Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

EU ska upprätta en snabbinsatsstyrka med upp till 5000 soldater

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

EU:s utrikes- och försvarsministrar enades på måndagen om en säkerhetsstrategi för att öka blockets militära inflytande efter att kriget har återvänt till Europa. Detta inkluderar att etablera en snabbinsatsstyrka på upp till 5,000 XNUMX soldater som snabbt kan sättas in i en kris.

Josep Borrell, EU:s utrikeschef, konstaterade att "hoten ökar och kostnaden för passivitet är tydlig". Han kallade också dokumentet som beskriver europeiska ambitioner inom försvar och säkerhet till 2030 för "en vägledning till handling".

Strategin utvecklades 2020 före pandemin, det kaotiska tillbakadragandet från Afghanistan och kriget i Ukraina. EU införde hårdare sanktioner mot Moskva efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari.

EU måste kunna "skydda sina medborgare" och bidra till internationell säkerhet och fred, konstaterade blocket i ett uttalande. Detta är särskilt viktigt i ett ögonblick då Europa har återupptagits i krig, på grund av den oprovocerade och omotiverade ryska aggressionen mot Ukraina samt stora geopolitiska förändringar.

Ryssland beskrev invasionen av Ukraina som en "särskild militär aktion" för att avväpna Ukraina.

Ändå gjorde EU det klart att man ser sina ansträngningar som ett komplement till den nordatlantiska fördragsorganisationen och inte konkurrerar med den USA-ledda militära alliansen för västvärldens försvar.

Enligt Christine Lambrecht, försvarsminister, är Tyskland redo att leverera kärnan till EU:s nya snabbinsatsstyrka 2025. I år kommer den att vara fullt operativ.

Annons

Den nya styrkan kommer att ersätta de EU-stridsgrupper som blocket har använt sedan 2007, men inte de som det har för närvarande. Efter europeiska länders okontrollerbara tillbakadragande från Kabul, augusti, tog planerna på en förnyelse fart.

Säkerhetsstrategin, även känd som den strategiska kompassen, förväntas godkännas av EU:s ledare vid ett toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend