Anslut dig till vårt nätverk!

ICT

Vad gör folk med sin gamla IKT-utrustning?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den ökande användningen av ICT utrustning resulterar i en växande mängd avfall från gamla enheter, såsom bärbara datorer, surfplattor, mobiltelefoner, smartphones och stationära datorer. Detta väcker frågan om vad som händer med IKT-enheter som inte längre behövs.

13 % återvann sina gamla stationära datorer

En av fem personer (19 %) i EU höll sina stationära datorer hemma, 13 % av människorna återvann sina gamla stationära datorer, 8 % gav bort eller sålde dem och 2 % slängde dem. Resten av respondenterna har antingen aldrig köpt stationära datorer, fortsätter att använda sina befintliga enheter eller har vidtagit andra åtgärder med dem.

Sverige hade den högsta andelen människor (29 %) som återvinner gamla stationära datorer, före Nederländerna (27 %), medan Finland, Danmark och Österrike alla var nära 20 %.

Nederländerna (15 %) och Rumänien (13 %) rapporterade de högsta andelarna personer som gav eller sålde sin gamla stationära dator till någon annan.

En tredjedel behöll sina gamla bärbara datorer och surfplattor, endast 10 % återvunnen

Gamla bärbara datorer och surfplattor hölls också huvudsakligen i hushållet (33 %). Återigen var det bara 10 % av människorna i EU som återvann sina gamla bärbara datorer eller surfplattor, 11 % gav bort eller sålde dem och 1 % slängde dem. Resten av respondenterna har antingen aldrig köpt bärbara datorer eller surfplattor, fortsätter att använda sina befintliga enheter eller har vidtagit andra åtgärder med dem.

Annons

Den största andelen människor som återvinner sina gamla bärbara datorer eller surfplattor observerades i Sverige, Finland och Danmark, alla nära 18 % av individerna, följt av Grekland (17 %) och Kroatien (15 %).

Kroatien (35 %) och Frankrike (15 %) rapporterade de högsta andelarna personer som gav eller sålde sin gamla bärbara dator eller surfplatta till någon annan.

Hälften av människorna har sina gamla mobiler eller smartphones hemma

Huvuddestinationen för de IKT-enheter som inte längre används var ägarens hem. Nästan hälften av människorna (49 %) behöll sina gamla mobiler eller smartphones i hushållet.

Endast 10 % av människorna i EU återvann sin gamla mobiltelefon eller smartphone, 17 % gav bort den eller sålde den till någon utanför hushållet och 2 % slängde den utan återvinning. Resten av respondenterna har antingen aldrig köpt mobiler eller smartphones, fortsätter att använda sina befintliga enheter eller har vidtagit andra åtgärder med dem.

Grekland (18 %), Österrike (17 %) och Tjeckien (15 %) rapporterade den högsta andelen människor som återvann sina gamla mobiler eller smartphones 2022, följt av Danmark (14 %) och flera länder nära 12 % (Polen, Spanien, Irland, Belgien och Nederländerna). 

Kroatien (32 %) och Nederländerna (24 %) rapporterade de högsta andelarna personer som gav eller sålde sin gamla telefon till någon annan.

Mer information

Metodologiska anteckningar

Data som presenteras i den här artikeln kommer från 2022 års upplaga av undersökningen om användningen av IKT i hushåll och av individer. Uppgifterna hänvisar till de senaste enhetsrespondenterna som ersatts/inte längre använder.  

Om du har några frågor, vänligen besök kontakta sida. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend