande teknik, stödja ett mycket konkurrenskraftigt och innovativt AI-ekosystem och stärka EU:s tekniska autonomi.
Willy Borsus, Valloniens vicepresident, minister för ekonomi, forskning och innovation, digitalt, jordbruk, stadsplanering och fysisk planering

Den ändring som kommissionen föreslagit utvidgar tillämpningsområdet för förordningen som fastställer målen för det gemensamma företaget EuroHPC, en struktur som skapades 2018 för att leda vägen inom europeisk superdator. För närvarande har EuroHPC JU upphandlat nio superdatorer, placerade över hela Europa. 

Kommissionens förslag bygger på det befintliga gemensamma företagets arbete genom att inkludera AI-fabriker. Dessa enheter bör tillhandahålla AI-superdatortjänster med en infrastruktur som bland annat består av en AI-superdator, ett tillhörande datacenter och AI-orienterade superdatortjänster, som kommer att göras tillgängliga för innovativa AI-europeiska startups att träna sina modeller.

Rådet stöder de huvudsakliga målen med förslaget men inför flera ändringar. I synnerhet säkerställer rådets överenskommelse att de aktiviteter som omfattas av AI-fabrikerna ger rättvisa åtkomstmöjligheter till de AI-optimerade superdatorerna, vilket öppnar dem för ett större antal offentliga och privata användare. Förordningen nämner uttryckligen nystartade företag och små och medelstora företag som möjliga förmånstagare av AI-superdatorerna. De kommer att kunna använda den one-stop-shop som varje värdenhet skapar för att underlätta tillgången till sina supporttjänster.

Annons

Rådets ståndpunkt uppmanar EuroHPC:s styrelse att definiera särskilda åtkomstvillkor för AI-superdatorer, inklusive dedikerad åtkomst till nystartade företag och små och medelstora företag. Efter den politiska överenskommelse som nåddes i dag kan värdenheter erhålla ett finansiellt bidrag från unionen som täcker upp till 50 % av anskaffningskostnaderna för AI-superdatorer och upp till 50 % av deras driftskostnader (inklusive AI-orienterade superdatortjänsters kostnader ). Ägandet av de AI-optimerade superdatorerna kan överföras till värdenheterna fem år efter att maskinen har klarat ett acceptanstest.

Slutligen anger förordningen att AI-superdatorerna i första hand ska användas för att utveckla, testa, utvärdera och validera storskaliga, generella AI-utbildningsmodeller och framväxande AI-applikationer, och för att vidareutveckla AI-lösningar i Uni EuroHPC Joint Undertaking samordnar sina medlemmars ansträngningar för att göra Europa till världsledande inom superdatorer. Huvudmålen för det gemensamma företaget EuroHPC är att utveckla, distribuera, utöka och underhålla EU:s ekosystem för superdatorer, kvantberäkningar och datainfrastruktur; stödja utvecklingen av komponenter, teknik och kunskap för superdatorsystem; bredda användningen av denna superdatorinfrastruktur; och stödja utvecklingen av nyckelkompetenser inom HPC för europeisk vetenskap och industri. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend