Anslut dig till vårt nätverk!

Inre marknaden

Quo Vadis, sammanhållningspolitik? Regional utveckling i Europa vid vägskälet

DELA MED SIG:

publicerade

on

By Thomas Schwab, senior expert för europeisk ekonomi vid Bertelsmann Stiftung, en partipolitiskt obunden stiftelse baserad i Gütersloh, Tyskland.

Sammanhållningspolitiken, grunden för Europas regionala utveckling, står vid ett avgörande vägskäl. I decennier har det varit avgörande för att minska ekonomiska, sociala och territoriella skillnader inom EU. De senaste utmaningarna kräver dock omedelbar uppmärksamhet och anpassning.

För det första verkar sammanhållningspolitiken i ett föränderligt globalt landskap. Den ryska invasionen av Ukraina intensifierade den globala handelskonkurrensen, och det trängande behovet av att ta itu med de fortskridande klimatförändringarna har infört nya prioriteringar. Dessa förändringar påverkar regioner ojämnt och väcker viktiga frågor om att balansera effektivitet och rättvisa. Utmaningen ligger i huvudsak i att fördela fördelarna rättvist samtidigt som kostnaderna delas rättvist. Sammanhållningspolitiken, med rötter i EU:s åtagande att göra den inre marknaden till nytta för alla, måste utvecklas för att möta dessa nya globala krav.

Ekonomiskt sett är sammanhållningspolitiken betydande och står för ungefär en tredjedel av EU:s utgifter, nära den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Med framväxande prioriteringar som kräver medel och befintliga sådana som den gröna omställningen underfinansierade, hårdnar konkurrensen om EU:s finansiella resurser. Denna situation väcker kritiska frågor om sammanhållningspolitikens effektivitet och regionernas förmåga att få ut så mycket som möjligt av sammanhållningsfonderna. Trots betydande framgångar, särskilt i Central- och Östeuropa, måste sammanhållningspolitiken ständigt bevisa sin relevans.

Utformningen av sammanhållningspolitiken behöver förbättras. Recovery and Resilience Facility (RRF), från början ett krishanteringsverktyg, har vuxit fram som en ny aktör inom strukturell utveckling – fram till 2026. Den visar upp ett mer centraliserat tillvägagångssätt, som kringgår flernivåstyrning och regionalt deltagande av intressenter och betonar prestationsbaserad budgetering. med förhandsvillkor. Även om det ger värdefulla lärdomar, väntar fortfarande en omfattande bedömning av RRF:s inverkan. Icke desto mindre är trycket på att integrera resultatbaserad budgetering och andra element i sammanhållningspolitiken för att öka dess effektivitet.

Sammanhållningspolitiken måste också skapa fler synergier med andra EU-initiativ. Sammanhållningsprincipen sträcker sig bortom sammanhållningspolitiken. Att balansera rättvisa och effektivitet är en utmaning för olika politikområden. Att främja innovation innebär till exempel att välja mellan att stödja ledande forskningscentra i utvecklade regioner eller att frigöra potential i mindre utvecklade områden. Den gröna energiomställningen har också ett löfte om att minska skillnaderna, vilket gör den i sig sammanhållen och kräver en anpassning av politiken.

Annons

Att integrera nationella regionala utvecklingsprogram bättre med EU:s sammanhållningspolitik kan dessutom maximera effekten och effektiviteten.

De kommande veckorna och månaderna blir avgörande. Den 18 juni kommer rådet (allmänna frågor) att diskutera sammanhållningspolitiken, följt av Europeiska rådets överläggningar om den strategiska agendan för 2024–2029 den 27 och 28 juni. Dessa möten kommer att forma framtiden för regional utveckling i hela EU. Med en ny kommission som tillträder under hösten och förhandlingar om nästa fleråriga finansiella ram (MFF) som börjar nästa år, kommer sammanhållningspolitiken att stå i främsta rummet i de politiska debatterna.

Sammanhållningspolitiken och därmed den regionala utvecklingen i Europa står inför avgörande ögonblick. Europeiska rådets kommande beslut kommer att vägleda denna politiks framtid. En uppgraderad sammanhållningspolitik med ett tydligt uppdrag, förbättrad design och en solid finansiell grund kan vara central för Europeiska unionens ansträngningar att bemästra globala utmaningar, förbättra sin position i världen och fungera som en ryggrad för europeisk integration, som avsetts från dess början.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend