Anslut dig till vårt nätverk!

Brott

Globala brottstopp omfattar 70 i Sverige, 49 i Nederländerna - Europol

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tjänstemän från Europol, FBI, Sverige och Nederländerna på tisdag (8 juni) gav detaljer om den europeiska delen av en global sting där brottslingar fick telefoner som använde kryptering men som brottsbekämpande tjänstemän kunde avkoda och använda för att lyssna på samtal , Reuters, Läs mer.

Jean-Phillipe Lecouffe, biträdande direktör för Europol, sa vid en presskonferens i Haag att polismyndigheter från 16 länder totalt sett hade arresterat mer än 800 misstänkta vid 700 razzior och beslagtog 8 ton kokain och mer än 48 miljoner dollar kontant. och kryptovalutor.

"Denna internationella koalition ... genomförde en av de största och mest sofistikerade brottsbekämpande operationerna hittills i kampen mot krypterad kriminell verksamhet, sade Lecouffe."

Annons

Tjänstemännen uppdelade inte alla arresteringar i varje land, men den svenska tjänstemannen Linda Staaf sa att 70 hade arresterats i Sverige och en holländsk tjänsteman sa att 49 arresterades i Nederländerna.

Staaf, den svenska polisens underrättelsechef, sa att operationen hade förhindrat 10 mord.

Bland de länder som deltog var Australien, Österrike, Sverige, Danmark, Estland, Litauen, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Tyskland och USA, sa Lecouffe.

USA: s federala utredningsbyrå skulle ge ytterligare information om operationen senare på tisdag, men Calvin Shivers från FBI: s kriminella utredningsavdelning sa i Haag att under 18 månader som ledde till operationen hade byrån hjälpt till att distribuera telefonerna. till 300 kriminella grupper i mer än 100 länder.

Polisbyråerna "kunde sedan vända borden till kriminella organisationer", sa Shivers.

"Vi kunde faktiskt se fotografier av hundratals ton kokain som doldes i fruktförsändelser."

Brott

18 greps för smuggling av mer än 490 migranter över Balkanvägen

publicerade

on

Tjänstemän från den rumänska polisen (Poliția Română) och gränspolisen (Poliția de Frontieră Română), med stöd av Europol, demonterade en organiserad brottsgrupp som deltog i migrantersmuggling över den så kallade Balkanvägen.

Åtgärdsdagen den 29 juli 2021 ledde till:

  • 22 husrannsakningar
  • 18 misstänkta gripna
  • Beslag av ammunition, fem bilar, mobiltelefoner och € 22 000 i kontanter

Det kriminella nätverket, verksamt sedan oktober 2020, bestod av egyptiska, irakiska, syriska och rumänska medborgare. Den kriminella gruppen hade celler i länderna tvärs över Balkanvägen, varifrån regionala facilitatorer skötte rekrytering, boende och transport av migranter från Jordanien, Iran, Irak och Syrien. Flera kriminella celler baserade i Rumänien underlättade gränsövergången från Bulgarien och Serbien för grupper av migranter och ordnade deras tillfälliga boende i Bukarest och i västra Rumänien. Migranterna smugglades sedan till Ungern på väg till Tyskland som slutdestination. Totalt avlyssnades 26 olagliga transporter av migranter och 490 migranter upptäcktes i ett försök att olagligt korsa den rumänska gränsen. Mycket välorganiserad, den kriminella gruppen var också involverad i annan kriminell verksamhet, såsom narkotikahandel, dokumentbedrägeri och egendomsbrott.

Annons

Upp till 10,000 XNUMX € per invandrare

Migranter betalade mellan 4,000 10,000 och 4,000 5,000 euro beroende på trafiksegmentet. Till exempel låg priset för att underlätta överfarten från Rumänien till Tyskland mellan 60 2 och 100 XNUMX euro. Migranterna, varav en del var familjer med små barn, hölls under extremt dåliga förhållanden, ofta utan tillgång till toaletter eller rinnande vatten. För de säkra husen hyrde de misstänkta boende eller använde gruppmedlemmarnas bostäder, främst belägna i områdena Călărași County, Ialomița County och Timișoara. I ett av säkerhetshusen, som mäter cirka XNUMX mXNUMX, gömde de misstänkta XNUMX personer samtidigt. Migranterna överfördes sedan under riskfyllda förhållanden i överfulla lastbilar mellan varor och i skåpbilar gömda i dolda utan ordentlig ventilation. 

Europol underlättade utbytet av information och gav analytiskt stöd. På handlingsdagen satte Europol ut en analytiker till Rumänien för att korskontrollera operativ information mot Europols databaser i realtid för att ge ledningar till utredare på fältet. 

Kolla på video

Fortsätt läsa

Brott

Kampen mot ransomware: Ny webbplats för att få hjälp snabbare markerar fem års initiativ "No More Ransom" som hjälpte över sex miljoner offer att återställa sina data

publicerade

on

Europol, EU: s brottsbekämpande organ, har markerat fem år av sitt projekt "No More Ransom" med en moderniserad hemsida som ger enkel åtkomst till dekrypteringsverktyg och annan hjälp på över 30 språk. Initiativet förser ransomwareoffer med dekrypteringsverktyg för att återställa sina krypterade filer, hjälper dem att rapportera ärenden till brottsbekämpande myndigheter och bidrar till att öka medvetenheten om ransomware. Sedan lanseringen för fem år sedan har projektet redan hjälpt mer än sex miljoner offer världen över och hindrat brottslingar från att tjäna nästan en miljard euro i vinst.

Kommissionen är en partner i projektet tillsammans med teknikföretag, brottsbekämpning och offentliga och privata enheter. Ransomware är en typ av skadlig kod som låser användarnas datorer och krypterar deras data. Brottslingar bakom skadlig programvara kräver en lösen från användaren för att återfå kontrollen över den eller de berörda enheterna. Ransomware utgör ett växande hot som påverkar alla sektorer inklusive energiinfrastruktur eller hälsovård. Att skydda europeiska medborgare och företag mot cyberhot, inklusive mot ransomware, är en prioritet för kommissionen. Du hittar mer information i pressmeddelande publicerad av Europol.

Annons
Fortsätt läsa

Brott

Slå finansiellt brott: Kommissionen reviderar penningtvätt och motverkar finansieringen av terrorismregler

publicerade

on

Europeiska kommissionen har lagt fram ett ambitiöst paket med lagförslag för att stärka EU: s regler för bekämpning av penningtvätt och bekämpning av terrorism (AML / CFT). Paketet innehåller också förslaget om att inrätta en ny EU-myndighet för att bekämpa penningtvätt. Detta paket är en del av kommissionens åtagande att skydda EU-medborgare och EU: s finansiella system från penningtvätt och finansiering av terrorism. Syftet med detta paket är att förbättra upptäckten av misstänkta transaktioner och aktiviteter och att stänga kryphål som används av brottslingar för att tvätta olagliga intäkter eller finansiera terroristaktiviteter genom det finansiella systemet.

Som påminns om i EU Säkerhetsunionstrategi För 2020-2025 kommer en förbättring av EU: s ram för penningtvätt och bekämpning av finansiering av terrorism också att bidra till att skydda européer från terrorism och organiserad brottslighet.

Åtgärderna förbättrar avsevärt befintliga EU-ramverk genom att ta hänsyn till nya och framväxande utmaningar kopplade till teknisk innovation. Dessa inkluderar virtuella valutor, mer integrerade finansiella flöden på den inre marknaden och terroristorganisationernas globala karaktär. Dessa förslag kommer att bidra till att skapa en mycket mer konsekvent ram för att underlätta efterlevnad för operatörer som omfattas av AML / CFT-regler, särskilt för de aktiva gränsöverskridande.

Annons

Dagens paket består av fyra lagstiftningsförslag:

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”Varje ny penningtvättskandal är en skandal för många - och en väckarklocka om att vårt arbete för att stänga luckorna i vårt finansiella system ännu inte är gjort. Vi har gjort stora framsteg de senaste åren och våra EU-regler för AML är nu bland de tuffaste i världen. Men de måste nu appliceras konsekvent och noga övervakas för att se till att de verkligen biter. Det är därför vi idag tar dessa djärva steg för att stänga dörren för penningtvätt och hindra brottslingar från att föra sina fickor med illa uppnådda vinster. ”

En ny EU-AML-myndighet (AMLA)

Kärnan i dagens lagstiftningspaket är skapandet av en ny EU-myndighet som kommer att förändra AML / CFT-tillsynen i EU och förbättra samarbetet mellan finansunderrättelseenheter (FIU). Den nya myndigheten för bekämpning av penningtvätt på EU-nivå (AMLA) kommer att vara den centrala myndighet som samordnar nationella myndigheter för att säkerställa att den privata sektorn korrekt och konsekvent tillämpar EU-regler. AMLA kommer också att stödja FIU: er för att förbättra sin analytiska kapacitet kring olagliga flöden och göra finansiell intelligens till en nyckelkälla för brottsbekämpande myndigheter.

I synnerhet kommer AMLA att:

  • Inrätta ett enda integrerat system för AML / CFT-tillsyn i hela EU, baserat på gemensamma tillsynsmetoder och konvergens av höga tillsynsstandarder.
  • direkt övervaka några av de mest riskfyllda finansinstituten som verkar i ett stort antal medlemsstater eller kräver omedelbara åtgärder för att hantera överhängande risker,
  • övervaka och samordna nationella tillsynsmyndigheter som är ansvariga för andra finansiella enheter, samt samordna tillsynsmyndigheter för icke-finansiella enheter, och
  • stödja samarbete mellan nationella finansunderrättelseenheter och underlätta samordning och gemensamma analyser för att bättre upptäcka olagliga finansiella flöden av gränsöverskridande karaktär.

En gemensam EU-regelbok för AML / CFT

Den gemensamma EU-regelboken för AML / CFT kommer att harmonisera AML / CFT-regler i hela EU, inklusive till exempel mer detaljerade regler om kundkännedom, nyttigt ägande och befogenheter och uppdrag för tillsynsmyndigheter och finansunderrättelseenheter (FIU). Befintliga nationella register över bankkonton kommer att anslutas, vilket ger FIU: er snabbare tillgång till information om bankkonton och värdeskåp. Kommissionen kommer också att ge brottsbekämpande myndigheter tillgång till detta system, påskynda ekonomiska utredningar och återvinning av kriminella tillgångar i gränsöverskridande ärenden.. Tillgång till finansiell information kommer att omfattas av kraftiga skyddsåtgärder i direktiv (EU) 2019/1153 om utbyte av finansiell information.

Full tillämpning av EU: s AML / CFT-regler i kryptosektorn

För närvarande ingår endast vissa kategorier av leverantörer av kryptotillgångstjänster inom EU: s AML / CFT-regler. Den föreslagna reformen kommer att utvidga dessa regler till hela kryptosektorn, vilket tvingar alla tjänsteleverantörer att genomföra due diligence på sina kunder. Dagens ändringar kommer att säkerställa fullständig spårbarhet av kryptotillgångsöverföringar, till exempel Bitcoin, och möjliggöra förebyggande och upptäckt av deras möjliga användning för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Dessutom är anonyma kryptotillgångsplånböcker förbjudna och tillämpar EU: s AML / CFT-regler fullt ut i kryptosektorn.

EU-omfattande gräns på 10,000 XNUMX euro för stora kontantbetalningar

Stora kontantbetalningar är ett enkelt sätt för brottslingar att tvätta pengar, eftersom det är mycket svårt att upptäcka transaktioner. Därför har kommissionen idag föreslagit en EU-omfattande gräns på 10,000 10,000 euro för stora kontantbetalningar. Denna EU-omfattande gräns är tillräckligt hög för att inte ifrågasätta euron som lagligt betalningsmedel och erkänner kontants viktiga roll. Gränser finns redan i ungefär två tredjedelar av medlemsstaterna, men beloppen varierar. Nationella gränser under XNUMX XNUMX € kan förbli på plats. Att begränsa stora kontantbetalningar gör det svårare för brottslingar att tvätta smutsiga pengar. Dessutom är det förbjudet att tillhandahålla anonyma kryptotillgångsplånböcker, precis som anonyma bankkonton redan är förbjudna enligt EU: s AML / CFT-regler.

Tredjeländer

Penningtvätt är ett globalt fenomen som kräver starkt internationellt samarbete. Kommissionen arbetar redan nära sina internationella partner för att bekämpa cirkulationen av smutsiga pengar runt om i världen. Financial Action Task Force (FATF), den globala vakthunden för penningtvätt och finansiering av terrorism, ger rekommendationer till länder. Ett land som är listat av FATF kommer också att listas av EU. Det kommer att finnas två EU-listor, en ”svartlista” och en ”grålista, som återspeglar FATF-listan. Efter noteringen kommer EU att tillämpa åtgärder som står i proportion till de risker som landet medför. EU kommer också att kunna lista länder som inte är listade av FATF, men som utgör ett hot mot EU: s finansiella system baserat på en autonom bedömning.

Mångfalden av de verktyg som kommissionen och AMLA kan använda kommer att göra det möjligt för EU att hålla jämna steg med en snabb och komplex internationell miljö med snabbt utvecklade risker.

Nästa steg

Lagstiftningspaketet kommer nu att diskuteras av Europaparlamentet och rådet. Kommissionen ser fram emot en snabb lagstiftningsprocess. Den framtida AML-myndigheten bör vara verksam 2024 och kommer att börja sitt arbete med direkt tillsyn något senare, när direktivet har införlivats och det nya regelverket börjar gälla.

Bakgrund

Den komplexa frågan om att hantera smutsiga penningflöden är inte ny. Kampen mot penningtvätt och finansiering av terrorism är avgörande för finansiell stabilitet och säkerhet i Europa. Lagstiftningsklyftor i en medlemsstat påverkar EU som helhet. Därför måste EU: s regler implementeras och övervakas effektivt och konsekvent för att bekämpa brott och skydda vårt finansiella system. Det är av yttersta vikt att säkerställa effektiviteten och konsekvensen i EU: s AML-ramverk. Dagens lagstiftningspaket genomför åtagandena i vårt Handlingsplan för en omfattande unionspolitik för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism som antogs av kommissionen den 7 maj 2020.

EU: s ramverk mot penningtvätt omfattar också förordning om ömsesidigt erkännande av beslut om frysning och förverkande, direktivet om bekämpa penningtvätt genom straffrätt, den direktiv om regler för användning av finansiell och annan information för att bekämpa allvarliga brottEuropeiska åklagarmyndigheten, Och den Europeiska systemet för finansiell tillsyn.

Mer

Bekämpning av penningtvätt och motverkande av finansiering av terrorism

Förslag om centraliserade bankkontoregister

Frågor och svar

Faktablad

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend