Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

Mitt i den inre marknadens firande, kampen för att säkra dess framtid

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Trettio år av den inre marknaden har firats i Europaparlamentet i Strasbourg, men det finns varningar om att dess framtid beror på att stå emot den protektionism som griper den globala ekonomin. Medlemsstaterna är knappast immuna från instinkten att sätta sina egna intressen främst, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Få parlamentsledamöter brydde sig om att närvara men februarisammanträdet i Strasbourg inleddes med en ceremoni för att fira 30 år av den inre marknaden. En video hyllade en före detta ordförande för Europeiska kommissionen, som förklarade hur 1993 "Jacques Delors vision blev verklighet".

Rollen som Delors vice ordförande för den inre marknaden, Arthur Cockfield, ibland känd som "den inre marknadens fader", nämndes inte; ännu mindre det kraftfulla stöd han fick av premiärministern som hade nominerat honom, Margaret Thatcher. Snarare sa parlamentets ordförande, Roberta Metsola, att hon inte kunde prata om den inre marknaden, "utan att nämna Storbritanniens beklagliga avgång, där vi verkligen förstod vad det innebär att vara en del av den inre marknaden".

Hennes poäng var att det är lätt att falla in i det hon kallade "the warped narrative of eurosceptics", implicit erkänner att sådana åsikter inte har försvunnit från den europeiska politiska diskursen i och med att de brittiska politikerna lämnat som inte kunde acceptera vad Margaret Thatcher hade skrivit under på. .

Konkurrenskommissionär Margrethe Vestager sa till ledamöterna att även efter 30 år var den inre marknaden "inte givet". Hon tillade till och med att "det här är inte för alltid", kanske låter mer pessimistiskt än hon tänkt sig. Hennes huvudbudskap var att "vi bygger inte konkurrenskraft av subventioner".

Kommissionär Vestager har skrivit till EU:s finansministrar och föreslår en ny ram för statligt stöd och varnar för risken för att företag flyttar till USA på grund av de 369 miljarder dollar som ligger bakom president Bidens lag om inflationsreduktion. Själva namnet är ett förkastande av frimarknadstänkande, som hävdar att subventioner och protektionism driver upp de priser som konsumenterna betalar.

Med detta i åtanke vill kommissionsledamoten ha tillfälliga, riktade och övergångsåtgärder som erbjuder "investeringsstöd mot omlokalisering" i proportion till var "en sådan risk verkligen existerar". Hotet mot den inre marknaden är att inte alla medlemsstater har skattebasen för att finansiera den, "samma skattemässiga utrymme för statligt stöd", som hon uttrycker det.

Annons

"Det är ett faktum", fortsätter hon, "en risk för Europas integritet". Den tillfälliga krisramen, för att först ta itu med de ekonomiska konsekvenserna av covid-pandemin och nu av den ryska invasionen av Ukraina, har gjort det möjligt för de med de djupaste fickorna att hjälpa sina företag mest.

Av de 672 miljarder euro som kommissionen har godkänt inom ramen har 53 % använts av Tyskland och 24 % av Frankrike. Italien kommer på tredje plats med 7 %, med utgifter från de andra 24 länderna som knappt syns på kommissionens diagram.

Vestagers svar är att inrätta en kollektiv europeisk fond för att matcha USA:s eldkraft, även om amerikanerna kan observera att det hittills är de som har blivit överkörda, med endast Tyskland som ungefär motsvarar de utgifter som de har godkänt. Men de skulle få lite sympati från rådets ordförande Charles Michel.

Han sa till Europaparlamentet att de gröna omställningsmålen i lagen om inflationsreduktion var lovvärda och legitima men att subventionerna och skattelättnaderna innebar allvarliga problem för internationell konkurrens och handel. "Vår amerikanska allierade anammar en massiv politik för statligt bistånd", varnade han.

Han försvarade den sociala marknadsmodellen som leder till högre arbets- och miljökostnader i Europa, samtidigt som det också fanns högre energikostnader än i USA. "Vi måste därför mobilisera enorma resurser för att driva framåt en ambitiös europeisk industripolitik för att öka konkurrenskraften, för att öka produktiviteten och stimulera investeringar."

Ungefär samtidigt som Michels tal i Strasbourg talade kommissionsordförande Ursula von der Leyen till World Economic Forum i Davos. Hon redogjorde för planerna för att lätta på EU:s begränsningar av statligt stöd samtidigt som hon antydde att USA och EU behövde samarbeta mer. Hon ville i huvudsak att europeiska företag skulle dra nytta av amerikanska subventioner när de säljer varor som elbilar på den amerikanska marknaden.

Förmodligen skulle det vara på ömsesidig basis. Att EU subventionerar import från Förenta staterna skulle vara en ganska chock för systemet när den inre marknaden går in på sitt fjärde decennium.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend