Anslut dig till vårt nätverk!

Europol

Ringen för handel med vapen och droger slogs ner i räder över hela Europa

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den kroatiska polisen meddelade fredagen (26 maj) att en knark- och vapenhandelsring som verkar i Europa bröts av en brottsbekämpande operation som arresterade 37 personer, beslagtog pengar, droger och vapen i åtta länder.

Tjänstemännen uppgav att i slutfasen av denna operation genomförde poliser från dessa länder, med stöd av Europol, den europeiska polisorganisationen, och den amerikanska narkotikaförvaltningen räder natten mot onsdagen den 30 maj 2018 i Kroatien, Bosnien- Hercegovina och Slovenien.

Tjänstemän sa att operationen mot den så kallade Balkankartellen inleddes efter att den kroatiska polisen upptäckte en cell som tillhörde gänget förra året i Zagreb. Sedan Kroatiens utredning inleddes förra året har räder också skett i Tyskland och Österrike.

Goran Laus från Kroatiens narkotikabrottspolis berättade vid en presskonferens att Dino Muzaferovic var en av 37. Han är en bosnier, som greps i december förra året i Tyskland och sedan överfördes till Italien där han har dömts till fyra års fängelse för narkotikahandel.

Laus rapporterade att Muzaferovic troddes vara ansvarig för kartellen och hade kört den bakom galler.

Tihomir Miic, Muzaferovics advokat i ett separat mål i Kroatien mot honom, svarade till tidningen Jutarnji List: "Dino är fängslad i över ett år och han sitter i fängelse utomlands så det är osäkert hur anklagelserna om att han drev den påstådda kriminella organisationen kan stå."

Det fanns ingen omedelbar kommentar från advokaterna eller företrädare för de andra personerna som fängslades.

Laus uppgav att 14 av de 37 arresterade var bosnier. Elva kroater och åtta slovenier. Två serber. En tysk, en turk.

Annons

I ett pressmeddelande om räden sa byrån för bekämpning av korruption och organiserad brottslighet i Kroatien att den hade beordrat en utredning av 22 personer anklagade för kriminella handlingar från kriminella föreningar för otillåten produktion och försäljning av droger och olagligt innehav, tillverkning och köp av sprängämnen och skjutvapen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend