Anslut dig till vårt nätverk!

NATO

Natos generalsekreterare uppmanar EU att stärka försvarssamarbetet

DELA MED SIG:

publicerade

on

NATo generalsekreterare jens stoltenberg

EU: s ledare höll en strategisk debatt om den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken (26 februari), Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gjorde det klart att en del av Natos strategiska plan för 2030 innefattade förstärkt samarbete med Europeiska unionen. 

Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, själv en före detta tysk försvarsminister, sade: ”Det finns scenarier där Nato inte är engagerat utan där Europeiska unionen uppmanas. Europeiska unionen måste kunna göra det. Därför måste Europa utveckla sina egna möjligheter som stoppar den fragmentering vi har och utvecklar driftskompatibla system. ”

EU har vidtagit åtgärder för att utveckla gemensamma åtgärder och har många gemensamma projekt. Det har tagit några viktiga steg för att utveckla sin egen förmåga att agera självständigt. År 2017 enades EU slutligen om permanent strukturerat samarbete (PESCO), som för närvarande består av cirka 50 projekt som stater kan välja att delta. Många PESCO-medlemmar är också Nato-medlemmar. Irland är till exempel PESCO-medlem men inte Nato-medlem, medan Danmark är Nato-medlem men valde att inte delta i PESCO. 

EU: s ledare är också engagerade i en ny europeisk fredsfacilitet för civilt och militärt engagemang, den samordnade årliga granskningen av försvaret (CARD) för att bedöma resurser, en ny, men relativt underresurs, europeisk försvarsfond och samarbete i rymden, cyberspace, öppet hav och militär tillgång i hela EU. 

"Vi vill agera mer strategiskt, försvara våra intressen och främja våra värderingar", sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel och tillade: "Vi är fast beslutna att samarbeta nära med Nato, ett starkare Europa gör ett starkare Nato."

Ledarna välkomnade alla utsikterna att förnya och stärka samarbetet med den nya amerikanska regeringen om en stark och ambitiös transatlantisk agenda som inkluderade en nära dialog om säkerhet och försvar.

Ledare uppmanade kommissionen att före oktober 2021 lägga fram en färdplan för teknik för att öka forskning, teknikutveckling och innovation och minska deras strategiska beroende i kritisk teknik och strategiska värdekedjor. De uppmanade också kommissionen och den höga representanten Josep Borrell att rapportera om genomförandet av cybersäkerhetsstrategin senast i juni 2021.

Annons

Ledarna stötte på utrikesministrarnas dagbok tidigare i veckan och bad EU: s höga representant Borrell uppdaterade EU: s ledare om arbetet mot en strategisk kompass för att vägleda framtida europeiska åtgärder för säkerhet och försvar, i syfte att antas i mars 2022.

Dela den här artikeln:

Trend