Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Försvarsindustrin: Kommissionen startar Europeiska försvarsfonden med 1.2 miljarder euro och tilldelar 26 nya industriella samarbetsprojekt för mer än 158 miljoner euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kommissionen har antagit ett beslutspaket som stöder EU: s försvarsindustris konkurrenskraft och innovationskapacitet. Antagandet av det första Europeiska försvarsfonden (EDF) årliga arbetsprogram banar väg för omedelbar lansering av 23 ansökningsomgångar för totalt 1.2 miljarder euro i EU-finansiering till stöd för samarbetsprojekt inom forskning och utveckling. Vidare valdes 26 nya projekt med en budget på mer än 158 miljoner euro ur EUF: s föregångarprogram, European Defense Industry Development Program (EDIDP). Dessutom fick två stora kapacitetsutvecklingsprojekt idag ett direkt tilldelat bidrag på 137 miljoner euro under EDIDP.

En verkställande vice ordförande i Europa för den digitala tidsåldern Margrethe Vestager sa: ”Europeiska försvarsfonden spelar nu en nyckelroll för att göra försvarsindustriellt samarbete i Europa till en permanent verklighet. Detta kommer att främja EU: s konkurrenskraft och bidra till att uppnå våra tekniska ambitioner. Med ett betydande deltagande från företag i alla storlekar och från hela EU ger fonden stora möjligheter att främja innovation och spetskompetens. 30% av finansieringen till små och medelstora företag är en mycket lovande start. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: ”2021 kommer Europeiska försvarsfonden att leva upp. Med EU: s första dedikerade försvarsprogram kommer europeiskt försvarssamarbete att bli normen. Offentliga myndigheter kommer att spendera bättre tillsammans, och företag - stora som små - från alla medlemsstater kommer att gynnas, vilket resulterar i mer integrerade europeiska försvarsindustrins värdekedjor. Endast 2021 kommer EDF att finansiera upp till 1.2 miljarder euro i avancerade försvarsförmåga-projekt som nästa generation av flygplan, stridsvagnar eller fartyg, samt kritiska försvarstekniker som militärmoln, AI, halvledare, rymd, cyber- eller medicinska motåtgärder. ”

Annons

2021 EDF: s arbetsprogram: En stegvis förändring av ambitionen

Under det första året kommer EUF att samfinansiera stora och komplexa projekt för totalt 1.2 miljarder euro. För att finansiera denna ambitiösa utbyggnad har EUF-budgeten 2021 på 930 miljoner euro kompletterats med en "påfyllning" på 290 miljoner euro från 2022 EUF-budgeten. Detta gör det möjligt att starta stora och ambitiösa kapacitetsutvecklingsprojekt samtidigt som man säkerställer en bred tematisk täckning av andra lovande ämnen.

Med målet att minska fragmenteringen av EU: s försvarsförmåga, förbättra konkurrenskraften för EU: s försvarsindustri och interoperabiliteten mellan produkter och teknik, 2021 EDF-arbetsprogram kommer att stimulera och stödja ett antal kapacitetsutvecklings- och standardiseringsprojekt.

Annons

Under det första året kommer EUF att fördela omkring 700 miljoner euro för beredning av storskaliga och komplexa försvarsplattformar och system som nästa generations stridsystem eller fordonsflotta, digitala och modulära fartyg och ballistiskt missilförsvar.

Cirka 100 miljoner euro kommer att ägnas åt kritisk teknik, vilket kommer att förbättra prestanda och motståndskraft hos försvarsutrustning såsom artificiell intelligens och moln för militära operationer, halvledare inom området infraröda och radiofrekventa komponenter.

EUF kommer också att öka synergier med annan civil EU-politik och program, särskilt inom området plats (cirka 50 miljoner euro), medicinsk respons (cirka 70 miljoner euro) och digital och cyber (cirka 100 miljoner euro). Detta syftar till att främja korsbefruktning, möjliggöra nya aktörers inträde och minska tekniska beroenden.

Fonden kommer att spjutspetsinnovation genom mer än 120 miljoner euro tilldelas störande teknik och specifika öppna samtal för små och medelstora företag. Det kommer att främja spelförändrande innovationer, särskilt inom kvantteknologi, additiv tillverkning och över horisontens radar, och utnyttja lovande små och medelstora företag och nystartade företag.

Resultat av EDIDP 2020: 26 nya projekt och två direkta utmärkelser

Den sista finansieringscykeln för EDIDP resulterade i tilldelningen av stöd till utvecklingen av ett antal nya försvarsfunktioner i områden som är så olika och kompletterande som sjösäkerhet, cybersituationsmedvetenhet eller mark- och luftstrid.

I synnerhet 26 nya projekt med en budget på mer än € 158m valdes för finansiering med stort fokus på övervakningskapacitet (både rymdbaserad och maritim kapacitet), motståndskraft (kemisk biologisk radiologisk kärnkraftsdetektering, Counter-obemannade luftsystem) och avancerade kapaciteter (precision strejk, markstrid, luft bekämpa).

EDIDP-cykeln 2020 bekräftar även i år Europeiska försvarsfondens anpassningsbara modell, nämligen:

  • Mycket attraktivt program: 63 förslag som tävlar i samtal som involverar mer än 700 enheter;
  • Förstärkt försvarssamarbete: i genomsnitt 16 enheter från sju medlemsstater som deltar i varje projekt;
  • Bred geografisk täckning: 420 enheter från 25 medlemsstater som deltar i projekten;
  • Stort engagemang för små och medelstora företag: 35% av enheterna och drar nytta av 30% av den totala finansieringen;
  • Överensstämmelse med andra EU-försvarsinitiativ: särskilt Permanent Structured Cooperation, med 15 av 26 projekt som har PESCO-status.

Under EDIDP 2020 deltar tio enheter som kontrolleras av tredjeländer i utvalda förslag efter giltiga säkerhetsbaserade garantier.

Dessutom fick två stora kapacitetsutvecklingsprojekt totalt bidrag € 137m med tanke på deras höga strategiska betydelse:

  • MANLIGA RPAS, också känd som Eurodronesom stöder utvecklingen av en drone med medelhöjd och lång uthållighet (100 miljoner euro). Tillsammans med andra utvalda projekt till stöd för nyttolast för taktiska drönare, svärm av drönare, sensorer, lågt observerbara taktiska system, mer än 135 miljoner euro kommer att investeras för att bygga teknisk suveränitet i drönare, en kritisk tillgång för EU: s väpnade styrkor.
  • Den europeiska säkerhetsdefinierade radioen (37 miljoner euro), ESSOR, stärka EU: s väpnade styrkers driftskompatibilitet genom att skapa en europeisk standardisering för kommunikationsteknik (programradio). Tillsammans med andra projekt som valts ut till stöd för säker och motståndskraftig kommunikation (med användning av kvantnyckelfördelning), optisk punkt-till-punkt-kommunikation mellan militära plattformar och lösningar för taktiska nätverk, mer än 48 miljoner euro kommer att investeras i säkra kommunikationssystem.
Bakgrund

Europeiska försvarsfonden utgör unionens flaggskeppsinstrument för att stödja försvarssamarbetet i Europa och är en språngbräda för EU: s strategiska autonomi. Samtidigt som den kompletterar medlemsstaternas ansträngningar främjar fonden samarbete mellan företag av alla storlekar och forskningsaktörer i hela EU. Fonden har en budget på 7.953 miljarder euro i löpande priser, varav ungefär en tredjedel kommer att finansiera konkurrenskraftiga och samarbetsvilliga forskningsprojekt, särskilt genom bidrag och två tredjedelar kommer att komplettera medlemsstaternas investeringar genom samfinansiering av kostnaderna för utveckling av försvarsmakt. efter forskningssteget.

EDF-föregångarprogrammen var det europeiska försvarsindustrins utvecklingsprogram (EDIDP), med 500 miljoner euro för 2019-2020, och den förberedande åtgärden för försvarsforskning (PADR), som hade en budget på 90 miljoner euro för 2017-2019. Deras mål, på samma sätt som Europeiska försvarsfonden, var att främja en innovativ och konkurrenskraftig försvarsteknologisk och industriell bas och bidra till EU: s strategiska autonomi. PADR täckte forskningsfasen för försvarsprodukter, inklusive störande teknik, medan EDIDP har stött samarbetsprojekt relaterade till utveckling, inklusive design och prototyper.

Mer

EDF faktablad, juni 2021

EDF 2021-projekt, juni 2021

EDIDP 2020-projekt, juni 2021

En personsökare per EDIDP 2020-projekt, juni 2021

EU: s försvar får en boost när EDF blir verklighet den 29 april 2021

GD DEFIS webbplats - Europeiska försvarsindustrin

Fortsätt läsa
Annons

Försvar

"Europa kan - och helt klart borde - kunna och vilja göra mer på egen hand" von der Leyen

publicerade

on

EU -kommissionens ordförande Ursula von der Leyen reflekterade över det brådskande slutet på Nato -uppdraget i Afghanistan i sitt tal om ”State of the EU” (SOTEU). Sommarens händelser har gett nya impulser till Europeiska försvarsunionen. 

Von der Leyen beskrev situationen som att väcka ”djupt oroande frågor” för Natos allierade, med dess konsekvenser för afghaner, tjänstemän och kvinnor, såväl som för diplomatiska och hjälparbetare. Von der Leyen meddelade att hon förväntade sig att ett gemensamt uttalande från EU och Nato skulle presenteras före årets slut och sade att ”vi” för närvarande arbetar med detta med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Europeiska försvarsunion

Annons

Många har kritiserat EU: s misslyckande med att använda sina stridsgrupper. Von der Leyen attackerade frågan direkt: "Du kan ha de mest avancerade krafterna i världen - men om du aldrig är beredd att använda dem - till vilken nytta är de?" Hon sa att problemet inte var brist på kapacitet, utan brist på politisk vilja. 

Von der Leyen sa att det kommande strategiska kompassdokumentet, som ska slutföras i november, är nyckeln till denna diskussion: ”Vi måste bestämma hur vi kan använda alla de möjligheter som redan finns i fördraget. Därför kommer president Macron och jag under det franska ordförandeskapet att sammankalla ett toppmöte om europeiskt försvar. Det är dags för Europa att gå upp till nästa nivå. ”

Von der Leyen efterlyste större informationsutbyte för bättre situationsmedvetenhet, delning av intelligens och information, samt att sammanställa alla tjänster från biståndsleverantörer till dem som kan leda på polisutbildning. För det andra efterlyste hon förbättrad driftskompatibilitet genom gemensamma europeiska plattformar, om allt från stridsflygplan till drönare. Hon slängde tanken på att avstå från mervärdesskatt vid köp av försvarsutrustning som utvecklats och producerats i EU och hävdade att detta skulle bidra till driftskompatibilitet och minska beroendet. Slutligen sa hon om cyber att EU behövde en europeisk cyberförsvarspolitik, inklusive lagstiftning om gemensamma standarder enligt en ny europeisk cyberresilience -lag.

Annons

Vad väntar vi på?

Talare efter von der Leyens tal sa ordförande för Europeiska folkpartiet Manfred Weber MEP: ”Jag välkomnar initiativen från försvarsrådet i Ljubjana. Men vad väntar vi på? Lissabonfördraget ger oss alla alternativ, så låt oss göra det och låt oss göra det nu. ” Han sa att president Biden redan hade klargjort att USA inte längre ville vara världens polis och tillade att både Kina och Ryssland väntade på att fylla tomrummet: ”Vi skulle vakna upp i en värld där våra barn inte vill att leva."

Fortsätt läsa

9 / 11

20 år sedan 9/11: Uttalande av den höga representanten/vicepresidenten Josep Borrell

publicerade

on

Den 11 september 2001 dödade nästan 3,000 6,000 människor och skadade mer än XNUMX XNUMX dödliga attacker i amerikansk historia när kapade passagerarflyg kraschade in i World Trade Center, Pentagon och in i ett fält i Somerset County, Pennsylvania.

Vi hedrar minnet av dem som förlorade livet på denna dag, för 20 år sedan. Offren för terrorism glöms inte bort. Jag uttrycker min innerliga medkänsla för det amerikanska folket, särskilt de som förlorade sina nära och kära i attackerna. Terrorattacker är attacker mot oss alla.

9/11 markerade en vändning i historien. Det förändrade i grunden den globala politiska agendan-för första gången någonsin åberopade Nato artikel 5, vilket gjorde det möjligt för sina medlemmar att svara tillsammans i självförsvar, och det inledde kriget mot Afghanistan.

Annons

20 år senare förblir terrorgrupper som Al Qaida och Da'esh aktiva och virulenta i många delar av världen, till exempel i Sahel, Mellanöstern och Afghanistan. Deras attacker har orsakat tusentals offer världen över, enorm smärta och lidande. De försöker förstöra liv, skada samhällen och förändra vårt sätt att leva. De försöker destabilisera länder som helhet och de utsätts framför allt för sköra samhällen, men också våra västerländska demokratier och de värderingar vi står för. De påminner oss om att terrorism är ett hot vi lever med varje dag.

Nu, som då, står vi fast beslutna att bekämpa terrorism i alla dess former, var som helst. Vi står i beundran, ödmjukhet och tacksamhet till dem som riskerar sina liv för att skydda oss från detta hot och mot dem som svarar i efterdyningarna av attacker.

Vår erfarenhet av terrorism har lärt oss att det inte finns några enkla svar eller snabba lösningar. Att reagera på terrorism och våldsbejakande extremism med våld och militär styrka ensam hjälper inte att vinna hjärtan och sinnen. EU har därför tagit ett integrerat tillvägagångssätt genom att ta itu med grundorsakerna till våldsbejakande extremism, stänga av terroristernas finansieringskällor och stävja terroristinnehåll online. Fem EU -säkerhets- och försvarsuppdrag runt om i världen har mandat att bidra till kampen mot terrorism. I alla våra ansträngningar åtar vi oss att skydda oskyldiga liv, våra medborgare och våra värderingar, samt upprätthålla mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Annons

De senaste händelserna i Afghanistan tvingar oss att ompröva vårt tillvägagångssätt, i samarbete med våra strategiska partner, till exempel USA och genom multilaterala insatser, bland annat med FN, Global Coalition to Defeat Da'esh och Global Counter Terrorism Forum (GCTF ).

Den här dagen får vi inte glömma att den enda vägen framåt är att stå enade och bestämda mot alla som försöker skada och splittra våra samhällen. EU kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med USA och alla dess partner för att göra denna värld till en säkrare plats.

Fortsätt läsa

Utbildning

Uttalande från kommissionär för krishantering Janez Lenarčič om den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker

publicerade

on

I samband med den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker (9 september) bekräftar EU sitt åtagande att främja och skydda varje barns rätt att växa i en säker miljö, få tillgång till kvalitetsutbildning och bygga en bättre och mer fredlig framtid, säger Janez Lenarčič (bilden).

Attacker mot skolor, elever och lärare har en förödande inverkan på tillgång till utbildning, utbildningssystem och samhällsutveckling. Tyvärr ökar deras förekomst i oroväckande takt. Detta framgår alltför tydligt av den senaste utvecklingen i Afghanistan och kriserna i Etiopien, Tchad, Afrikas Sahelregion, i Syrien, Jemen eller Myanmar, bland många andra. Global Coalition to Protect Education from Attack har identifierat mer än 2,400 2020 attacker mot utbildningsanläggningar, studenter och lärare 33, en ökning med 2019 procent sedan XNUMX.

Attacker mot utbildning utgör också brott mot internationell humanitär lag, regelverket som försöker begränsa effekterna av väpnade konflikter. Sådana kränkningar förökar sig, medan deras förövare sällan ställs till svars. I denna uppfattning sätter vi konsekvens av internationell humanitär rätt konsekvent i centrum för EU: s yttre åtgärder. Som en av de största humanitära givarna kommer EU därför att fortsätta att främja och förespråka global respekt för internationell humanitär lag, både av stater och icke-statliga väpnade grupper under en väpnad konflikt.

Annons

Utöver förstörelse av anläggningar leder attacker mot utbildning till långsiktig avstängning av lärande och undervisning, ökar risken för skolavhopp, leder till tvångsarbete och rekrytering av väpnade grupper och styrkor. Skolestängningar förstärker exponeringen för alla former av våld, inklusive sexuellt och könsbaserat våld eller tidigt och tvångsäktenskap, vars nivåer har ökat drastiskt under COVID-19-pandemin.

COVID-19-pandemin avslöjade och förvärrade utbildningens sårbarhet över hela världen. Nu, mer än någonsin, måste vi minimera störningar i utbildningsstörningar och se till att barn kan lära sig säkerhet och skydd.

Utbildningssäkerhet, inklusive ytterligare engagemang i deklarationen om säkra skolor, är en integrerad del av våra ansträngningar att skydda och främja rätten till utbildning för varje tjej och pojke.

Annons

Att reagera på och förebygga attacker mot skolor, stödja skyddande aspekter av utbildning och skydda elever och lärare kräver en samordnad och sektorsövergripande strategi.

Genom EU-finansierade projekt inom utbildning i nödsituationer hjälper vi till att minska och mildra riskerna med väpnade konflikter.

EU ligger fortfarande i framkant när det gäller att stödja utbildning i nödsituationer och avsätter 10% av sin budget för humanitärt bistånd för att stödja tillgång, kvalitet och skydd av utbildning.

Mer

Faktablad - Utbildning i nödsituationer

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend