Anslut dig till vårt nätverk!

Fusioner

Fusioner: Kommissionen inleder en djupgående utredning av Korean Airs föreslagna förvärv av Asiana

DELA MED SIG:

publicerade

on

The European Commission has opened an in-depth investigation to assess, under the EU Merger Regulation, the proposed acquisition of Asiana by Korean Air. The Commission is concerned that the transaction may reduce competition in the markets for passenger and cargo air transport services between the European Economic Area (‘EEA’) and South Korea.

Korean Air och Asiana är de första och näst största flygbolagen i Sydkorea. De driver ett nätverk av inrikesrutter, kortdistansrutter i Asien samt långdistansrutter mellan Sydkorea och resten av världen.

The Commission’s preliminary concerns

Förundersökningen tyder på att företagen är det starka och nära konkurrenter vid tillhandahållande av passagerar- och fraktlufttransporttjänster mellan EES och Sydkorea. Kommissionen fann särskilt att:

  • Transaktionen kunde minska konkurrensen i tillhandahållandet av persontransporter tjänster på fyra rutter mellan Sydkorea och EES. På dessa linjer konkurrerar Korean Air och Asiana head-to-head, och på två av dessa linjer är de de enda två företagen som erbjuder direkta tjänster. Andra flygbolag kan sannolikt inte utöva tillräckligt konkurrenstryck på den sammanslagna enheten.
  • Transaktionen kunde eliminera potentiell konkurrens in persontransporter mellan EES och Sydkorea.
  • Transaktionen kunde minska konkurrensenn i tillhandahållandet av godstransporttjänster mellan Europa och Sydkorea. Korean Air och Asiana konkurrerar head-to-head om att frakta frakt mellan EES och Sydkorea. Andra konkurrenter möter lagstadgade och andra hinder för att utöka sina tjänster och kan sannolikt inte utöva tillräckligt konkurrenstryck på den sammanslagna enheten.
  • Trots det svåra påverkan av coronavirus-pandemin inom passagerarflygsektorn är det osannolikt att Asiana och Korean Air skulle sluta konkurrera eller vara betydligt mindre konkurrenskraftiga utan transaktionen.

Kommissionen kommer därför nu att genomföra en djupgående undersökning av transaktionens effekter för att fastställa om dess ursprungliga konkurrensproblem bekräftas.

Transaktionen anmäldes till kommissionen den 13 januari 2023. Korean Air och Asiana beslutade att inte lämna åtaganden. Kommissionen har 90 arbetsdagar, fram till den 5 juli 2023, på sig att fatta ett beslut. Inledandet av en fördjupad utredning föregriper inte resultatet av utredningen.

Företag och produkter

Annons

Korean Air, med huvudkontor i Sydkorea, är ett fullserviceföretag med inhemska och internationella verksamheter inom passagerar- och fraktflyg. Det driver ett nav-och-ek-nätverk med sitt huvudsakliga nav på flygplatsen Incheon i Seoul. Korean Air är medlem i SkyTeam-alliansen.

Asiana, med huvudkontor i Sydkorea, är ett fullserviceföretag med inhemska och internationella verksamheter inom passagerar- och fraktflyg. Asiana är medlem i Star Alliance.

Fusionskontroll och förfarande

Kommissionen är skyldig att bedöma fusioner och förvärv som involverar företag med en omsättning över vissa tröskelvärden (se Artikel 1 i koncentrationsförordningen) och för att förhindra koncentrationer som avsevärt skulle hämma effektiv konkurrens inom EES eller någon väsentlig del av det.

De allra flesta anmälda sammanslagningar ger inga konkurrensproblem och godkänns efter en rutinmässig granskning. Från det att en transaktion har anmälts har kommissionen i allmänhet 25 arbetsdagar på sig att besluta om den ska bevilja godkännande (fas I) eller påbörja en fördjupad undersökning (fas II).

Utöver den aktuella transaktionen pågår för närvarande åtta fas II-fusionsutredningar: (i) den MOL:s föreslagna förvärv av OMV Slovenija; (ii) Orange föreslagit förvärv av VOO och Brutélé; (iii) den Hydros föreslagna förvärv av Alumetal; (iv) den Microsoft föreslagit förvärv av Activision Blizzard; (v) föreslagit förvärv av eTraveli av Booking; (vi) den Vivends föreslagna förvärv av Lagardèrei, (vii) den föreslagna förvärvet av VMware av Broadcomoch (viii) den föreslagit förvärv av Inmarsat av Viasat.

Mer information kommer att finnas tillgänglig på kommissionens tävlingens webbplats, in the Commission’s offentligt fall registret med ärendenummer M.10149.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend