Anslut dig till vårt nätverk!

Digital teknik

Europeiska politiska ledare funderar över hur de ska gå emot TikTok

DELA MED SIG:

publicerade

on

Det kommande valet kommer att visa sig vara en testplats för hur Bryssel och EU:s medlemsländer kan hantera det fortsatta trycket från extremistgrupper och tredje parts aktörer för att sprida desinformation.

Många parlamentsledamöter har uttryckt oro över den sociala medieplattformens förmåga att sprida falsk information, särskilt bland unga väljare. Ursula von der Leyen, mittenhögerpartiet European People Partys ledande kandidat, kommer att avstå från TikTok inför omröstningen, bekräftade hennes kampanjteam.

Ledamöterna från olika länder hävdade att det ökande antalet TikTok-användare i procent av den totala EU-befolkningen kan utgöra en fara för det kommande valet, särskilt med framväxten av extremhögergrupper.

Andra som Renew MEPs säger att ett eventuellt förbud mot TikTokplattformen borde vara en del av en bredare offentlig debatt. "Vi lät göra en undersökning av EU-parlamentet relaterad till vad ungdomar tittar på i alla medlemsländer och jag tror att om vi tittar på var ungdomar får sin information kommer en mycket stor del av deras information inte bara från TikTok, utan också från Instagram, som inte har några problem med att ansluta sig till Kina och andra”, citerades en förnyad ledamot av Europaparlamentet.

En rumänsk parlamentsledamot säger att ett eventuellt förbud mot TikTok i Rumänien under valkampanjen skulle vara antidemokratiskt. "När det gäller att begränsa TikTok, tror jag att vi nu, under kampanjen, måste ställa oss några frågor, det vill säga om den styrande koalitionen vill förbjuda TikTok nu, eftersom det inte passar dem, måste jag erkänna att även om jag förstår faran i samband med Kina, verkar det för mig att de försöker få bort saker som gör dem obekväma, inklusive oppositionspartier, så denna åtgärd skulle jag se det som något antidemokratiskt i denna period borde vara en del av en bredare offentlig debatt och inte göras för att man inte gillar en kommunikationskanal plötsligt, över en natt, för att man såg en undersökning", avslutar Europaparlamentarikern.

Debatten om TikTok har pågått i flera månader. I en debatt inför valet nyligen nämnde von der Leyen att Europeiska kommissionen är medveten om "faran med TikTok" och påminde om att den institution hon leder var den första som förbjöd installation av applikationen på företagsenheter. Ställningen kommer vid en tidpunkt då spänningarna mellan Kina och västvärlden ökar, och USA överväger också att förbjuda TikTok på grund av dess band till den kinesiska regeringen.

Annons

Under hennes mandat betonade von der Leyen att betydande framsteg har gjorts när det gäller att reglera digitala tjänster, för att säkerställa ansvarsskyldighet för onlineplattformar och för att förhindra att digitala marknader monopoliseras av stora företag. Inför mötet med Kinas president Xi Jinping belyser dessa uttalanden EU:s oro för cybersäkerhet och skyddet av medborgarnas data. 

Med denna utveckling är framtiden för TikTok i Europa fortfarande osäker, och de politiska besluten som kommer att följa Europavalet kommer att vara avgörande för att avgöra om appen kommer att fortsätta att fungera på kontinenten eller kommer att vara föremål för stränga restriktioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend