Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Indien efterlyser åtgärder eftersom världen minns årsdagen för Mumbai-terrorattacker

publicerade

on

Den här veckan är det 12-årsjubileet för ett datum som för evigt etsats i hjärnan hos indiska människor: de mördande attackerna 2008 i Mumbai. Grymheten jämfördes med terroristattackerna 2001 på tvillingtornen i New York, och medan skalan inte var helt densamma dödades cirka 166 människor när beväpnade män gick på en mordrunda i Indiens finansiella huvudstad.

Attacken utfördes av tio beväpnade män som tros ha anknytning till Lashkar-e-Taiba, a  Pakistansk baserad terroristorganisation. Beväpnade med automatiska vapen och handgranater riktade terroristerna sig mot civila på många platser i södra delen av Mumbai, inklusive Chhatrapati Shivaji järnvägsstation, det populära Leopold Café, två sjukhus och en teater.

Pakistan har länge kritiserats för att kultivera militanta proxygrupper och landet står för närvarande inför förnyat tryck för att agera mot terrorister. Det finns särskild oro för att trots vissa övertygelser är vissa av de som är ansvariga för de fruktansvärda attackerna fortfarande fri och därmed fria att planera en liknande grymhet.

Med årsdagen för Mumbai-attackerna som faller idag (26 november) driver internationellt tryck Pakistan igen att vidta mer åtgärder mot militanta grupper och deras ledare.

Vissa hävdar att det fortfarande saknas politisk vilja från Pakistan för att hantera frågan. Som bevis pekar de på beslutet från en global vakthund för "smutsiga pengar" att hålla Pakistan på sin "grå lista" för att inte uppfylla internationella finansieringsnormer för terrorism.

Den oberoende Financial Action Task Force har uppmanat Pakistan att uppfylla dessa krav senast i februari 2021.

Pakistan placerades på FATF: s "grå lista" över länder med otillräcklig kontroll över terrorismfinansiering 2018 och sade att Pakistan "fortfarande behöver visa att brottsbekämpande organ identifierar och undersöker det bredaste utbudet av terrorismfinansieringsaktiviteter."

Vakthunden bad också Islamabad att visa att terrorismfinansieringssonder resulterar i effektiva, proportionerliga och avskräckande sanktioner och har uppmanat Pakistan att åtala de som finansierar ”terrorism”, samt att anta lagar för att spåra och stoppa ”terrorfinansiering”.

Xiangmin Liu, president för FATF, varnade: "Pakistan måste göra mer och det måste göra det snabbare."

Ytterligare kommentarer kommer från Denis MacShane, tidigare EU-minister i Storbritannien under Tony Blair, som sa till den här webbplatsen, ”Det är knappast en hemlighet att Pakistans berömda underrättelsetjänstbyrå utför svarta operationer snarare som Mossad gör för Israel, eftersom Pakistan har varit låst i sitt kalla, ibland heta krig med sin mycket större granne Indien. Ett antal majoritets muslimska stater har hjälpt islamistiska terrorhandlingar, särskilt Saudiarabien, vars islamistiska medborgare hjälpte till att utföra attackerna den 9 september på Manhattan. Pakistans nominellt civila regering är hjälplös mot militären och ISI. ”

Det finns fortfarande stor oro för islamistiska militanta grupper i Pakiston - särskilt Lashkar-e-Taiba (LeT) och dess välfärdsarmar, Jamaat-ud-Dawa (JuD) och Falah-e-Insanyat - och om deras inkomstkällor.

Det finns också långvariga anklagelser om att Pakistan har fostrat och stöttat islamistiska militanta grupper för att användas som ombud för att projicera makten i regionen, särskilt mot dess ärkerival Indien.

Så sent som förra året sa en rapport från USA: s utrikesdepartement om terrorism att Pakistan "fortsatte att tillhandahålla säker hamn för andra militanta toppledare."

Det finns också oro över rapporterna om att en topp Pakistan-militant som misstänks ha planerat Mumbai-attackerna 2008 fortfarande lever fritt i Pakistan.

Indien och USA har båda åtalat Sajid Mir, från den pakistansk-baserade Lashkar-e-Taiba-gruppen, för de tre dagars attacker mot hotell, en järnvägsstation och ett judiskt centrum där 166 personer dödades inklusive sex amerikaner.

Attacken omedelbart påverkades av den pågående fredsprocessen mellan de två länderna och Indiens försök att pressa Pakistan att slå ner på terrorister inom dess gränser har fått starkt stöd av den internationella samfundet.

Vid olika tidpunkter sedan attackerna har det funnits oro för att spänningarna kan eskalera mellan de två kärnvapen. Indien har dock avstått från att samla trupper vid den pakistanska gränsen som den hade efter attacken mot Indiens parlament den 13 december 2001. Istället har Indien fokuserat på att bygga internationellt offentligt stöd genom olika diplomatiska kanaler och media.

Indien har länge sagt att det finns bevis för att ”officiella organ” var inblandade i planeringen av attacken - en anklagelse som Islamabad förnekar - och Islamabad anses allmänt använda jihadistgrupper som LeT som fullmakter mot Indien. USA är bland dem som hävdar att Pakistan är en säker tillflyktsort för terrorister.

Fraser Cameron, tidigare EU-kommissionär och nu chef för EU-Asien-centret i Bryssel, sade: ”Indiska påståenden att Pakistan fortsätter att skydda en del av dem som är inblandade i attackerna 2008 gör ett möte i Modi-Khan nästan omöjligt ordna."

Jubileet denna vecka för Mumbai-attackerna kommer att framkalla ett starkt nationellt och internationellt skrik mot sådant våld och har gett upphov till förnyade uppmaningar att öka ansträngningarna för att hantera terrorismens hot.

Känslan av upprördhet över Pakistans underlåtenhet att helt ta hänsyn till de ansvariga för attackerna sammanfattas av Willy Fautre, den respekterade direktören för Brysselbaserade rätt NGO Human Rights Without Frontiers.

Han berättade för den här webbplatsen: ”För tio år sedan, från 26 till 29 november, förlorade över 160 människor sina liv i tio terroristattacker som utfördes av tio pakistanier i Mumbai. Nio av dem dödades. Mänskliga rättigheter utan gränser beklagar det faktum att Pakistan väntade till 2020 innan han dömde hjärnan till Mumbai-attacken, Hafiz Muhammad Saeed. Han dömdes till fem och ett halvt år i fängelse. ”

coronavirus

Initiala DOD COVID-19-vaccinationer pågår över USEUCOM-regionen

publicerade

on

Den inledande omgången med COVID-19-vaccinationer pågår
för prioriterad DOD - personal som arbetar inom US European Command (USEUCOM) ansvarsområde.

DOD-vaccinationsprogrammet började i Europa den 28 december när Moderna
vaccinet administrerades till hälso- och sjukvårdspersonal som tjänade vid tre amerikanska arméer
anläggningar för medicinsk behandling i Bayern.

Tre DOD-medicinska anläggningar i Storbritannien började också ge
vaccin till patienter denna vecka. Ytterligare DOD-medicinska anläggningar i Tyskland
och Storbritannien är planerade att börja ympa personal detta
vecka. Nästa vecka är DOD-kliniker i Italien, Spanien, Belgien och Portugal
planerad för att få sin första leverans av vaccinet.

Denna inledande fas av vaccindistribution inom USEUCOM-regionen är en
viktigt första steg mot DOD: s övergripande plan som uppmuntrar all personal
att vaccineras.

”Att få alla immuniserade gör att vi kan gå tillbaka till, i princip, en känsla
av normalitet när det gäller hur vi interagerar med varandra, säger brigadgeneral.
Mark Thompson, befälhavare för regionalt hälsokommando Europa.

Thompson sa att den inledande fasen kommer att ta ungefär en månad att slutföra eftersom
av 28-dagarsperioden mellan första dosen och den andra dosen av Moderna
vaccinerade.

För mer information, se USEUCOMs hemsida för distribution av vaccin COVID-19

Om USEUCOM

US European Command (USEUCOM) ansvarar för USA: s militära operationer
över hela Europa, delar av Asien och Mellanöstern, Arktis och Atlanten
Hav. USEUCOM består av mer än 64,000 XNUMX militära och civila
personal och arbetar nära Natos allierade och partners. Kommandot är
en av två amerikanska kommandokommandon med huvudkontor
i Stuttgart, Tyskland. För mer information om USEUCOM, klicka här.

Fortsätt läsa

coronavirus

USEUCOM COVID-19-vaccindistribution

publicerade

on

Medicinska behandlingsanläggningar i Europa kommer att få den första sändningen av COVID-19-vaccinet på 28 platser i nio länder i hela USEUCOM: s ansvarsområde från och med denna vecka. Initialdoser av vaccinet kommer att administreras i enlighet med Department of Defense (DoD) fasdriven vaccindistributionsplan för att vaccinera amerikansk militär och civil personal i en prioriterad ordning.

Efter den första distributionen, och när fler vacciner blir tillgängliga, kommer ytterligare personal att ha tillgång till vaccinet. "Även om den hastighet med vilken detta vaccin utvecklades är oöverträffad, är den grundliga undersökningen som visar dess säkerhet och effekt övertygande," säger US Navy Captain. Mark Kobelja, kirurggeneral i USEUCOM. "Jag skulle uppmuntra all kvalificerad personal att få detta vaccin när det erbjuds."

Heath-myndigheterna uppmuntrar allas fortsatta överensstämmelse med hälsoskyddskraven för att bära lämpliga masker, öva fysisk distansering, tvätta händer och lämplig begränsning av rörelse i enlighet med DoD och värdlandets regler. Den senaste USEUCOM-informationen om COVID-19 och vaccindistributionsplanen kan vara finns här.

Om USEUCOM

US European Command (USEUCOM) ansvarar för USA: s militära operationer över hela Europa, delar av Asien och Mellanöstern, Arktis och Atlanten. USEUCOM består av mer än 64,000 XNUMX militära och civila medarbetare och arbetar nära med Natos allierade och partners. Kommandot är en av två amerikanska kommandokommandon med huvudkontor i Stuttgart, Tyskland. För mer information om USEUCOM, klicka här.

Fortsätt läsa

Brott

Europeiska revisionsorgan samlar sitt arbete med cybersäkerhet

publicerade

on

Eftersom hotnivån för it-brottslighet och cyberattacker har stigit de senaste åren har revisorer i hela EU uppmärksammat motståndskraften hos kritiska informationssystem och digitala infrastrukturer. Revisionskompendiet om cybersäkerhet, som publicerades idag av kontaktkommittén för EU: s högsta revisionsinstitutioner, ger en översikt över deras relevanta revisionsarbete inom detta område.

Cyberincidenter kan vara avsiktliga eller oavsiktliga och sträcka sig från oavsiktlig utlämnande av information till attacker mot företag och kritisk infrastruktur, stöld av personuppgifter eller till och med inblandning i demokratiska processer, inklusive val och allmänna desinformationskampanjer för att påverka offentliga debatter. Cybersäkerhet var redan avgörande för våra samhällen innan COVID-19 slog till. Men konsekvenserna av den pandemi vi står inför kommer att förvärra cyberhot ytterligare. Många affärsaktiviteter och offentliga tjänster har flyttat från fysiska kontor till distansarbete, medan "falska nyheter" och konspirationsteorier har spridit sig mer än någonsin.

Att skydda kritiska informationssystem och digital infrastruktur mot cyberattacker har således blivit en ständigt växande strategisk utmaning för EU och dess medlemsstater. Frågan är inte längre om cyberattacker kommer att ske, utan hur och när de kommer att ske. Det gäller oss alla: individer, företag och offentliga myndigheter.

”COVID-19-krisen har testat den ekonomiska och sociala strukturen i våra samhällen. Med tanke på vårt beroende av informationsteknik kan en "cyberkris" mycket väl visa sig bli nästa pandemi ", sade Europeiska revisionsrättens president Klaus-Heiner Lehne. ”Att söka digital autonomi och möta utmaningar med cyberhot och externa desinformationskampanjer kommer utan tvekan att fortsätta att vara en del av vårt dagliga liv och kommer att förbli på den politiska agendan under det kommande decenniet. Det är därför viktigt att öka medvetenheten om de senaste revisionsresultaten om cybersäkerhet i EU: s medlemsstater. ”

Europeiska SAI har därför anpassat sitt revisionsarbete på cybersäkerhet nyligen, med särskilt fokus på dataskydd, systemberedskap för cyberattacker och skydd av viktiga allmännyttiga system. Detta måste ställas in i ett sammanhang där EU strävar efter att bli världens säkraste digitala miljö. Europeiska kommissionen och unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik har faktiskt just lagt fram en ny EU: s cybersäkerhetsstrategi, som syftar till att stärka Europas kollektiva motståndskraft mot cyberhot.

Vårt Kompendium publicerad den 17 december ger bakgrundsinformation om cybersäkerhet, viktigaste strategiska initiativ och relevanta rättsliga grunder i EU. Det illustrerar också de viktigaste utmaningarna som EU och dess medlemsstater står inför, såsom hot mot enskilda EU-medborgares rättigheter genom missbruk av personuppgifter, risken för institutioner att inte kunna leverera viktiga offentliga tjänster eller möter begränsad prestanda efter cyberattacker.

Vårt Kompendium bygger på resultaten av revisioner som genomförts av revisionsrätten och SAI: s av tolv EU-länder: Danmark, Estland, Irland, Frankrike, Lettland, Litauen, Ungern, Nederländerna, Polen, Portugal, Finland och Sverige.

Bakgrund

Denna granskning Kompendium är en produkt av samarbete mellan EU: s SAI och dess medlemsstater inom ramen för EU: s kontaktkommitté. Den är utformad för att vara en informationskälla för alla som är intresserade av detta viktiga politikområde. Den finns för närvarande på engelska på EU Kontakta utskottets webbplats, och kommer senare att finnas tillgängligt på andra EU-språk.

Detta är den tredje upplagan av kontaktkommitténs revision Kompendium. Den första upplagan den Ungdomsarbetslöshet och integrering av ungdomar på arbetsmarknaden publicerades i juni 2018. Den andra den Folkhälsan i EU utfärdades i december 2019.

Kontaktkommittén är en självständig, oberoende och opolitisk församling av cheferna för EU: s SAI och dess medlemsstater. Det utgör ett forum för att diskutera och ta itu med frågor av gemensamt intresse som rör EU. Genom att stärka dialogen och samarbetet mellan medlemmarna bidrar kontaktkommittén till en effektiv och oberoende extern revision av EU: s politik och program

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

trend