Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Försvarsindustrin: Kommissionen startar Europeiska försvarsfonden med 1.2 miljarder euro och tilldelar 26 nya industriella samarbetsprojekt för mer än 158 miljoner euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kommissionen har antagit ett beslutspaket som stöder EU: s försvarsindustris konkurrenskraft och innovationskapacitet. Antagandet av det första Europeiska försvarsfonden (EDF) årliga arbetsprogram banar väg för omedelbar lansering av 23 ansökningsomgångar för totalt 1.2 miljarder euro i EU-finansiering till stöd för samarbetsprojekt inom forskning och utveckling. Vidare valdes 26 nya projekt med en budget på mer än 158 miljoner euro ur EUF: s föregångarprogram, European Defense Industry Development Program (EDIDP). Dessutom fick två stora kapacitetsutvecklingsprojekt idag ett direkt tilldelat bidrag på 137 miljoner euro under EDIDP.

En verkställande vice ordförande i Europa för den digitala tidsåldern Margrethe Vestager sa: ”Europeiska försvarsfonden spelar nu en nyckelroll för att göra försvarsindustriellt samarbete i Europa till en permanent verklighet. Detta kommer att främja EU: s konkurrenskraft och bidra till att uppnå våra tekniska ambitioner. Med ett betydande deltagande från företag i alla storlekar och från hela EU ger fonden stora möjligheter att främja innovation och spetskompetens. 30% av finansieringen till små och medelstora företag är en mycket lovande start. ”

Kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, sade: ”2021 kommer Europeiska försvarsfonden att leva upp. Med EU: s första dedikerade försvarsprogram kommer europeiskt försvarssamarbete att bli normen. Offentliga myndigheter kommer att spendera bättre tillsammans, och företag - stora som små - från alla medlemsstater kommer att gynnas, vilket resulterar i mer integrerade europeiska försvarsindustrins värdekedjor. Endast 2021 kommer EDF att finansiera upp till 1.2 miljarder euro i avancerade försvarsförmåga-projekt som nästa generation av flygplan, stridsvagnar eller fartyg, samt kritiska försvarstekniker som militärmoln, AI, halvledare, rymd, cyber- eller medicinska motåtgärder. ”

Annons

2021 EDF: s arbetsprogram: En stegvis förändring av ambitionen

Under det första året kommer EUF att samfinansiera stora och komplexa projekt för totalt 1.2 miljarder euro. För att finansiera denna ambitiösa utbyggnad har EUF-budgeten 2021 på 930 miljoner euro kompletterats med en "påfyllning" på 290 miljoner euro från 2022 EUF-budgeten. Detta gör det möjligt att starta stora och ambitiösa kapacitetsutvecklingsprojekt samtidigt som man säkerställer en bred tematisk täckning av andra lovande ämnen.

Med målet att minska fragmenteringen av EU: s försvarsförmåga, förbättra konkurrenskraften för EU: s försvarsindustri och interoperabiliteten mellan produkter och teknik, 2021 EDF-arbetsprogram kommer att stimulera och stödja ett antal kapacitetsutvecklings- och standardiseringsprojekt.

Under det första året kommer EUF att fördela omkring 700 miljoner euro för beredning av storskaliga och komplexa försvarsplattformar och system som nästa generations stridsystem eller fordonsflotta, digitala och modulära fartyg och ballistiskt missilförsvar.

Cirka 100 miljoner euro kommer att ägnas åt kritisk teknik, vilket kommer att förbättra prestanda och motståndskraft hos försvarsutrustning såsom artificiell intelligens och moln för militära operationer, halvledare inom området infraröda och radiofrekventa komponenter.

EUF kommer också att öka synergier med annan civil EU-politik och program, särskilt inom området plats (cirka 50 miljoner euro), medicinsk respons (cirka 70 miljoner euro) och digital och cyber (cirka 100 miljoner euro). Detta syftar till att främja korsbefruktning, möjliggöra nya aktörers inträde och minska tekniska beroenden.

Fonden kommer att spjutspetsinnovation genom mer än 120 miljoner euro tilldelas störande teknik och specifika öppna samtal för små och medelstora företag. Det kommer att främja spelförändrande innovationer, särskilt inom kvantteknologi, additiv tillverkning och över horisontens radar, och utnyttja lovande små och medelstora företag och nystartade företag.

Resultat av EDIDP 2020: 26 nya projekt och två direkta utmärkelser

Den sista finansieringscykeln för EDIDP resulterade i tilldelningen av stöd till utvecklingen av ett antal nya försvarsfunktioner i områden som är så olika och kompletterande som sjösäkerhet, cybersituationsmedvetenhet eller mark- och luftstrid.

I synnerhet 26 nya projekt med en budget på mer än € 158m valdes för finansiering med stort fokus på övervakningskapacitet (både rymdbaserad och maritim kapacitet), motståndskraft (kemisk biologisk radiologisk kärnkraftsdetektering, Counter-obemannade luftsystem) och avancerade kapaciteter (precision strejk, markstrid, luft bekämpa).

EDIDP-cykeln 2020 bekräftar även i år Europeiska försvarsfondens anpassningsbara modell, nämligen:

  • Mycket attraktivt program: 63 förslag som tävlar i samtal som involverar mer än 700 enheter;
  • Förstärkt försvarssamarbete: i genomsnitt 16 enheter från sju medlemsstater som deltar i varje projekt;
  • Bred geografisk täckning: 420 enheter från 25 medlemsstater som deltar i projekten;
  • Stort engagemang för små och medelstora företag: 35% av enheterna och drar nytta av 30% av den totala finansieringen;
  • Överensstämmelse med andra EU-försvarsinitiativ: särskilt Permanent Structured Cooperation, med 15 av 26 projekt som har PESCO-status.

Under EDIDP 2020 deltar tio enheter som kontrolleras av tredjeländer i utvalda förslag efter giltiga säkerhetsbaserade garantier.

Dessutom fick två stora kapacitetsutvecklingsprojekt totalt bidrag € 137m med tanke på deras höga strategiska betydelse:

  • MANLIGA RPAS, också känd som Eurodronesom stöder utvecklingen av en drone med medelhöjd och lång uthållighet (100 miljoner euro). Tillsammans med andra utvalda projekt till stöd för nyttolast för taktiska drönare, svärm av drönare, sensorer, lågt observerbara taktiska system, mer än 135 miljoner euro kommer att investeras för att bygga teknisk suveränitet i drönare, en kritisk tillgång för EU: s väpnade styrkor.
  • Den europeiska säkerhetsdefinierade radioen (37 miljoner euro), ESSOR, stärka EU: s väpnade styrkers driftskompatibilitet genom att skapa en europeisk standardisering för kommunikationsteknik (programradio). Tillsammans med andra projekt som valts ut till stöd för säker och motståndskraftig kommunikation (med användning av kvantnyckelfördelning), optisk punkt-till-punkt-kommunikation mellan militära plattformar och lösningar för taktiska nätverk, mer än 48 miljoner euro kommer att investeras i säkra kommunikationssystem.
Bakgrund

Europeiska försvarsfonden utgör unionens flaggskeppsinstrument för att stödja försvarssamarbetet i Europa och är en språngbräda för EU: s strategiska autonomi. Samtidigt som den kompletterar medlemsstaternas ansträngningar främjar fonden samarbete mellan företag av alla storlekar och forskningsaktörer i hela EU. Fonden har en budget på 7.953 miljarder euro i löpande priser, varav ungefär en tredjedel kommer att finansiera konkurrenskraftiga och samarbetsvilliga forskningsprojekt, särskilt genom bidrag och två tredjedelar kommer att komplettera medlemsstaternas investeringar genom samfinansiering av kostnaderna för utveckling av försvarsmakt. efter forskningssteget.

EDF-föregångarprogrammen var det europeiska försvarsindustrins utvecklingsprogram (EDIDP), med 500 miljoner euro för 2019-2020, och den förberedande åtgärden för försvarsforskning (PADR), som hade en budget på 90 miljoner euro för 2017-2019. Deras mål, på samma sätt som Europeiska försvarsfonden, var att främja en innovativ och konkurrenskraftig försvarsteknologisk och industriell bas och bidra till EU: s strategiska autonomi. PADR täckte forskningsfasen för försvarsprodukter, inklusive störande teknik, medan EDIDP har stött samarbetsprojekt relaterade till utveckling, inklusive design och prototyper.

Mer

EDF faktablad, juni 2021

EDF 2021-projekt, juni 2021

EDIDP 2020-projekt, juni 2021

En personsökare per EDIDP 2020-projekt, juni 2021

EU: s försvar får en boost när EDF blir verklighet den 29 april 2021

GD DEFIS webbplats - Europeiska försvarsindustrin

Fortsätt läsa
Annons

Cybersäkerhet

Cybersäkerhet: Alla EU-länder förbinder sig att bygga en kvantkommunikationsinfrastruktur

publicerade

on

Med Irlands senaste signatur av politisk förklaring för att öka den europeiska kapaciteten inom kvantteknik, cybersäkerhet och industriell konkurrenskraft har alla medlemsstater nu åtagit sig att tillsammans med Europeiska kommissionen och Europeiska rymdorganisationen bygga EuroQCI, en säker kvantkommunikationsinfrastruktur som spänner över hela EU. Sådana högpresterande, säkra kommunikationsnätverk kommer att vara avgörande för att möta Europas cybersäkerhetsbehov under de kommande åren. Ett Europa som passar för den digitala åldern Executive Vice President Margrethe Vestager sa: ”Jag är mycket glad över att se alla EU: s medlemsstater samlas för att underteckna EuroQCI -deklarationen - European Quantum Communication infrastruktur initiativ - en mycket solid grund för Europas planer på att bli en stor spelare inom kvantkommunikation. Som sådan uppmuntrar jag dem alla att vara ambitiösa i sin verksamhet, eftersom starka nationella nätverk kommer att vara grunden för EuroQCI. ”

Kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton tillade: ”Som vi nyligen har sett är cybersäkerhet mer än någonsin en avgörande del av vår digitala suveränitet. Jag är mycket glad att se att alla medlemsstater nu ingår i EuroQCI-initiativet, en nyckelkomponent i vårt kommande säkra anslutningsinitiativ, som gör det möjligt för alla européer att få tillgång till skyddade, pålitliga kommunikationstjänster. ”

EuroQCI kommer att vara en del av en bredare kommissionens åtgärd för att lansera ett satellitbaserat säkert anslutningssystem som gör höghastighetsbredband tillgängligt överallt i Europa. Denna plan kommer att tillhandahålla pålitliga, kostnadseffektiva anslutningstjänster med förbättrad digital säkerhet. Som sådan kommer EuroQCI att komplettera befintliga kommunikationsinfrastrukturer med ytterligare ett säkerhetslager baserat på principerna för kvantmekanik - till exempel genom att tillhandahålla tjänster baserade på kvantnyckeldistribution, en mycket säker form av kryptering. Du kan hitta mer information här.

Annons

Fortsätt läsa

moskva

NATO vs Ryssland: Farliga spel

publicerade

on

Det verkar som om Svarta havet nyligen har blivit mer och mer en arena för konfrontation mellan Nato och Ryssland. En annan bekräftelse på detta var de stora militära övningarna Sea Breeze 2021, som nyligen avslutades i regionen, som Ukraina var värd för, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Sea Breeze - 2021-övningar är de mest representativa under hela deras innehav. De deltog i 32 länder, cirka 5,000 32 militärpersonal, 40 fartyg, 18 flygplan, XNUMX grupper av mark- och sjöspecialstyrkor från Ukraina, samt Natos medlems- och partnerländer, inklusive USA.

Huvudplatsen för övningarna var Ukraina, som av uppenbara skäl betraktar denna händelse som ett militärt och delvis politiskt stöd för dess suveränitet, främst med tanke på förlusten av Krim och den militärpolitiska återvändsgränden i Donbas. Dessutom hoppas Kiev att värd för ett sådant storskaligt evenemang kommer att bidra till en snabb integration av Ukraina i alliansen.

Annons

För några år sedan deltog Ryska federationens Svarta havsflotta regelbundet i denna serie manövrer. Sedan utarbetade de huvudsakligen humanitära uppgifter, liksom interaktion mellan flottorna i olika stater.

Under senare år har övningsscenariot förändrats avsevärt. Ryska fartyg är inte längre inbjudna till dem, och utvecklingen av åtgärder för att säkerställa luft- och anti-ubåtförsvar och amfibiska landningar - typiska marina stridsoperationer - har kommit i förgrunden.

Scenariot som tillkännagavs i år inkluderar en storskalig kustkomponent och simulerar ett multinationellt uppdrag för att stabilisera situationen i Ukraina och konfrontera olagliga väpnade grupper som stöds av en angränsande stat, ingen döljer särskilt att Ryssland menas med det.

Av uppenbara skäl följde de ryska väpnade styrkorna dessa övningar mycket noggrant. Och som det visade sig, inte förgäves! Havet patrullerades av ryska krigsfartyg och ryska stridsflygplan stod ständigt på himlen.

Som förväntat i Moskva gjorde Natos skepp flera försök att ordna provokationer. Två krigsfartyg-HNLMS Evertsen från holländska flottan och den brittiska HMS-försvararen försökte bryta mot Rysslands territorialvatten nära Krim, med hänvisning till det faktum att detta är Ukrainas territorium. Som ni vet erkänner inte väst Rysslands annektering av Krim 2014. Just under denna påskynd genomfördes dessa farliga manövrer.

Ryssland reagerade hårt. Under hotet om att öppna eld, var utländska fartyg tvungna att lämna Rysslands territorialvatten. Varken London eller Amsterdam medgav dock att detta var en provokation.

Enligt den speciella representanten för Natos generalsekreterare för länderna i Sydkaukasien och Centralasien, James Appathurai, kommer Nordatlantalliansen att förbli i Svarta havet för att stödja sina allierade och partners.

"Nato har en tydlig position när det gäller navigationsfrihet och det faktum att Krim är Ukraina, inte Ryssland. Under händelsen med HMS Defender visade Natos allierade fasthet när det gäller att försvara dessa principer," sade Appathurai.

I sin tur sade den brittiska utrikesministern Dominic Raab att brittiska krigsfartyg "kommer att fortsätta att komma in i Ukrainas territorialvatten." Han kallade rutten följt av inkräktaren den kortaste internationella rutten från Odessa till georgiska Batumi.

"Vi har all rätt att fritt passera genom ukrainska territorialvatten i enlighet med internationella standarder. Vi kommer att fortsätta att göra det", betonade den höga tjänstemannen.

Moskva sa att man inte skulle tillåta sådana incidenter i framtiden, och vid behov är man redo att tillämpa de "tuffaste och mest extrema åtgärderna" på överträdare, även om ett sådant scenario framställs av Kreml som "extremt oönskat" för Ryssland.

Många experter både i Ryssland och i väst började genast prata om det potentiella hotet från tredje världskriget, vilket faktiskt kan blossa upp på grund av Ukraina. Det är uppenbart att sådana prognoser inte är fördelaktiga för någon: varken Nato eller Ryssland. Ändå kvarstår en krigförande och beslutsam inställning på båda sidor, som bara kan orsaka rädsla och oro bland vanliga människor.

Även efter slutet av Sea Breeze 2021 fortsätter Nato att förklara att de inte kommer att lämna Svarta havet någonstans. Detta bekräftas redan genom att nya fartyg skickas till regionen.

Frågan är dock fortfarande öppen: är Nordatlantiska alliansen redo att vidta extrema åtgärder mot Ryssland under förevändning av att skydda Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, som fortfarande ihärdigt nekas tillträde till Nato?

Fortsätt läsa

Försvar

Strategisk kompass är kontroversiell men bättre än likgiltighet säger Borrell

publicerade

on

EU: s utrikesministrar som möte i Bryssel idag (12 juli) diskuterade EU: s strategiska kompass. EU: s höga representant Josep Borrell sa att det var både ett viktigt och kontroversiellt initiativ och tillade: "Jag bryr mig inte om det är kontroversiellt, jag föredrar att ha kontroverser än likgiltighet."

Det är första gången utrikesministrarna snarare än försvarsministrarna diskuterar detta projekt som syftar till att stärka EU: s krishantering, motståndskraft, partnerskap och kapacitet. 

Strategisk kompass betraktas av Europeiska utrikestjänsten (EEAS) som ett av de viktigaste och mest ambitiösa projekten inom EU: s säkerhet och försvar. Det hoppas att det kan slutföras senast i mars 2022 med ett utkast som presenteras i november. Man hoppas att EU-staterna kommer att ge tydlig politisk-strategisk vägledning om vad de vill att EU ska uppnå på detta område under de närmaste 5 till 10 åren. 
Den kommer att vägleda användningen av instrument som EU har till sitt förfogande, inklusive de nyligen inrättade Europeiska fredsfaciliteten.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend