Anslut dig till vårt nätverk!

Inre marknaden

Europeisk inre marknad fyller 30 år

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I år firar EU 30th årsdagen av dess inre marknad – En av den europeiska integrationens största landvinningar och en av dess viktigaste drivkrafter. Den europeiska inre marknaden grundades den 1 januari 1993 och tillåter varor, tjänster, människor och kapital att röra sig fritt i EU, vilket gör livet lättare för människor och öppnar upp nya möjligheter för företag.

Under 30 år har den inre marknaden lett till en aldrig tidigare skådad marknadsintegration mellan medlemsländernas ekonomier, som tjänat som en drivkraft för tillväxt och konkurrenskraft och stödjer Europas ekonomiska och politiska makt på global nivå. Det spelade också en nyckelroll för att påskynda den ekonomiska utvecklingen i nya medlemsländer som gick med i EU, avlägsnande av hinder för inträde och ökad tillväxt.

På senare tid har den inre marknaden varit avgörande för att hjälpa Europa att hantera covid-19-pandemin och energikrisen till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Att bevara och stärka den inre marknadens integritet kommer att förbli avgörande för att göra det möjligt för Europa att svara på nya utmaningar på ett samordnat sätt och fortsätta att stödja de europeiska ekonomiernas konkurrenskraft.

Tack vare den inre marknaden har EU kunnat förbättra livet för alla européer, inklusive genom att: 

  • Påskynda övergången till en grönare och mer digital ekonomi: Du har nu möjlighet European Green Deal är EU:s tillväxtstrategi. Baserat på EU:s Passar för 55 och Digitala decenniet förslag, håller EU på att införa ett regelverk för att stödja Europas gröna och digitala övergångar. Industristrategin följer EU:s industri i dessa övergångar. Den inre marknaden hjälper också till att säkerställa fortsatt tillgång till viktiga insatser för våra företag, inklusive kritiska råvaror och avancerad teknik som halvledare.
  • Garanterar hög säkerhet och ledande globala tekniska standarder: EU-lagstiftningen gör det möjligt för konsumenter att lita på att alla produkter på den inre marknaden är säkra och baserade på höga standarder för skydd av miljö, arbetskraft, personuppgifter och mänskliga rättigheter. Dessa regler och standarder tas ofta upp runt om i världen, vilket ger Europas företag en konkurrensfördel och stärker Europas globala ställning, samtidigt som de uppmuntrar en kapplöpning mot toppen när det gäller standarder. Idag är EU en global normgivare.
  • Svara på de senaste kriserna med oöverträffad hastighet och beslutsamhet: Att hantera de senaste kriserna som covid-19-pandemin och den nuvarande energikrisen är beroende av en gemensam och samordnad europeisk strategi. Under covid-19 kunde vacciner, medicinsk utrustning och annat kritiskt material nå de behövande genom att hålla de inre gränserna öppna och säkerställa att den inre marknaden fungerade smidigt. Idag är Europas svar på energikrisen baserat på REPowerEU planen, som förlitar sig på den inre marknadens kraft för att EU gemensamt ska skaffa mer diversifierade energikällor och avsevärt påskynda utvecklingen och spridningen av ren och förnybar energi. Detta har redan resulterat i att EU:s beroende av ryska fossila bränslen har minskat.

För att säkerställa att den inre marknaden förblir ett gemensamt bästa som ger alla människor i EU, arbetar kommissionen kontinuerligt med dess utveckling på nya områden och ser till att de regler som redan finns fungerar i praktiken. För detta ändamål har kommissionen ett nära samarbete med medlemsstaternas offentliga myndigheter som delar ansvaret för ett effektivt genomförande av reglerna för den inre marknaden. 

I december 2022, under kick-offen av serien av evenemang för att markera 30th årsdagen av den inre marknaden presenterade kommissionen en analytiskt papper om tillståndet för den inre marknaden 30 år efter dess upprättande och dess roll som drivkraft för EU:s motståndskraft. Under 2023 kommer det att finnas många debatter, utställningar och kampanjer som arrangeras tillsammans med intressenter i hela EU för att främja den inre marknadens framgångar och engagera medborgarna i att diskutera dess framtid. I detta sammanhang kommer kommissionen att utfärda ett meddelande som visar de betydande framgångarna och fördelarna med den inre marknaden, samtidigt som den identifierar genomförandeluckor och framtida prioriteringar för att den inre marknaden ska fortsätta att spela en nyckelroll.

Bakgrund

Annons

Den inre marknaden bildades den 1 januari 1993. Den följde på undertecknandet av Maastrichtfördraget den 7 februari 1992. Till en början utgjorde den inre marknaden 12 EU-länder: Belgien, Danmark, Tyskland, Irland, Grekland, Spanien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Storbritannien. Idag omfattar den inre marknaden 27 medlemsstater, samt Island, Liechtenstein, Norge, där Schweiz har delvis tillträde.

För mer information 

30th årsdagen av den inre marknaden

Faktablad

Samling av videor om den inre marknaden

Den inre marknaden är världens största handelsblock. Det har i trettio år varit grunden för EU. Det ger möjligheter för miljontals företag såväl som för konsumenter i Europa. De senaste två åren har visat oss att Europas förmåga att absorbera chocker och övervinna kriser är beroende av en stark inre marknad. Det är därför vi har föreslagit ett nödinstrument för den inre marknaden för att kunna vidta åtgärder tillsammans. För att säkerställa att det också fungerar i kristider. Margrethe Vestager, vice ordförande för ett Europa som är lämpligt för den digitala tidsåldern - 01-01-2023

Den inre marknaden är mycket mer än bara en rättslig ram – eller faktiskt en marknad. Vi måste ständigt bevara, förbättra och återuppfinna denna formidabla tillgång. För det första genom att se till att de regler vi har kommit överens om kollektivt också tillämpas kollektivt. För det andra genom att sätta små och medelstora företag i centrum för Europas konkurrenskraft. För det tredje genom att se till att människor och företag har tillgång till de varor och tjänster de behöver, när de behöver dem. Den inre marknaden gav Europeiska unionen en kontinental skala och därmed förmågan att projicera sig själv på den globala scenen. Idag, på sitt 30-årsjubileum, ger den inre marknaden mig självförtroende och beslutsamhet att möta de utmaningar som ligger framför mig.Thierry Breton, kommissionsledamot för den inre marknaden - 01-01-2023

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend