Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska fredskorps

World Peace Conference 2021: Främja fred genom social integration

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Representanter vid världsfredskonferensen (4-5 december) gjorde följande fredsdeklaration i Dhaka.

 1. Vi, representanter för regeringar, lagstiftare, akademi, civilsamhälle och media, samlades här vid världsfredskonferensen den 4-5 december 2021, utfärdar och prenumererar härmed på följande fredsdeklaration i Dhaka.

  2. Vi erkänner konferensens tema "Att främja fred genom social integration" som ett övergripande tillvägagångssätt för att bygga tillbaka bättre, grönare och starkare från covid-19-pandemin som har plågat vår värld under de senaste åren. Vi minns att FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling fortfarande är en plan för ekonomisk återhämtning och inkluderande tillväxt i efterdyningarna av pandemin. Vi får inte ge efter för internationell fredsdiplomati för att lösa väpnade konflikter som fortsätter att orsaka sinneslöst lidande för miljontals män, kvinnor och barn runt om i världen.
  3. Vi uppskattar bakgrunden till konferensen när Bangladesh firar "Mujib-året" för att markera 50-årsdagen av dess självständighet och XNUMX-årsjubileet av dess grundare Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Vi minns att Bangladeshs resa under de senaste fem decennierna är en validering för människors frigörelse och egenmakt som en väg för att upprätthålla fred, främja hållbar utveckling och upprätthålla grundläggande rättigheter och friheter.
  4. Vid detta tillfälle hyllar vi Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman för hans personliga engagemang och bidrag till fred under hela hans lysande politiska karriär. Vi reflekterar över hans ord när han pekade ut fred som alla människors djupaste strävan, identifierade den som väsentlig för alla mäns och kvinnors överlevnad och välstånd, och betonade att fred att bestå måste vara fred baserad på rättvisa.
  5. Vi sätter vår uppskattning för det skickliga ledarskap som hans politiska efterträdare, premiärminister Sheikh Hasina, visade genom att ta fram sitt arv med mod och beslutsamhet. Hennes eget förvaltarskap av en "fredskultur" i FN är fortfarande Bangladeshs kännetecknande bidrag till den internationella diskursen om fred och mänsklig säkerhet.
  6. Vi minns minnet av martyrerna och offren för Bangladeshs befrielsekrig 1971, och bekräftar vårt löfte om att "aldrig mer" begå folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Vi påminner oss själva om att trots vårt engagemang fortsätter miljoner runt om i världen att utsättas för sådana internationella brott såväl som en kultur av straffrihet som utesluter rättvisa och ansvar för dessa brott. Vi förbinder oss att gå framåt för att få slut på sådana fega förföljelser och orättvisor. Vi inser vikten av att bevara minnet av tidigare grymheter.
  7. Vi upprepar vårt fortlöpande åtagande att främja och skydda mänskliga rättigheter enligt den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter och de grundläggande internationella fördragen om mänskliga rättigheter. Vi lägger lika stor vikt vid medborgerliga, kulturella, ekonomiska, politiska och sociala rättigheter i vår strävan att bygga fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen. Vi erkänner det ovärderliga arbete som utförts av FN:s mekanismer för mänskliga rättigheter, inklusive rådet för mänskliga rättigheter. Vi åtar oss att säkerställa skydd för människorättsförsvarare. Vi betonar att humanitära aktörer får obehindrad tillgång att fullgöra sina uppdrag. Vi uppmanar enträget att sjukvårds- och utbildningsinrättningar hålls utom fara under alla omständigheter.
  8. Vi understryker den internationella humanitära rättens företräde under tider av både krig och fred. Vi förblir fästa vid principerna om internationellt skydd och bistånd för flyktingar och statslösa personer runt om i världen. Vi förnyar vårt engagemang för internationell nedrustning och icke-spridning i bakgrunden av en intensifierad global kapprustning. Vi avsäger oss användning eller hot om användning av alla massförstörelsevapen, dvs nukleära, kemiska och biologiska. Vi fördömer terrorism i alla dess former och manifestationer. Vi ser fördelar i att arbeta genom samhällsengagemang för att förebygga våldsbejakande extremism. Vi måste förena vår samlade styrka mot transnationella kriminella nätverk som förgriper sig på otaliga offer.
  9. Vi betonar vikten av demokrati, gott styre och rättsstatsprincipen som kritiska faktorer för fred och stabilitet. Vi värdesätter den roll som nationella parlament och lokala myndigheter spelar när det gäller att ge röst åt människors legitima krav och strävanden. Vi fördömer kolonialism, illegal ockupation och otillåtet maktövertagande under alla förevändningar. Vi erkänner den roll som fredsskapande, fredsbyggande och medling spelar för att förebygga och avsluta konflikter. Vi berömmer FN:s fredsbevarande personal för deras engagemang och tjänster, och behåller vår tro på kvinnors och ungdomars byrå för att säkerställa fred och säkerhet.
  10. Vi understryker behovet av social rättvisa och inkluderande utveckling som centrala pelare i ett stabilt, fredligt och rättvist samhälle. Vi åtar oss att värna rätten till anställning för alla vuxna mitt i den föränderliga arbetsvärlden, och att arbeta för en möjliggörande miljö för anständigt arbete inom alla sektorer. Vi efterlyser lämplig politik och rättsliga åtgärder för att tillhandahålla socialt skydd, ta itu med ojämlikheter, främja sunda investeringar och bevara miljön. Vi erkänner den avgörande roll som den privata sektorn spelar för att främja social ordning och framsteg. Vi behöver ett regelbaserat multilateralt handelssystem som en faktor för internationell fred. Vi delar vår gemensamma beslutsamhet att främja säker, ordnad och regelbunden migration. Vi måste se till att de tvångsfördrivna får återvända hem i trygghet och värdighet.
  11. Vi måste fortsätta arbeta på att lösa in vårt löfte att "lämna ingen bakom". Vi måste fortsätta att fortsätta vår kollektiva kamp mot fattigdom, hunger, sjukdomar, undernäring, analfabetism, hemlöshet och alla gissel som äventyrar fred och säkerhet. Vi måste skapa ökade möjligheter för kvinnors politiska och ekonomiska deltagande. Vi måste fördubbla våra ansträngningar för att förhindra alla former av våld och utnyttjande mot barn. Vi måste ge extra uppmärksamhet åt de särskilda behoven hos äldre, personer med funktionsnedsättning och ursprungsbefolkningar för deras meningsfulla deltagande i samhällen. Vi har ett ansvar att uppfylla de internationellt överenskomna utvecklingsåtagandena, inklusive för finansiering, tillgång till innovationer och tekniköverföring.
  12. Vi prenumererar på de underliggande och eviga budskapen om fred över alla religioner, trosriktningar och trossystem. Vi tror på möjligheterna till fortsatt gränssnitt och spridning mellan civilisationer och värdesystem. Vi avvisar försök att associera någon religion, trosbekännelse eller etnicitet med terrorism och våldsbejakande extremism. Vi fördömer alla former av våld och övergrepp på grundval av ras, hudfärg eller kön. Vi får inte ge något utrymme för främlingsfientlighet, korruption och desinformationskampanjer. Vi fördömer otvetydigt kommunalt eller sekteristiskt våld.
  13. Vi värdesätter och vårdar våra olika kulturer, språk och traditioner som vårt gemensamma immateriella arv. Vi åtar oss att främja mänsklig anslutning genom utbildning, etiska studier, vetenskap, konst, musik, litteratur, media, turism, mode, arkitektur och arkeologi för att bygga broar över gränser och nationer. Vi måste skapa ett globalt samförstånd för att främja ansvarsfullt beteende i cyberrymden, med särskilda skyddsåtgärder för våra barn och ungdomar. Vi måste sträva efter att bygga försvar mot krig och konflikter i alla mänskliga sinnen, och vårda respekt och tolerans för varandra genom att tillgripa vår gemensamma mänsklighet. Vi måste vårda våra framtida generationer som sanna globala medborgare, särskilt genom utbildning för fred. Vi uppmanar FN att aktivt främja idén om globalt medborgarskap.
  14. Vi förblir medvetna om de växande säkerhets-, förflyttnings- och ekologiska utmaningarna som klimatförändringarna medför och åtar oss att förbättra klimatåtgärder för en fredlig och hållbar framtid för vår planet. Vi måste gå samman för att hålla våra hav och öppet hav, yttre rymden och polarområdena fria från väpnade konflikter och stridigheter. Vi måste göra de olika komponenterna och manifestationerna av den fjärde industriella revolutionen använda i tjänsten för vårt gemensamma välbefinnande. Vi måste investera i hälsotrygghet och göra kvalitets- och prisvärda behandlingar och vacciner tillgängliga för alla. Vi föreställer oss en värld där de befintliga globala orättvisorna inte längre består och där fred och icke-våld råder som omistliga rättigheter.
  15. Vi kan inte glömma det faktum att frånvaro av fred någonstans i världen innebär frånvaro av fred överallt. Vi måste vila vår tro och vårt förtroende i multilateralismens anda. Vi vill se att nationerna görs lämpliga för ändamålet för våra globala verkligheter som utvecklas. Vi erkänner det regionala samarbetets roll för att bygga förtroende, förståelse och sammanhållning mellan folken. Vi hoppas kunna etablera en världsordning som frodas i harmoni med hela vårt planetariska ekosystem. Vi söker tillgripa våra grundläggande mänskliga dygder av kärlek, medkänsla, tolerans, vänlighet, empati och solidaritet för att uppnå varaktig fred och säkerhet.
  16. Vi avlägger ett högtidligt löfte vid denna världsfredskonferens att göra vår del från våra respektive utgångspunkter för att främja fred och social integration, grundläggande rättigheter och friheter och hållbar utveckling. Vi noterar uppmaningen till en fortsättning på detta initiativ från Bangladesh för att sprida budskapet om fred och vänskap till en bredare global publik, inklusive genom att skapa en plattform för att föra deltagarna samman. Vi tackar regeringen och folket i Bangladesh för deras vänliga gästfrihet och för att de samlat oss kring deras gemensamma ideal och vision för fred.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend