Anslut dig till vårt nätverk!

Nato

Natos generalsekreterare uppmanar EU att stärka försvarssamarbetet

publicerade

on

NATo generalsekreterare jens stoltenberg

EU: s ledare höll en strategisk debatt om den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (26 februari), Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gjorde det klart att en del av Natos strategiska plan för 2030 innefattade förstärkt samarbete med Europeiska unionen. 

Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, själv en före detta tysk försvarsminister, sade: ”Det finns scenarier där Nato inte är engagerat utan där Europeiska unionen uppmanas. Europeiska unionen måste kunna göra det. Därför måste Europa utveckla sina egna möjligheter som stoppar den fragmentering vi har och utvecklar driftskompatibla system. ”

EU har vidtagit åtgärder för att utveckla gemensamma åtgärder och har många gemensamma projekt. Det har tagit några viktiga steg för att utveckla sin egen förmåga att agera självständigt. År 2017 enades EU slutligen om permanent strukturerat samarbete (PESCO), som för närvarande består av cirka 50 projekt som stater kan välja att delta. Många PESCO-medlemmar är också Nato-medlemmar. Irland är till exempel PESCO-medlem men inte Nato-medlem, medan Danmark är Nato-medlem men valde att inte delta i PESCO. 

Annons

EU: s ledare är också engagerade i en ny europeisk fredsfacilitet för civilt och militärt engagemang, den samordnade årliga granskningen av försvaret (CARD) för att bedöma resurser, en ny, men relativt underresurs, europeisk försvarsfond och samarbete i rymden, cyberspace, öppet hav och militär tillgång i hela EU. 

"Vi vill agera mer strategiskt, försvara våra intressen och främja våra värderingar", sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel och tillade: "Vi är fast beslutna att samarbeta nära med Nato, ett starkare Europa gör ett starkare Nato."

Ledarna välkomnade alla utsikterna att förnya och stärka samarbetet med den nya amerikanska regeringen om en stark och ambitiös transatlantisk agenda som inkluderade en nära dialog om säkerhet och försvar.

Annons

Ledare uppmanade kommissionen att före oktober 2021 lägga fram en färdplan för teknik för att öka forskning, teknikutveckling och innovation och minska deras strategiska beroende i kritisk teknik och strategiska värdekedjor. De uppmanade också kommissionen och den höga representanten Josep Borrell att rapportera om genomförandet av cybersäkerhetsstrategin senast i juni 2021.

Ledarna stötte på utrikesministrarnas dagbok tidigare i veckan och bad EU: s höga representant Borrell uppdaterade EU: s ledare om arbetet mot en strategisk kompass för att vägleda framtida europeiska åtgärder för säkerhet och försvar, i syfte att antas i mars 2022.

Afghanistan

Natos allierade kämpar för att hålla Kabul flygplats öppen för bistånd efter tillbakadragande

publicerade

on

By

Allmän uppfattning om folkmassorna nära flygplatsen i Kabul, Afghanistan 23 augusti 2021. ASVAKA NYHETER via REUTERS

En vy av människor som väntar i kö för att gå ombord på C-17 Globemaster III-flygplanet på Hamid Karzai International Airport, i Kabul, Afghanistan 27 augusti 2021. Satellitbild 2021 Maxar Technologies/Handout via REUTER

Natos allierade kämpar för att se till att Afghanistans huvudport, Kabul flygplats, är öppen för akut nödvändiga humanitära flygresor nästa vecka när de avslutar sina evakueringslyftar och överlämnar den till Taliban, skriva Stephanie Nebehay och Orhan Coskun.

Flygplatsen, en livlina för tiotusentals evakuerade som flydde från Taliban -krigare under de senaste två veckorna och för hjälp som anlände för att lindra effekterna av torka och konflikter, drabbades av en dödlig självmordsbombning utanför dess portar på torsdagen (26 augusti).

Annons

Turkiet sa att det fortfarande pratar med talibanerna om att tillhandahålla teknisk hjälp för att driva flygplatsen efter den 31 augusti för att trupperna ska lämna Afghanistan, men sade att bombningen understrukit behovet av en turkisk styrka för att skydda alla experter som är utplacerade där.

Turkiet har inte sagt om talibanerna skulle acceptera ett sådant villkor, och president Tayyip Erdogan sa på fredagen att hans land inte hade bråttom att börja flyga igen till Kabul.

Men biståndsgrupperna sa att det är ett brådskande behov av att upprätthålla humanitära leveranser till ett land som lider av sin andra torka på fyra år och där 18 miljoner människor, nästan hälften av befolkningen, är beroende av livräddande bistånd.

Annons

USA: s utrikesdepartementets talesman Ned Price sa på fredagen att amerikanska och allierade flygtrafikexperter hade utvärderat Kabul flygplats "för kapacitet som skulle stödja återupptagandet av kommersiell verksamhet när vi avgår" och att USA samarbetade med alla parter "för att underlätta en smidig överföra".

Han noterade emellertid: "Med den amerikanska militären på väg att avgå den 31 augusti, tror jag att det förmodligen är orimligt att förvänta sig att det kommer att bli normal flygplatsoperation den 1 september"

Price sa att talibanerna också ville ha en fungerande flygplats och betonade att driften av flygplatsen efter den 31 augusti "inte var upp till oss". Pentagon sa att flera nationer är villiga att samarbeta med talibanerna för att hålla flygplatsen i drift.

World Food Programme, som driver FN: s humanitära lufttjänst, planerar att börja flyga under helgen för att skapa en humanitär flygbro till Afghanistan, säger FN: s talesman Stephane Dujarric till journalister i New York.

"Det kommer att innebära flyg från Pakistan till olika flygplatser, utanför Kabul, till Kandahar och Mazar-i-Sharif", säger Dujarric. "WFP vädjar om cirka 18 miljoner dollar för passagerartjänsten och 12 miljoner dollar för lastflygbron."

Dujarric sa att det är oklart vad som skulle hända på Kabul flygplats efter den 31 augusti. Han beskrev flygplatsen som kritisk för FN: s arbete, som har betonat att den planerar att stanna i Afghanistan för att hjälpa de behövande.

"Det kommer att åligga ... talibanerna att se till att det finns ett system, säkerhet på plats, för att Kabul ska ha en fungerande flygplats", säger Dujarric.

World Food Program sa i veckan att miljoner människor i Afghanistan var "marscherar mot svält"som COVID-19-pandemin och den här månadens omvälvning, ovanpå de befintliga svårigheterna, driver landet till katastrof.

Världshälsoorganisationen sade på fredagen att medicinska förnödenheter i Afghanistan skulle ta slut på dagar, med liten chans att fylla på dem igen.

"Just nu på grund av säkerhetsproblem och flera andra operativa överväganden kommer Kabul flygplats inte att vara ett alternativ för nästa vecka åtminstone", säger WHO: s regionala nöddirektör Rick Brennan.

När biståndsgrupper kämpar för att hålla försörjningsvägarna till landet öppna efter utländska truppers avgång den 31 augusti, hittar afghaner som försöker lämna landet de få återstående utgångarna som slår igen.

Flera EU -länder har sagt att de har avslutat evakueringsoperationer från Kabul, och USA har sagt att det idag (30 augusti) kommer att prioritera avlägsnandet av sina sista trupper och militär utrustning.

Afghaner med giltiga dokument kommer att kunna resa i framtiden när som helst, sade en hög talibanist på fredag ​​(27 augusti).

Fortsätt läsa

Afghanistan

Nato lovar att påskynda evakueringar från Afghanistan när kritiken ökar

publicerade

on

By

En bebis överlämnas till den amerikanska armén över flygplatsens omkretsvägg för att den ska evakueras, i Kabul, Afghanistan, 19 augusti 2021, i denna stillbild taget från video från sociala medier. Video taget 19 augusti 2021. OMAR HAIDARI/via REUTERS
Spanska och afghanska medborgare som evakuerades från Kabul anländer till flygplatsen Torrejon i Torrejon de Ardoz, utanför Madrid, 19 augusti 2021. REUTERS/Juan Medina

Mer än 18,000 20 människor har flugits ut ur Kabul sedan talibanerna tog över Afghanistans huvudstad, sade en Nato -tjänsteman på fredagen (XNUMX augusti) och lovade att fördubbla evakueringsinsatser som kritik mot västens hantering av krisen. skriva redaktioner i Kabul och Washington och Lincoln Feast.

Tusentals människor, desperata efter att fly från landet, trängdes fortfarande på flygplatsen, sade tjänstemannen som vägrade identifieras till Reuters, trots att talibanerna har uppmanat människor utan lagliga resehandlingar att gå hem.

Den hastighet som talibanerna erövrade Afghanistan när USA och andra utländska trupper fullbordade sitt tillbakadragande överraskade även deras egna ledare och har lämnat maktdammsugare på många ställen.

Annons

Taliban uppmanade till enighet inför fredagsbönerna, den första sedan de tog makten och uppmanade imamer att övertala människor att inte lämna Afghanistan mitt i kaoset på flygplatsen, protester och rapporter om våld.

Ett vittne berättade för Reuters att flera personer dödades i Asadabad i östra staden på torsdagen när militanter från Taliban sköt mot en folkmassa som demonstrerade sin lojalitet mot den övervunna afghanska republiken, när talibanerna började etablera ett emirat, som styrs av strikta islamiska lagar.

Det förekom liknande trots i två andra städer - Jalalabad och Khost - i öster, eftersom afghaner använde firandet av nationens självständighet 1919 från brittisk kontroll för att få ut sin ilska med talibanernas övertagande.

Annons

Ett annat vittne rapporterade skott i närheten av ett rally i Kabul, men det verkade vara talibaner som skjuter upp i luften.

En talibansk talesman var inte direkt tillgänglig för kommentar.

Kabul har varit i stort sett lugnt, förutom i och runt flygplatsen där 12 personer har dödats sedan söndagen, uppger Nato och talibanernas tjänstemän.

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sa i en intervju med NBC News att USA var "laserfokuserat" på "potentialen för en terrorattack" av en grupp som Islamiska staten under evakueringen.

Kritik mot Nato och andra västmakter har ökat i takt med att bilder av kaos och desperation delas runt om i världen.

I en scen fångas på sociala medier, hissades en liten flicka över flygplatsens yttervägg och överlämnades till en amerikansk soldat.

USA: s president Joe Biden kommer att tala om evakueringsarbetet klockan 13 på fredagen, efter att ha mött en ström av kritik för hans hantering av trupputtaget, som förhandlats fram av den tidigare amerikanska administrationen.

Media i Storbritannien rapporterade att sina spionchefer kan möta en grilling över underrättelsebrister. Flera brittiska tjänstemän stannade på semester när den afghanska debatten utbröt, och utrikesminister Dominic Raab har kritiserats hårt för sitt första svar på krisen.

Regeringarna i Tyskland och Australien har också mött uppmaningar att göra mer och påskynda evakueringen av medborgare och utsatta afghaner.

På torsdagen (19 augusti), G7 utrikesministrar efterlyste en enighet internationella åtgärder för att förhindra att krisen förvärras, i kommentarer ekade av bland annat länder Ryssland.

Kina sa att världen borde stödja, inte press, Afghanistan. Läs mer.

En talibansk talesman berättade för kinesiska statsmedier att Kina har spelat en konstruktiv roll för att främja fred och försoning i Afghanistan och var välkommen att bidra till dess återuppbyggnad. Läs mer.

Sedan besättningen i Kabul på söndagen (15 augusti) har talibanerna presenterat ett mer måttligt ansikte och säger att de vill ha fred, kommer inte att hämnas mot gamla fiender och kommer att respektera rättigheterna för kvinnor inom ramen för islamisk lag.

När talibanerna arbetar för att inrätta en regering, inklusive samtal med en tidigare president, Hamid Karzai, upptäcker de nya problem, inklusive hundratals regeringstjänstemän som inte har fått betalt på två månader, sade en talibanist.

"Det är för tidigt att säga hur detta problem kommer att lösas, men det är en omedelbar utmaning", sade tjänstemannen.

En norsk underrättelsegrupp sa i en rapport att talibanerna hade börjat avrunda afghaner på en svartlista av personer kopplade till den tidigare administrationen eller USA-ledda styrkor som stödde den. Klagomål från några afghanska journalister har ifrågasatt försäkringar om att oberoende medier skulle tillåtas.

Det sade Amnesty International en undersökning visade att talibanerna hade mördat nio etniska Hazara -män efter att ha tagit kontrollen över Ghazni -provinsen förra månaden, vilket väckte farhågor för att talibanerna, vars medlemmar är sunnimuslimer, kommer att rikta sig mot Hazaras, som till största delen tillhör den shiitiska minoriteten.

En talibansk talesman var inte direkt tillgänglig för kommentarer om rapporterna.

En amerikansk lagstiftare sa att talibanerna använde filer från Afghanistans underrättelsetjänst för att identifiera afghaner som arbetade för USA.

"De ökar metodiskt för att runda upp dessa människor", sa representanten Jason Crow, som har lett ansträngningar i den amerikanska kongressen för att påskynda evakueringen av amerikanskt anslutna afghaner.

Fortsätt läsa

Afghanistan

Blinken diskuterar Afghanistans säkerhetsläge med Kanada, Tyskland och Nato

publicerade

on

By

USA: s utrikesminister Antony Blinken talar om infrastrukturinvesteringar vid University of Marylands A. James Clark School of Engineering i College Park, MD, USA. Patrick Semansky/Pool via REUTERS/File Photo

USA: s utrikesminister Antony Blinken (avbildad) talade med sina kanadensiska och tyska motsvarigheter och Natos generalsekreterare Stoltenberg för att diskutera planer för att minska våldet i Afghanistan mitt i en snabbt utvecklande säkerhetssituation, säger amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande, skriver Aishwarya Nair i Bengaluru.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend