Anslut dig till vårt nätverk!

Cybersäkerhet

Sex personer sanktionerade för cyberattacker mot EU:s medlemsländer och Ukraina

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionens råd har godkänt ytterligare restriktiva åtgärder mot sex personer inblandade i cyberattacker som påverkar informationssystem som rör kritisk infrastruktur, kritiska tillståndsfunktioner, lagring eller bearbetning av hemligstämplad information och statliga räddningsteam i EU:s medlemsländer. För första gången vidtas restriktiva åtgärder mot cyberkriminella aktörer som använder ransomware-kampanjer mot viktiga tjänster, såsom hälsa och bank.

De nya listorna inkluderar två medlemmar av "Callisto-gruppen", Ruslan Peretyatko och Andrey Korinets. "Callisto-gruppen" är en grupp ryska militära underrättelsetjänstemän som genomför cyberoperationer mot EU:s medlemsländer och tredjeländer genom ihållande nätfiskekampanjer som är avsedda att stjäla känslig data i kritiska statliga funktioner, inklusive försvar och yttre förbindelser.

EU riktade sig också mot Oleksandr Sklianko och Mykola Chernykh från "Hackergruppen Armageddon", en grupp som stöds av Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) som utförde olika cyberattacker med betydande inverkan på regeringarna i EU:s medlemsländer. och Ukraina, inklusive genom att använda nätfiske-e-postmeddelanden och kampanjer med skadlig programvara.

Dessutom sanktioneras också Mikhail Tsarev och Maksim Galochkin, nyckelspelare i utbyggnaden av skadliga program "Conti" och "Trickbot" och involverade i "Wizard Spider". Trickbot är ett skadligt spionprogram, skapat och utvecklat av hotgruppen 'Wizard Spider', som har genomfört ransomware-kampanjer i en mängd olika sektorer, inklusive viktiga tjänster som hälsa och bank, och är därför ansvarig för betydande ekonomisk skada i Europa Union.

EU:s horisontella cybersanktionsordning gäller för närvarande 14 personer och fyra enheter. Det inkluderar en frysning av tillgångar och ett reseförbud. Dessutom är EU-personer och enheter förbjudna att göra medel tillgängliga för de listade. Med dessa nya listor bekräftar EU och dess medlemsländer sin vilja att intensifiera ansträngningarna för att ge ett starkare och mer hållbart svar på ihållande skadliga cyberaktiviteter riktade mot EU, dess medlemsländer och partner.

Detta är i linje med gemensamma ansträngningar med våra internationella partners, såsom Storbritannien och USA, för att störa och reagera på cyberbrottslighet. EU är fortfarande engagerat i ett globalt, öppet och säkert cyberrymden och upprepar behovet av att stärka det internationella samarbetet för att främja den regelbaserade ordningen på detta område.

Annons

I juni 2017 upprättade EU ett ramverk för ett gemensamt EU-diplomatiskt svar på skadliga cyberaktiviteter ("verktygslådan för cyberdiplomati"). Ramverket tillåter EU och dess medlemsländer att använda alla GUSP-åtgärder, inklusive restriktiva åtgärder vid behov, för att förhindra, avskräcka, avskräcka och reagera på skadliga cyberaktiviteter som riktar sig mot EU:s och dess medlemsländers integritet och säkerhet.

EU:s ramverk för restriktiva åtgärder mot cyberattacker som hotar EU och dess medlemsländer upprättades i maj 2019. Den 21 maj 2024 godkände rådet slutsatser om framtiden för cybersäkerhet i syfte att ge vägledning och fastställa principer för att bygga upp ett cybersäkrare och mer motståndskraftigt EU.

Europeiska unionen och dess medlemsländer, tillsammans med sina internationella partner, har starkt fördömt den skadliga cyberaktivitet som bedrivs av Ryska federationen. Detta var också fallet 2020 på attacken mot Ukraina, som riktade sig till satellitnätet KA-SAT, som ägs av Viasat.

Ryssland har fortsatt sitt mönster av oansvarigt beteende i cyberrymden, som också utgjorde en integrerad del av dess illegala och omotiverade invasion av Ukraina. EU kommer att fortsätta att stärka sitt samarbete, särskilt med Ukraina, för att främja internationell säkerhet och stabilitet i cyberrymden, öka den globala motståndskraften och öka medvetenheten om cyberhot och skadliga cyberaktiviteter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend