Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

EU bör göra det möjligt för militära koalitioner att hantera kriser, säger Tyskland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Tyskland uppmanade Europeiska unionen förra veckan att möjliggöra koalitioner av de villiga inom blocket att snabbt sätta in en militär styrka i en kris när medlemmarna diskuterade lärdomarna efter den kaotiska evakueringen från Afghanistan, skriva robin Emmott och Sabine Siebold.

EU: s ansträngningar för att skapa en snabb reaktionsstyrka har varit förlamade i mer än ett decennium trots inrättandet 2007 av ett system av stridsgrupper med 1,500 trupper som aldrig har använts på grund av tvister om finansiering och en ovilja att sätta in.

Men utträdet från USA-ledda trupper från Afghanistan har fört ämnet tillbaka till rampljuset, med EU ensam omöjligt att evakuera personal från länder där det utbildar utländska trupper, till exempel i Mali. Läs mer.

Annons

"Ibland finns det händelser som katalyserar historien, som skapar ett genombrott, och jag tror att Afghanistan är ett av dessa fall", säger EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell (avbildad) sade i Slovenien och tillade att han hoppades på en plan i oktober eller november.

Borrell uppmanade blocket att skapa en snabbt utplacerad "första inträdesstyrka" på 5,000 XNUMX trupper för att minska beroendet av USA. Han sa att president Joe Biden var den tredje ledaren i rad i USA som varnade européerna att hans land drog sig tillbaka från interventioner utomlands i Europas bakgård.

"Det representerar en varning för européerna, de måste vakna (och vakna) och ta sitt eget ansvar", sade han efter att ha ledt ett möte med EU: s försvarsministrar i Slovenien.

Annons

Diplomater vid mötet berättade för Reuters att det inte fanns något beslut om vägen framåt, och EU kunde inte komma överens om hur det snabbt skulle besluta att godkänna ett uppdrag utan att involvera alla 27 stater, deras nationella parlament och dem som vill ha FN: s godkännande.

Ombedd att kommentera den tyska uppmaningen sade USA: s utrikesdepartementets talesman Ned Price att "ett starkare, mer kapabelt Europa är i våra gemensamma intressen" och att Washington starkt stöder ett förstärkt samarbete mellan Europeiska unionen och den USA-ledda NATO-militära alliansen.

Europeiska unionens utrikespolitiska chef Josep Borrell anländer för att delta på G20 -mötet för utrikes- och utvecklingsministrar i Matera, Italien, 29 juni 2021. REUTERS/Yara Nardi

"Nato och EU måste knyta starkare och institutionella länkar och utnyttja varje institutions unika förmågor och styrkor för att undvika dubbelarbete och potentiellt slöseri med knappa resurser", sa han till en regelbunden nyhets briefing.

Förslaget från Tyskland, en av de starkaste militära makterna i EU men historiskt sett ovilligt att sända sina styrkor i strid, skulle förlita sig på ett gemensamt beslut av blocket men inte nödvändigtvis alla medlemmar som sätter in sina styrkor.

"I EU kan koalitioner av villiga agera efter ett gemensamt beslut av alla", sade den tyska försvarsministern Annegret Kramp-Karrenbauer i en tweet.

En snabb reaktionskraft ses som mer sannolik nu när Storbritannien har lämnat blocket. Storbritannien, en av Europas främsta militära makter vid sidan av Frankrike, hade varit skeptisk till kollektiv försvarspolitik.

EU -diplomater säger att de vill ha ett slutligt avtal om design och finansiering i mars. Frankrike tar över det sex månader långa EU-ordförandeskapet från Slovenien i januari.

Kramp-Karrenbauer sa att nyckelfrågan inte var om EU skulle inrätta en ny militär enhet, och diskussionen får inte stanna där.

"Den militära kapaciteten i EU: s medlemsländer finns," sa hon. "Nyckelfrågan för den europeiska säkerhets- och försvarspolisens framtid är hur vi äntligen använder vår militära kapacitet tillsammans."

Den slovenske försvarsministern Matej Tonin föreslog att en snabbreaktionsstyrka skulle kunna omfatta 5,000 20,000 till 27 XNUMX trupper, men utplaceringen bör inte bero på ett enhälligt beslut från EU: s XNUMX stater.

"Om vi ​​pratar om de europeiska stridsgrupperna är problemet att de på grund av konsensus nästan aldrig aktiveras", sa han till journalister.

"Kanske är lösningen att vi uppfinner en mekanism där den klassiska majoriteten kommer att räcka och de som är villiga kommer att kunna gå (framåt)."

9 / 11

20 år sedan 9/11: Uttalande av den höga representanten/vicepresidenten Josep Borrell

publicerade

on

Den 11 september 2001 dödade nästan 3,000 6,000 människor och skadade mer än XNUMX XNUMX dödliga attacker i amerikansk historia när kapade passagerarflyg kraschade in i World Trade Center, Pentagon och in i ett fält i Somerset County, Pennsylvania.

Vi hedrar minnet av dem som förlorade livet på denna dag, för 20 år sedan. Offren för terrorism glöms inte bort. Jag uttrycker min innerliga medkänsla för det amerikanska folket, särskilt de som förlorade sina nära och kära i attackerna. Terrorattacker är attacker mot oss alla.

9/11 markerade en vändning i historien. Det förändrade i grunden den globala politiska agendan-för första gången någonsin åberopade Nato artikel 5, vilket gjorde det möjligt för sina medlemmar att svara tillsammans i självförsvar, och det inledde kriget mot Afghanistan.

Annons

20 år senare förblir terrorgrupper som Al Qaida och Da'esh aktiva och virulenta i många delar av världen, till exempel i Sahel, Mellanöstern och Afghanistan. Deras attacker har orsakat tusentals offer världen över, enorm smärta och lidande. De försöker förstöra liv, skada samhällen och förändra vårt sätt att leva. De försöker destabilisera länder som helhet och de utsätts framför allt för sköra samhällen, men också våra västerländska demokratier och de värderingar vi står för. De påminner oss om att terrorism är ett hot vi lever med varje dag.

Nu, som då, står vi fast beslutna att bekämpa terrorism i alla dess former, var som helst. Vi står i beundran, ödmjukhet och tacksamhet till dem som riskerar sina liv för att skydda oss från detta hot och mot dem som svarar i efterdyningarna av attacker.

Vår erfarenhet av terrorism har lärt oss att det inte finns några enkla svar eller snabba lösningar. Att reagera på terrorism och våldsbejakande extremism med våld och militär styrka ensam hjälper inte att vinna hjärtan och sinnen. EU har därför tagit ett integrerat tillvägagångssätt genom att ta itu med grundorsakerna till våldsbejakande extremism, stänga av terroristernas finansieringskällor och stävja terroristinnehåll online. Fem EU -säkerhets- och försvarsuppdrag runt om i världen har mandat att bidra till kampen mot terrorism. I alla våra ansträngningar åtar vi oss att skydda oskyldiga liv, våra medborgare och våra värderingar, samt upprätthålla mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Annons

De senaste händelserna i Afghanistan tvingar oss att ompröva vårt tillvägagångssätt, i samarbete med våra strategiska partner, till exempel USA och genom multilaterala insatser, bland annat med FN, Global Coalition to Defeat Da'esh och Global Counter Terrorism Forum (GCTF ).

Den här dagen får vi inte glömma att den enda vägen framåt är att stå enade och bestämda mot alla som försöker skada och splittra våra samhällen. EU kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med USA och alla dess partner för att göra denna värld till en säkrare plats.

Fortsätt läsa

Utbildning

Uttalande från kommissionär för krishantering Janez Lenarčič om den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker

publicerade

on

I samband med den internationella dagen för att skydda utbildning från attacker (9 september) bekräftar EU sitt åtagande att främja och skydda varje barns rätt att växa i en säker miljö, få tillgång till kvalitetsutbildning och bygga en bättre och mer fredlig framtid, säger Janez Lenarčič (bilden).

Attacker mot skolor, elever och lärare har en förödande inverkan på tillgång till utbildning, utbildningssystem och samhällsutveckling. Tyvärr ökar deras förekomst i oroväckande takt. Detta framgår alltför tydligt av den senaste utvecklingen i Afghanistan och kriserna i Etiopien, Tchad, Afrikas Sahelregion, i Syrien, Jemen eller Myanmar, bland många andra. Global Coalition to Protect Education from Attack har identifierat mer än 2,400 2020 attacker mot utbildningsanläggningar, studenter och lärare 33, en ökning med 2019 procent sedan XNUMX.

Attacker mot utbildning utgör också brott mot internationell humanitär lag, regelverket som försöker begränsa effekterna av väpnade konflikter. Sådana kränkningar förökar sig, medan deras förövare sällan ställs till svars. I denna uppfattning sätter vi konsekvens av internationell humanitär rätt konsekvent i centrum för EU: s yttre åtgärder. Som en av de största humanitära givarna kommer EU därför att fortsätta att främja och förespråka global respekt för internationell humanitär lag, både av stater och icke-statliga väpnade grupper under en väpnad konflikt.

Annons

Utöver förstörelse av anläggningar leder attacker mot utbildning till långsiktig avstängning av lärande och undervisning, ökar risken för skolavhopp, leder till tvångsarbete och rekrytering av väpnade grupper och styrkor. Skolestängningar förstärker exponeringen för alla former av våld, inklusive sexuellt och könsbaserat våld eller tidigt och tvångsäktenskap, vars nivåer har ökat drastiskt under COVID-19-pandemin.

COVID-19-pandemin avslöjade och förvärrade utbildningens sårbarhet över hela världen. Nu, mer än någonsin, måste vi minimera störningar i utbildningsstörningar och se till att barn kan lära sig säkerhet och skydd.

Utbildningssäkerhet, inklusive ytterligare engagemang i deklarationen om säkra skolor, är en integrerad del av våra ansträngningar att skydda och främja rätten till utbildning för varje tjej och pojke.

Annons

Att reagera på och förebygga attacker mot skolor, stödja skyddande aspekter av utbildning och skydda elever och lärare kräver en samordnad och sektorsövergripande strategi.

Genom EU-finansierade projekt inom utbildning i nödsituationer hjälper vi till att minska och mildra riskerna med väpnade konflikter.

EU ligger fortfarande i framkant när det gäller att stödja utbildning i nödsituationer och avsätter 10% av sin budget för humanitärt bistånd för att stödja tillgång, kvalitet och skydd av utbildning.

Mer

Faktablad - Utbildning i nödsituationer

Fortsätt läsa

Frankrike

Huvudmisstänkt berättar att Paris attackerar rättegång att han är "en islamisk statssoldat"

publicerade

on

By

Huvudmisstänkte i ett jihadistiskt rasande som dödade 130 människor över Paris beskrev sig trotsigt som "en islamisk statssoldat" och ropade på överdomaren på onsdagen (8 september) i början av en rättegång mot attackerna 2015, skriva Tangi Salaün, Yiming Woo, Michaela Cabrera, Antony Paone, Ingrid Melander, Benoit Van Overstraeten, Blandine Henault och Ingrid Melander.

Salah Abdeslam, 31, tros vara den enda överlevande i gruppen som utförde pistol-och-bombattackerna på sex restauranger och barer, konserthuset Bataclan och en idrottsstadion den 13 november 2015, där hundratals skadades .

Han dök upp i rätten klädd i svart och hade en svart ansiktsmask. På frågan om sitt yrke tog fransk-marockanen bort masken och sa till domstolen i Paris: "Jag gav upp mitt jobb för att bli en islamisk statssoldat."

Annons

Medan de andra åtalade, som anklagas för att ha tillhandahållit vapen, bilar eller hjälpt till att planera attackerna, helt enkelt besvarade rutinfrågor om deras namn och yrke och annars var tysta, försökte Abdeslam tydligt använda rättegångsstarten som en plattform.

På uppdrag av hovets högsta domare att ge sitt namn använde Abdeslam Shahada, en islamisk ed, och sa: "Jag vill vittna om att det inte finns någon gud utom Allah och att Mohammad är hans tjänare."

Han ropade senare på domstolens högsta domare i två minuter och sa att de tilltalade hade behandlats "som hundar", rapporterade BFM -tv och tillade att någon i den offentliga delen av domstolen, där offren och offrens släktingar sitter, skrek tillbaka: " Din jävel, 130 människor dödades. "

Annons

Victor Edou, advokat för åtta Bataclan -överlevande, hade tidigare sagt att Abdeslams uttalande om att han är en islamisk statssoldat var "mycket våldsamt".

"Några av mina klienter mår inte så bra ... efter att ha hört ett uttalande som de tog som ett nytt, direkt hot", sa han. "Det kommer att vara så i nio månader."

Andra sa att de försökte inte lägga stor vikt vid Abdeslams kommentarer.

"Jag behöver mer för att bli chockad ... jag är inte rädd", säger Thierry Mallet, en Bataclan -överlevare.

Ansvaret för attackerna hävdades av Islamiska staten, som hade uppmanat anhängare att attackera Frankrike för sitt engagemang i kampen mot den militanta gruppen i Irak och Syrien.

Franska polisstyrkor säkra nära Paris tingshus på Ile de la Cite France innan rättegången mot Paris attacker i november 2015 startade i Paris, Frankrike, 8 september 2021. REUTERS/Christian Hartmann
En minnesplakett för offren för Paris attacker i november 2015 ses i närheten av baren och restaurangen som tidigare hette Comptoir Voltaire i Paris, Frankrike, 1 september 2021. Tjugo åtalade kommer att stå inför rättegången mot Paris attacker i november 2015 från 8 september 2021 till 25 maj 2022 i Paris tingshus på Ile de la Cite, med nästan 1,800 300 civila parter, mer än 1 advokater, hundratals journalister och storskaliga säkerhetsutmaningar. Bild tagen 2021 september XNUMX. REUTERS/Sarah Meyssonnier/File Photo

Före rättegången hade överlevande och offrens anhöriga sagt att de var otåliga att höra vittnesbörd som kan hjälpa dem att bättre förstå vad som hände och varför det gjorde det.

"Det är viktigt att offren kan vittna, kan berätta för gärningsmännen, de misstänkta som står på läktaren, om smärtan", säger Philippe Duperron, vars 30-årige son Thomas dödades i attackerna.

"Vi väntar också med spänning eftersom vi vet att när denna prövning äger rum kommer smärtan, händelserna, att allt kommer tillbaka till ytan."

Rättegången förväntas pågå i nio månader, med nästan 1,800 300 målsägande och mer än XNUMX advokater som är inblandade i det som justitieminister Eric Dupond-Moretti kallade ett aldrig tidigare skådat domstolsmaraton. Hovets högsta domare, Jean-Louis Peries, sa att det var en historisk rättegång.

Elva av de 20 åtalade sitter redan i fängelse i väntan på rättegång och sex kommer att prövas i frånvaro - de flesta av dem tros vara döda. De flesta riskerar livstids fängelse om de döms.

Polisen monterade tät säkerhet runt tingshuset Palais de Justice i centrala Paris. De åtalade dök upp bakom en förstärkt glaspartition i en specialbyggd rättssal och alla människor måste passera flera kontrollpunkter för att komma in i rätten. Läs mer.

"Terrorhotet i Frankrike är högt, speciellt ibland som angreppets rättegång", säger inrikesminister Gerald Darmanin till France Inter -radio.

De första dagarna av rättegången förväntas i stort sett vara processuella. Offerens vittnesmål startar den 28 september. Hörandet av de anklagade börjar i november, men de kommer inte att vittna om attackens natt och veckan före dem förrän i mars. Läs mer.

En dom väntas inte före slutet av maj, men Bataclan -överlevaren Gaetan Honore, 40, sa att det var viktigt att vara där från början.

"Det var viktigt att vara här den första dagen, symboliskt. Jag hoppas på något sätt förstå hur detta kan hända", sa han.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend