Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Strategisk kompass är kontroversiell men bättre än likgiltighet säger Borrell

publicerade

on

EU: s utrikesministrar som möte i Bryssel idag (12 juli) diskuterade EU: s strategiska kompass. EU: s höga representant Josep Borrell sa att det var både ett viktigt och kontroversiellt initiativ och tillade: "Jag bryr mig inte om det är kontroversiellt, jag föredrar att ha kontroverser än likgiltighet."

Det är första gången utrikesministrarna snarare än försvarsministrarna diskuterar detta projekt som syftar till att stärka EU: s krishantering, motståndskraft, partnerskap och kapacitet. 

Strategisk kompass betraktas av Europeiska utrikestjänsten (EEAS) som ett av de viktigaste och mest ambitiösa projekten inom EU: s säkerhet och försvar. Det hoppas att det kan slutföras senast i mars 2022 med ett utkast som presenteras i november. Man hoppas att EU-staterna kommer att ge tydlig politisk-strategisk vägledning om vad de vill att EU ska uppnå på detta område under de närmaste 5 till 10 åren. 
Den kommer att vägleda användningen av instrument som EU har till sitt förfogande, inklusive de nyligen inrättade Europeiska fredsfaciliteten.

Annons

Cybersäkerhet

Cybersäkerhet: Alla EU-länder förbinder sig att bygga en kvantkommunikationsinfrastruktur

publicerade

on

Med Irlands senaste signatur av politisk förklaring för att öka den europeiska kapaciteten inom kvantteknik, cybersäkerhet och industriell konkurrenskraft har alla medlemsstater nu åtagit sig att tillsammans med Europeiska kommissionen och Europeiska rymdorganisationen bygga EuroQCI, en säker kvantkommunikationsinfrastruktur som spänner över hela EU. Sådana högpresterande, säkra kommunikationsnätverk kommer att vara avgörande för att möta Europas cybersäkerhetsbehov under de kommande åren. Ett Europa som passar för den digitala åldern Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Jag är mycket glad över att se alla EU: s medlemsstater samlas för att underteckna EuroQCI -deklarationen - European Quantum Communication infrastruktur initiativ - en mycket solid grund för Europas planer på att bli en stor spelare inom kvantkommunikation. Som sådan uppmuntrar jag dem alla att vara ambitiösa i sin verksamhet, eftersom starka nationella nätverk kommer att vara grunden för EuroQCI. ”

Kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton tillade: ”Som vi nyligen har sett är cybersäkerhet mer än någonsin en avgörande del av vår digitala suveränitet. Jag är mycket glad att se att alla medlemsstater nu ingår i EuroQCI-initiativet, en nyckelkomponent i vårt kommande säkra anslutningsinitiativ, som gör det möjligt för alla européer att få tillgång till skyddade, pålitliga kommunikationstjänster. ”

EuroQCI kommer att vara en del av en bredare kommissionens åtgärd för att lansera ett satellitbaserat säkert anslutningssystem som gör höghastighetsbredband tillgängligt överallt i Europa. Denna plan kommer att tillhandahålla pålitliga, kostnadseffektiva anslutningstjänster med förbättrad digital säkerhet. Som sådan kommer EuroQCI att komplettera befintliga kommunikationsinfrastrukturer med ytterligare ett säkerhetslager baserat på principerna för kvantmekanik - till exempel genom att tillhandahålla tjänster baserade på kvantnyckeldistribution, en mycket säker form av kryptering. Du kan hitta mer information här.

Annons

Fortsätt läsa

moskva

NATO vs Ryssland: Farliga spel

publicerade

on

Det verkar som om Svarta havet nyligen har blivit mer och mer en arena för konfrontation mellan Nato och Ryssland. En annan bekräftelse på detta var de stora militära övningarna Sea Breeze 2021, som nyligen avslutades i regionen, som Ukraina var värd för, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Sea Breeze - 2021-övningar är de mest representativa under hela deras innehav. De deltog i 32 länder, cirka 5,000 32 militärpersonal, 40 fartyg, 18 flygplan, XNUMX grupper av mark- och sjöspecialstyrkor från Ukraina, samt Natos medlems- och partnerländer, inklusive USA.

Huvudplatsen för övningarna var Ukraina, som av uppenbara skäl betraktar denna händelse som ett militärt och delvis politiskt stöd för dess suveränitet, främst med tanke på förlusten av Krim och den militärpolitiska återvändsgränden i Donbas. Dessutom hoppas Kiev att värd för ett sådant storskaligt evenemang kommer att bidra till en snabb integration av Ukraina i alliansen.

Annons

För några år sedan deltog Ryska federationens Svarta havsflotta regelbundet i denna serie manövrer. Sedan utarbetade de huvudsakligen humanitära uppgifter, liksom interaktion mellan flottorna i olika stater.

Under senare år har övningsscenariot förändrats avsevärt. Ryska fartyg är inte längre inbjudna till dem, och utvecklingen av åtgärder för att säkerställa luft- och anti-ubåtförsvar och amfibiska landningar - typiska marina stridsoperationer - har kommit i förgrunden.

Scenariot som tillkännagavs i år inkluderar en storskalig kustkomponent och simulerar ett multinationellt uppdrag för att stabilisera situationen i Ukraina och konfrontera olagliga väpnade grupper som stöds av en angränsande stat, ingen döljer särskilt att Ryssland menas med det.

Av uppenbara skäl följde de ryska väpnade styrkorna dessa övningar mycket noggrant. Och som det visade sig, inte förgäves! Havet patrullerades av ryska krigsfartyg och ryska stridsflygplan stod ständigt på himlen.

Som förväntat i Moskva gjorde Natos skepp flera försök att ordna provokationer. Två krigsfartyg-HNLMS Evertsen från holländska flottan och den brittiska HMS-försvararen försökte bryta mot Rysslands territorialvatten nära Krim, med hänvisning till det faktum att detta är Ukrainas territorium. Som ni vet erkänner inte väst Rysslands annektering av Krim 2014. Just under denna påskynd genomfördes dessa farliga manövrer.

Ryssland reagerade hårt. Under hotet om att öppna eld, var utländska fartyg tvungna att lämna Rysslands territorialvatten. Varken London eller Amsterdam medgav dock att detta var en provokation.

Enligt den speciella representanten för Natos generalsekreterare för länderna i Sydkaukasien och Centralasien, James Appathurai, kommer Nordatlantalliansen att förbli i Svarta havet för att stödja sina allierade och partners.

"Nato har en tydlig position när det gäller navigationsfrihet och det faktum att Krim är Ukraina, inte Ryssland. Under händelsen med HMS Defender visade Natos allierade fasthet när det gäller att försvara dessa principer," sade Appathurai.

I sin tur sade den brittiska utrikesministern Dominic Raab att brittiska krigsfartyg "kommer att fortsätta att komma in i Ukrainas territorialvatten." Han kallade rutten följt av inkräktaren den kortaste internationella rutten från Odessa till georgiska Batumi.

"Vi har all rätt att fritt passera genom ukrainska territorialvatten i enlighet med internationella standarder. Vi kommer att fortsätta att göra det", betonade den höga tjänstemannen.

Moskva sa att man inte skulle tillåta sådana incidenter i framtiden, och vid behov är man redo att tillämpa de "tuffaste och mest extrema åtgärderna" på överträdare, även om ett sådant scenario framställs av Kreml som "extremt oönskat" för Ryssland.

Många experter både i Ryssland och i väst började genast prata om det potentiella hotet från tredje världskriget, vilket faktiskt kan blossa upp på grund av Ukraina. Det är uppenbart att sådana prognoser inte är fördelaktiga för någon: varken Nato eller Ryssland. Ändå kvarstår en krigförande och beslutsam inställning på båda sidor, som bara kan orsaka rädsla och oro bland vanliga människor.

Även efter slutet av Sea Breeze 2021 fortsätter Nato att förklara att de inte kommer att lämna Svarta havet någonstans. Detta bekräftas redan genom att nya fartyg skickas till regionen.

Frågan är dock fortfarande öppen: är Nordatlantiska alliansen redo att vidta extrema åtgärder mot Ryssland under förevändning av att skydda Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, som fortfarande ihärdigt nekas tillträde till Nato?

Fortsätt läsa

Försvar

Handel med skjutvapen: Kommissionen inleder ett offentligt samråd för att se över EU: s regler om import och export av vapen

publicerade

on

Kommissionen har lanserat en offentligt samråd om granskningen av EU: s regler reglerar export, import och transitering av civila skjutvapen i syfte att stänga möjliga kryphål som människohandeln kan använda och förenkla den rättsliga ramen för juridiska handlare. Alla berörda parter uppmanas att bidra till den 11 oktober 2021. Resultatet av samrådet kommer att ingå i översynen av reglerna, förbättra spårbarheten och informationsutbytet och öka säkerheten vid export- och importkontrollförfaranden. Handel med skjutvapen matar organiserad brottslighet inom EU och ger upphov till politisk instabilitet i EU: s grannskap. Med utvecklingen av snabb paketleverans och ny teknik tar handel med skjutvapen nya former för att undkomma kontroller. Samtidigt står juridiska importörer och exportörer av skjutvapen inför en mängd olika regler i hela EU. Initiativet att se över den nuvarande lagstiftningen är en del av EU: s handlingsplan för handel med skjutvapen för perioden 2020 till 2025.

Kommissionär för inrikes frågor Ylva Johansson (avbildad) har också publicerat en bloggartikel uppmanar idag alla berörda parter att bidra till samrådet.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend