Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska investeringsbanken

Kris Peeters utnämndes till ny vice ordförande för Europeiska investeringsbanken

publicerade

on

Kris Peeters har utsetts till vice ordförande och medlem av förvaltningskommittén för Europeiska investeringsbanken (EIB). Han tillträder sina uppgifter idag och antar Benelux-sätet i EIB: s förvaltningskommitté.

EIB: s styrelse utsåg Peeters, en belgisk medborgare, på förslag från regeringen i Konungariket Belgien och med godkännande av EIB: s aktieägarvalkrets delar landet med Storhertigdömet Luxemburg och Konungariket Nederländerna.

När han gick med i EIB, Kris Peeters påpekade: ”Jag är mycket hedrad över att gå med i Europeiska investeringsbanken, EU: s bank, särskilt i ett ögonblick när banken påskyndar spridningen av sina ansträngningar för att minska klimatförändringen. Det är uppenbart att detta engagemang är kvar för att stanna och jag ser fram emot att göra en skillnad med teamet vid rodret i EU: s klimatbank. När jag gör det kommer jag att ägna särskild uppmärksamhet åt rörlighet, ett område där betydande och innovativa förändringar ligger framför oss, samtidigt som jag noggrant följer säkerhet och försvar samt operationer i ASEAN-länderna. Det gläder mig också att jag kan bidra till bankens återhämtningsansträngningar när det gäller att tackla det ekonomiska nedfallet av COVID-19-pandemin över hela Europa."

Fram till sin utnämning till vice ordförande tjänstgjorde Peeters som ledamot av Europaparlamentet sedan 2019. Peeters har en långvarig politisk karriär från och med 2004, då han blev flamländsk minister för offentliga arbeten, energi, miljö och natur. Därefter var han minister-president i Flandern från 2007 till 2014 och var vice premiärminister och minister för ekonomi och sysselsättning i den belgiska federala regeringen för premiärminister Charles Michel (2014-2019). Före sin politiska karriär hade Peeters ledande roller vid UNIZO, fackföreningen för egenföretagare och små och medelstora företag (1991-2004). Peeters studerade filosofi och juridik vid Antwerpens universitet och tog en examen i beskattning och redovisning vid Vlerick Business School Gent.

Förvaltningskommittén är EIB: s permanenta kollegiala verkställande organ, bestående av en ordförande och åtta vice ordförande. Ledamöternas ledamöter utses av styrelsen - ekonomiministerna och finansministrarna i 27 EU: s medlemsstater.

Under ledning av Werner Hoyer, EIB: s ordförande, övervakar ledningskommittén kollektivt den dagliga driften av EIB samt förbereder och säkerställer genomförandet av styrelsens beslut, särskilt när det gäller upplåning och utlåning.

Bakgrundsinformation:

Vårt Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens långfristiga utlåningsinstitut som ägs av dess medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering tillgänglig för sunda investeringar för att bidra till EU: s politiska mål.

 

Fortsätt läsa

Företag

Madrid kommun om förbättring av tjänster för utsatta människor

publicerade

on

Vårt Europeiska investerings Advisory Hub, finansierat av Europeiska kommissionen och Europeiska investeringsbanken (EIB), kommer att ge råd till Madrid kommun om ett projekt som syftar till att förbättra biståndet för utsatta personer som bor i tillfälligt boende. EIB-experter kommer att ge Madrid kommun en genomförbarhetsstudie om lanseringen av en social effektsobligation, en innovativ finansieringslösning som syftar till att göra det möjligt för utsatta grupper att bli oberoende.

Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”Investeringsplanens rådgivningsnav har visat sig vara ett viktigt verktyg för att få investeringsprojekt från marken. Tack vare det tekniska biståndet det ger kommer kommunen Madrid att kunna ge hemlösa den hjälp de behöver för att få tillgång till nya möjligheter och förändra sin situation. Europeiska kommissionen är stolt över att stödja detta sociala projekt som har potential att göra en enorm skillnad för människors liv. ”

Mer information finns i pressmeddelande.

Fortsätt läsa

Företag

#InvestmentPlan stöder Europas första hemodlade batteriföretag i #Sverige

publicerade

on

Europeiska investeringsbanken (EIB) investerar 350 miljoner dollar (cirka 300 miljoner euro) för att stödja finansieringen av Europas första hemodlade gigafabrik för litiumjonbatterieceller, Northvolt Ett, i norra Sverige. Regionens rena kraftbas kommer att göra det möjligt för Northvolt att använda 100% förnybar energi inom sina produktionsprocesser. Finansieringen stöds av Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), huvudpelaren i investeringsplanen för Europa.

Europeiska batterialliansens vice ordförande Maroš Šefčovič sa: ”EIB och kommissionen är strategiska partner under EU: s batteriallians och arbetar nära samarbete med industrin och medlemsstaterna för att sätta Europa på en fast väg mot globalt ledarskap inom denna strategiska sektor. Northvolt har varit en av våra främsta ledare, som ska bygga Europas första hemodlade Gigafactory för litiumjonbatterieceller, med ett minimalt koldioxidavtryck. Genom att stödja detta toppmoderna projekt bekräftar vi också vår beslutsamhet att öka Europas motståndskraft och strategiska autonomi inom viktiga industrier och tekniker. ”

Pressmeddelandet är tillgängligt här. De projekt och avtal godkänt för finansiering enligt investeringsplanen förväntas mobilisera 514 miljarder euro i investeringar, varav 14.3 miljarder euro kommer att vara i Sverige. 

Fortsätt läsa

Österrike

Investeringsplan stöder #CleanEnergyProjects i Spanien och Österrike  

publicerade

on

Europeiska investeringsbanken (EIB) finansierar två projekt för ren energi: a solenergianläggning i Spanien och två vindkraftsparker i Österrike. Båda finansieringsavtalen stöds av Europeiska fonden för strategiska investeringar. Den första är ett avtal om 43.5 miljoner euro för att bygga och driva den 200 MWp solcellanläggningen Cabrera, den största anläggningen i Andalusien.

Anläggningen kommer att tillhandahålla tillräckligt med ren energi för att förse nästan 145,000 350 hushåll per år och skapa 63 arbetstillfällen i byggfasen. Den andra är 43.6 miljoner euro i finansiering för byggande och drift av två nya vindkraftsparker i Österrike (Prinzendorf III och Powi V) med en total kapacitet på cirka XNUMX MW.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sade: "Att investera i förnybar energi är avgörande för att uppfylla målen för European Green Deal och för att nå klimatneutralitet år 2050. Detta nya EU-stöd som tillkännages i dag kommer att ge ren energi till tusentals fler hushåll i Spanien och Österrike."

Från maj 2020 har Europeiska fonden för strategiska investeringar mobiliserat 486 miljarder euro av investeringar i hela EU, inklusive 54.8 miljarder euro i Spanien och 59.8 miljarder euro i Österrike, och stött 1.2 miljoner nystartade företag och små och medelstora företag.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend