Anslut dig till vårt nätverk!

Cybersäkerhet

EU föreslår en cyberförsvarsplan när oron för Ryssland ökar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

På torsdagen (10 november) presenterade Europeiska kommissionen två planer för att ta itu med den försämrade säkerhetsmiljön efter Rysslands invasion i Ukraina. Dessa planer var att stärka cyberförsvaret och ge väpnade styrkor mer frihet att korsa gränser.

Enligt EU:s verkställande direktör var ryska cyberattacker mot EU-länder och deras allierade ett "väckarklocka". Den angav att det krävdes mer åtgärder för att skydda medborgare, väpnade styrkor samt samarbete med Nato.

Josep Borrell, EU:s utrikespolitiska chef, sa: "Kriget är tillbaka vid våra gränser" och att Rysslands aggression mot Ukraina undergrävde freden och det internationella regelbaserade systemet globalt. Han pratade på en presskonferens för att avslöja planerna.

"Det påverkar oss, och vi måste anpassa vår försvarspolitik till den här miljön."

Separat varnade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för växande hot mot cyberrymden. Han noterade nyligen attacker mot satelliter, kritisk infrastruktur och regeringsdepartement som en del av Rysslands krig mot Ukraina.

I ett tal som hölls i Rom uttalade chefen för den amerikanska försvarsalliansen att cyberrymden är "ett ständigt omtvistat utrymme" och att gränsen mellan konflikt och kris är suddig.

"Jag vädjar till allierade att engagera sig för cyberförsvar. Ökat samarbete, expertis och pengar. Detta är en väsentlig del av vårt kollektiva försvar och vi delar det alla."

Annons

FÖRMÅGOR

Europeiska kommissionens politik skulle öka EU:s cyberförsvarskapacitet och förbättra samordningen och samarbetet mellan civila och militära cybergemenskaper.

Detta initiativ är en del av en uppsättning åtgärder som kommissionen har föreslagit för att förbättra EU:s cybersäkerhet mot bakgrund av de senaste cyberattackerna mot regeringar och företag runt om i världen.

Förra veckan uppgav ENISA, EU:s cybersäkerhetsbyrå, att invasionen av Ukraina ledde till allvarligare och utbredda cyberattacker i EU under det senaste året.

Kommissionen har också föreslagit en separat handlingsplan för militär rörlighet. Denna plan syftar till att hjälpa EU-länder och deras allierade att transportera trupper och utrustning mer effektivt, arbeta mot "bättre uppkopplad infrastruktur" och stärka samarbetet med Nato.

"För att militära styrkor ska kunna påverka på marken måste de röra sig snabbt. De kan inte hindras av byråkrati och brist på anpassningsbar infrastruktur", sa Margrethe Vestager, kommissionens vice ordförande, vid torsdagens presskonferens.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend