Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

NATO har precis öppnat en ny flygbas i Albanien. Det är en bra sak

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Nato ökar sin närvaro på västra Balkan. Som ett stöd för regionen har Nato förvandlat en sovjetisk flygbas i Albanien till ett nytt operationscentrum. Albanien har välkomnat initiativet med öppna armar och visat sin entusiasm för att stärka säkerhetspartnerskapen med Nato. Albaniens beslut återspeglar dess anpassning till västvärlden, särskilt som svar på den senaste tidens spänningar till följd av Rysslands agerande i Ukraina - skriver Arta Haxhixhemajli.

Bygget av flygbasen började strax före kriget i Ukraina, föranledd av Moskvas antivästliga känsla på Balkan. Albaniens strategiska läge och eskalerande geopolitiska spänningar i regionen gjorde det enkelt att etablera en bas där.

Albanien är medlem i Nato men fortfarande har inga egna stridsflygplan. Albanien öppnade flygbasen för NATO och Force Eurofighters landat för första gången. Dessutom Nato förbetalt flygbasen till ett värde av cirka 50 miljoner euro inklusive lagringsanläggningar, kontrolltorn, rymningar och hangarer.

Det var först Genomförandet av Natos säkerhetsprogram i Albanien och ceremonin för flygbasen var en enorm milstolpe, som betonade Albaniens roll för att främja säkerheten i regionen.

Den nya flygbasen understryker kopplingen och samarbetet mellan Nato och Albanien. Det signalerar Albaniens vilja att vara mer aktiv och stödja Natos mål på västra Balkan. Natos tillförordnade talesperson Dylan White betonar flygbasens betydelse för dess strategiska betydelse när det gäller avskräckning och försvar i Europa och regionen. 

Smakämnen renovering av flygbasen Kucova i Albanien är en strategisk och geopolitisk investering som visar Natos hållning på västra Balkan. Albanien har ett strategiskt läge ur ett geopolitiskt perspektiv i Medelhavsområdet.

Med den nya flygbasen kommer Natos nav-intresse att öka ytterligare. Det kommer att ta emot och ta emot trupper och flygbesättningar med vikten av säkerheten och säkerhetsiseringen av regionen. Kucova-basen kommer värd stridsflygplan från Grekland och Italien till skydda det albanska luftrummet som en del av Natos integrerade luft- och missilförsvarssystem. 

Annons

Regionen på västra Balkan spelar en avgörande roll i Rysslands geopolitiska inflytande och konfrontation med väst. Medan Ryssland förföljer hård makt i Ukraina har dess inflytande och ekonomiska inflytande på västra Balkan minskat. Natos närvaro tar överhanden. I och med öppnandet av flygbasen visar Nato än en gång att Rysslands geopolitiska fotspår kan läggas åt sidan.

Samtidigt Ukrainas president Volodymyr Zelensky samvärd toppmötet i Ukraina sydöstra Europa i Tirana med Albaniens premiärminister Edi Rama. Ukrainas president begärda på toppmötet att ha militär utrustning från västra Balkan så att det kunde hjälpa till i kampen mot Ryssland. Zelensky sa också att han vill ha Balkanstöd för visionen om fred i Ukraina och främjas idéen av gemensam vapenproduktion under toppmötet i Tirana. Medan Ukraina försöker stärka sin defensiva förmåga och motverka Ryssland, ger Ukraina en hävstång att ha en allierad som Albanien med så starka band med Nato. Trots öppnandet av flygbasen känner Edi Rama empati med den andre lust att öppna en ny flottbas i Porto-Romano i sitt land som Nato kan använda. 

Beslutet att återöppna Kucova-flygbasen återspeglar Natos avsikt att förbättra säkerhetslandskapet i Europa och västra Balkan. NATO moderniserar sin infrastruktur som en del av sin säkerhet och öppnar nya baser som kommer att reagera snabbt vid eventuella säkerhetsutmaningar i regionen.

Flygbasen betyder mer än bara militär kapacitet. Det är en symbol för det djupare samarbetet och samarbetet mellan Nato och Albanien och pågående motåtgärder mot elak och konfliktinflytande på västra Balkan. Det är ett tecken på vänskap och säkerhet för människor på västra Balkan, som jag.

Arta Haxhixhemajli är en Kosovo-forskare, en icke-resident Fellow vid German Marshall Fund i USA och en fellow med Young Voices Europe. Hennes forskning täcker internationella relationer, säkerhet och geopolitik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend