Anslut dig till vårt nätverk!

Europaparlamentet

30 år av EU:s inre marknad: Fördelar och utmaningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Under de senaste 30 åren har den inre marknaden skapat enighet och möjligheter för européerna. Ledamöterna anser att det måste anpassas ytterligare för att svara på nuvarande utmaningar, Ekonomi.

Under plenarsessionen i mitten av januari kommer Europaparlamentet att titta på hur den inre marknaden har förändrat Europa sedan lanseringen 1993 och vad mer som bör göras för att utnyttja dess potential fullt ut.

Den inre marknaden: att föra samman Europa

En av hörnstenarna i EU:s integration, den inre marknaden gör det möjligt för varor, tjänster, kapital och människor att röra sig över blocket lika fritt som inom ett enda land.

Det omfattar både EU-länder och länder utanför EU: Island, Liechtenstein och Norge deltar genom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som de har upprättat med EU, medan Schweiz har slutit en rad bilaterala avtal med EU som ger landet delvis tillgång till singeln. marknadsföra.

Infografiken visar en karta över EU och länder utanför EU som är en del av den inre marknaden och förklarar att den inre marknaden garanterar fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor
Karta över EU och länder utanför EU som ingår i den inre marknaden 

Fördelarna med den inre marknaden

Harmonisering och ömsesidigt erkännande av standarder gör det möjligt för företag att sälja sina produkter till en marknad på mer än 450 miljoner.

Avskaffandet av hinder har lett till en betydande ökning av handeln inom EU. Medan exporten av varor till andra EU-länder uppgick till 671 miljarder euro 1993, steg den till mer än 3.4 biljoner euro 2021.

Annons

Den inre marknaden har bidragit till att förvandla EU till ett av de mäktigaste handelsblocken i världen, i paritet med andra globala handelsmakter som USA och Kina.

EU-medborgare drar nytta av höga produktsäkerhetsstandarder och kan studera, bo, arbeta och gå i pension i vilket EU-land som helst.

Vägen framåt för den inre marknaden

Trettio år efter lanseringen är den inre marknaden fortfarande ett pågående arbete. EU strävar efter att bli av med de kvarstående hindren för fri rörlighet och att anpassa marknaden till ny utveckling som den digitala omvandlingen och övergången till en mindre koldioxidintensiv och mer hållbar ekonomi.

Europaparlamentet antog lagen om digitala marknader och lagen om digitala tjänster år 2022, som ställer en gemensam uppsättning krav på digitala plattformar i hela EU, för att skapa en säkrare, mer rättvis och mer transparent onlinemiljö.

Ledamöterna driver på för inrättandet av en rätt att reparera produkter, eftersom de svårigheter som konsumenterna möter med att fixa saker innebär ständigt ökande berg av avfall.

Parlamentet skulle också vilja se den inre marknaden bli mer motståndskraftig mot kriser som covid-19-pandemin, som riskerar att orsaka tillfälliga störningar av den fria rörligheten för varor eller människor.

I en uttalande om 30-årsdagen av den inre marknaden, Anna Cavazzini (De gröna/EFA, Tyskland), ordföranden för parlamentets utskott för den inre marknaden, efterlyste ytterligare steg för att utveckla de regler som den inre marknaden bygger på.

"Den inre marknaden måste bli ett verktyg för att implementera våra politiska mål och värderingar, från att bekämpa klimatkrisen till att försvara vår demokrati online. Höga konsument-, sociala och miljömässiga standarder är det som gör vår marknad så attraktiv globalt. Företag kommer att dra nytta av europeiska standarder som kommer att bli en global måttstock", sa Cavazzini.

Under plenarsessionen i Strasbourg i januari 2023 kommer parlamentsledamöterna att diskutera frågor som den inre marknaden står inför med representanter från Europeiska kommissionen och rådet och rösta om en resolution som beskriver parlamentets åsikter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend